Matchakollen
Det vanligaste misstaget som en nybörjare på matcha gör är att köpa billig matcha som sin första, eftersom man inte vill spendera mycket pengar på något man inte är säker på att man kommer tycka om. Valet tenderar oftast att falla på en matcha av låg kvalitet med dålig smak och upplevelsen blir tyvärr inte särskilt bra.
Tyvärr finns det inte regler för klassificering av matcha utan det är upp till leverantören själv att bestämma hur de vill klassificera den. Men det finns några knep att använda för att själv kunna bedöma kvaliteten!
Det är med matcha, som så mycket annat, att priset återspeglar kvaliteten. En matcha av hög kvalitet säljs i liten burk eftersom matcha är känsligt för syre. En matcha som säljs i påse har redan börjat oxidera på grund av luften i påsen och kommer inte smaka lika bra.
Titta – färgen ska vara intensivt klargrön (se upp för brun, gulaktig matcha).
Lukta – den ska dofta friskt och fräscht (se upp för unken doft).
Känna – hur känns den mellan fingrarna? Den ska kännas mjuk och silkeslen.
Smaka – matcha är gott och smaken ska vara angenäm. Lite söt, lite gräsig, lite kärv (olika matcha smakar olika, se upp för bitter matcha).