Etikett: choklad

Chokladgräddkola med crunchy mandel

Kokosgräddkola med härlig smak av choklad!

En seg vegansk kokosgräddkola med smak av choklad och krispiga bitar av mandel – uppskattas av alla!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola
Instruktioner
  1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agavesirap – choklad & havssalt. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
  2. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden.
  3. Efter halva tiden tillsätt salt, vanilj och kakao och fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten. Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en seg kula är den färdig. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
  4. Blanda i nötspread när du tycker att kolan fått rätt konsistens.
  5. Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det. Strö på valfri topping, så som hackade nötter.
  6. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ den inte in kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper.
  7. Skär eller bryt kolan i bitar.
Tänk på att
  1. Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig.
  2. Koka inte kolan på för hög temperatur då man lätt kan man bränna kolan.
  3. Och koka inte heller på för låg temperatur då blir den inte klar, och om den skulle kokas på tok för länge kan den kan bli kristalliserad. Jag använder en induktionshäll och sätter plattan på 8 men tog ner den till 6 ett par gånger (den går till 12).
  4. Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.
Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Seg kola för alla lakritsälskare!

Kokosgräddkola med choklad, lakrits och salmiak är en riktigt hit för alla oss som älskar lakrits. Påminner om en blandning av den klassiska godsaken Check och gräddkola – kan inte blir bättre!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola med choklad och lakrits
Instruktioner
  1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agave. Blanda samman och tillsätt kokosgrädden. Rör ordentligt, även i kanterna på kastrullen, medans sockret smälter.
  2. Låt allt puttra samma i ca 25 minuter på medeltemperatur. När kolan kokat samman och börjar att släppa från kastrullens botten tillsätter du vaniljpulver, lakritspulver och salmiak. Rör noga så inte kolan bränner fast och koka ytterligare en stund.
  3. För att veta om kolan är klar gör du enkelt kultestet – häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma kolan till en boll och den känns seg är den klar. Häll över kolan på ett bakplåtspapper i en form och låt den stelna.
  4. När kolan stelnat skär du bitar med en vass kniv och rullar in varje kola i ett klippt bakplåtspapper.

Veganska Dammsugare

Veganskt och glutenfritt alternativ till det klassiska bakverket – utan vitt socker.

Vem kan motstå en dammsugare eller arraksrulle? När de dessutom är veganska, glutenfria och utan vitt socker blir de ännu svårare att tacka nej till. Använd naturligt färgämne till marsipanen; spirulina för en grön färg eller rödbetspulver för en rosa färg. Ett mästerverk som är värt den tid de tar att göra – hembakat smakar alltid bäst!

Skriv ut recept
Vegansk Dammsugare
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Instruktioner
Marsipan:
  1. Börja med att göra marsipanen.
  2. Blanda agave och mandelmjöl med valfri färgsättning i en bunke med händerna. Massan ska vara mycket fast.
  3. Rulla till en boll och plasta in. Låt vila i kyl.
Fyllning:
  1. Mixa kokoschips till en fint strössel i en mixer.
  2. Tillsätt sedan mandlar och cashewnötter. Mixa igen. OBS! mixa inte för länge, då kommer oljan i nötterna separeras från nöten och degen blir hård att arbeta med.
  3. Tillsätt kakao, vaniljpulver, arraksarom (börja med 1 tsk och smaka av, tillsätt mer vid behov) och de blöta dadlarna.
  4. Knåda ihop allt till en deg (konsistens liknar rawbollar).
  5. Dela fyllningen i två delar och gör två långa rullar. Låt dem vila i frysen.
Ihopsättning:
  1. Ta marsipanbollen från kylen och dela upp den i två delar.
  2. Kavla ut en del i taget mellan två vita bakplåtspapper till en lång och ganska bred remsa. Tips! Innan du kavlar ut marsipanen, gör en tjock rulle av degen och kavla sedan ut. Då är det enklare att få degen avlång.
  3. Ta fram fram fyllningsrullarna från frysen.
  4. Lägg rullen med fyllning på marsipanen och rulla ihop. Se till att skarven kommer i botten och är jämn och fin. Rulla lätt med båda händerna för att jämna till.
  5. Skär 5 cm långa dammsugare, använd den första dammsugaren som måttstock så att alla blir lika stora.
Dekoration:
  1. Bryt den mörka chokladkakan i bitar.
  2. Smält chokladen i ett vattenbad.
  3. Doppa försiktigt båda ändar av dammsugaren i den smälta chokladen, en sida i taget, och låt chokladen rinna av en aning (skaka lätt) innan du lägger dem på tork på ett bakplåtspapper.
  4. Låt stelna i kylen.

ACV-Kokta Päron

Bjud på päron kokta i Äppelcidervinäger – de är lika goda som de är fina!

Söta päron kokta i het och syrlig lag av ingefära och Raw Granatäppelvinäger med Moder, med ett skal av härlig mörk choklad. En underbar smakkombination. Servera den fina desserten med en klick vispad kokosgrädde.


Skriv ut recept


ACV-Kokta Päron

Portioner
personer


Ingredienser
Till servering:

Portioner
personer


Ingredienser
Till servering:


Instruktioner
  1. Skala päronen men behåll stjälken på toppen, de är fina och bra att lyfta päronen i.

  2. Häll vinägern i en mindre kastrull och lägg ner päronen.

  3. Skölj och skiva ingefäran och lägg i kastrullen.

  4. Fyll upp med vatten så det precis täcker päronen, ta därför en mindre kastrull. Låt päronen småputtra under lock tills de är mjuka i ca 20 min, testa med en potatissticka.

  5. Låt päronen därefter kallna i lagen.

  6. Lyft upp de kalla päronen och ställ dem på en tallrik medan du smälter chokladen i ett vattenbad.

  7. Ringla och bred på den smälta chokladen på päronen med en slickpott. Strö på kokoschipsen innan chokladen stelnar.

  8. Servera eventuellt med en klick vispad kokosgrädde. En både fin och god dessert!

Tahinichokladkaka

Tahini och choklad – underbar smakkombination!

Härlig mörk och krämig chokladkaka med nötig smak från tahini. En riktig magnesiumkälla med både tahini och mörk choklad som ingredienser. Chokladsmeten rörs snabbt ihop och kakan får sedan stelna i kylen i väntan på dina gäster. Välj att göra många små portionsbitar eller några större kakor och servera som små tårtor. Det är en mättande kaka så små bitar räcker som dessert eller till fikastunden. En chokladkaka för alla tahini-älskare!

Skriv ut recept
Tahinichokladkaka
Portioner
kakor
Ingredienser
Portioner
kakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda i tahini.
  2. Häll chokladsmeten i små silikonformar och toppa med pistagenötter. Använd många små silikonformar eller gör kakan i något större formar och servera som små tårtor. Silikonformen gör att du enkelt får upp kakan från formen.
  3. Låt stelna i kylen.
  4. Servera tahinichokladkakan medan den är kall – galet god!

Fyllda Chokladbollar

Underbara chokladbollar som gömmer en hemlighet  – en krämig och prebiotisk kärna av pekan, kokos och inulin.

Oemotståndligt goda chokladbollar, fyllda med ett fiberrikt och krämigt nötspread täckt av en magnesiumrik chokladsmet med bl.a. tahini och raw kakao. Bollarnas smak går lätt att variera – fylla dem med olika sorters nötspread.

Skriv ut recept
Fyllda Chokladbollar
Portioner
Ingredienser
Fyllning:
Portioner
Ingredienser
Fyllning:
Instruktioner
  1. Börja med fyllningen. Rör om i burken ifall oljan skickat sig och lagt sig på toppen. Ställ in burken i kylen tills spreadet har stelnat, för att lättare forma små bollar till fyllning. Gör sedan 10 st små bollar, ca. 1/2 tsk Pekan & Kokos Spread till varje boll.
  2. Lägg pekan & kokosbollarna på ett smörpapper och ställ in i frysen.
  3. Gör sedan chokladsmeten. Lägg alla ingredienser till chokladsmeten i en matberedare eller mixer och mixa samman.
  4. Forma smeten till 10 stycken chokladbollar och platta sedan ut varje boll.
  5. Lägg en fryst pekan & kokosspreadsboll i varje utplattad chokladboll och vik runt den utplattade chokladenbollen och forma en ny boll så pekan & kokosfyllningen är i mitten.
  6. Förvara bollarna kylt.
  7. Vid servering kan bollarna eventuellt rullas eller pudras med lite Raw Cacao Powder för extra dekoration.

Veganska Chokladbiskvier

Chokladbiskvier med en krämig kärna av hasselnöt- och chokladkräm, täckt av mörk choklad på en lagom seg mandelbotten – yummie!

Att göra biskvier behöver inte vara krångligt. Botten mixar du snabbt ihop i en mixer och använd Hasselnöt & Chokladspread till fyllning – då går baket snabbare. Veganska och glutenfria kakor med en härlig kladdig fyllning på en seg mandelbotten omsluten av mörk choklad. Forma botten till en klassisk cirkel eller varför inte gör biskvin till ett hjärta.

Skriv ut recept
Veganska Chokladbeskvier
Portioner
kakor
Ingredienser
Fyllning:
Portioner
kakor
Ingredienser
Fyllning:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Börja med botten. Mixa alla ingredienser till botten i en mixer/matberedare, till en jämn massa.
  3. Forma till små bollar och tryck sedan ut till runda biskvibottnar. Om du vill kan du forma botten till exempelvis hjärtan.
  4. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 8- 10 min i 170 grader. Låt svalna.
  5. Klicka 1 tsk Heavenly Spread – Hasselnöt & Choklad på varje botten som fyllning. Lägg sedan bottnarna med fyllningen på i frysen tills fyllningen stelnat något.
  6. Smält slutligen chokladen i ett vattenbad och vänd den stelnade fyllningen på biskvin i den smälta chokladen och låt stelna.

Kokoskolatårta med jordgubbar och ananas

En vegansk och glutenfri tårta med härlig kokoskolafyllning!

En tårta med krispig botten och krämig kolafyllning. Supergod tillsammans med färsk frukt och bär på toppen. Servera som efterrätt på middagen eller som tårta på kalaset – en garanterad favorit hos alla!

Skriv ut recept
Kokoskolatårta med jordgubbar och ananas
Instruktioner
  1. Mixa dadlarna till en smet i en matberedare, tillsätt lite vatten om det går trögt. Häll i den krispiga granolan och mixa snabbt ihop den med dadlarna till en botten, det ska fortfarande vara lite bitar kvar och det gör inget om den är lite smulig. Botten stelnar när man kyler den. Tryck ut granolabotten i en springform, ca. 18 cm, och ställ i frysen medan du förbereder fyllningen.
  2. Värm den kondenserade kokosmjölken försiktigt under omrörning i en kastrull tills den är genomvarm. Rör hela tiden så att det inte bränner fast i kastrullbotten. Tillsätt den finhackade kokoschokladen och salt och rör tills chokladen smält. Ta ut springformen ur frysen och häll i fyllningen. Ställ tillbaka tårtan i frysen och låt den stelna, minst 1 timme (fyllningen ska vara krämig, inte för hård).
  3. Pudra Raw Kakao över tårtan och garnera med frukt.