Etikett: fika

Veganska Dammsugare

Veganskt och glutenfritt alternativ till det klassiska bakverket – utan vitt socker.

Vem kan motstå en dammsugare eller arraksrulle? När de dessutom är veganska, glutenfria och utan vitt socker blir de ännu svårare att tacka nej till. Använd naturligt färgämne till marsipanen; spirulina för en grön färg eller rödbetspulver för en rosa färg. Ett mästerverk som är värt den tid de tar att göra – hembakat smakar alltid bäst!

Skriv ut recept
Vegansk Dammsugare
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Instruktioner
Marsipan:
  1. Börja med att göra marsipanen.
  2. Blanda agave och mandelmjöl med valfri färgsättning i en bunke med händerna. Massan ska vara mycket fast.
  3. Rulla till en boll och plasta in. Låt vila i kyl.
Fyllning:
  1. Mixa kokoschips till en fint strössel i en mixer.
  2. Tillsätt sedan mandlar och cashewnötter. Mixa igen. OBS! mixa inte för länge, då kommer oljan i nötterna separeras från nöten och degen blir hård att arbeta med.
  3. Tillsätt kakao, vaniljpulver, arraksarom (börja med 1 tsk och smaka av, tillsätt mer vid behov) och de blöta dadlarna.
  4. Knåda ihop allt till en deg (konsistens liknar rawbollar).
  5. Dela fyllningen i två delar och gör två långa rullar. Låt dem vila i frysen.
Ihopsättning:
  1. Ta marsipanbollen från kylen och dela upp den i två delar.
  2. Kavla ut en del i taget mellan två vita bakplåtspapper till en lång och ganska bred remsa. Tips! Innan du kavlar ut marsipanen, gör en tjock rulle av degen och kavla sedan ut. Då är det enklare att få degen avlång.
  3. Ta fram fram fyllningsrullarna från frysen.
  4. Lägg rullen med fyllning på marsipanen och rulla ihop. Se till att skarven kommer i botten och är jämn och fin. Rulla lätt med båda händerna för att jämna till.
  5. Skär 5 cm långa dammsugare, använd den första dammsugaren som måttstock så att alla blir lika stora.
Dekoration:
  1. Bryt den mörka chokladkakan i bitar.
  2. Smält chokladen i ett vattenbad.
  3. Doppa försiktigt båda ändar av dammsugaren i den smälta chokladen, en sida i taget, och låt chokladen rinna av en aning (skaka lätt) innan du lägger dem på tork på ett bakplåtspapper.
  4. Låt stelna i kylen.

Cashew”grädde”

En krämig och god växtbaserad ”grädde” som förgyller allt ifrån kakor och pajer till frukt och bär.

Ett växtbaserat alternativ till den traditionella grädden, fast mycket godare – så god att den med lätthet kan ätas direkt ur skålen! Smaksätt med lite vaniljpulver och använd som vaniljsås. Använd helst blötlagda nötter då de är aktiverade och är därför mer näringsrika. Har har du inte hunnit att blötlägga nötterna går de såklart att använda ändå, eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten. 

Skriv ut recept
Cashew"grädde"
Portioner
skål
Ingredienser
Portioner
skål
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj de blötlagda nötterna och mixa alla ingredienser i en mixer till en slät grädde.
  2. Reglera gräddens tjocklek med mängden vatten. Servera till färska bär, tårta eller paj – växtbaserad grädde!