Etikett: glutenfri

Veganska Dammsugare

Veganskt och glutenfritt alternativ till det klassiska bakverket – utan vitt socker.

Vem kan motstå en dammsugare eller arraksrulle? När de dessutom är veganska, glutenfria och utan vitt socker blir de ännu svårare att tacka nej till. Använd naturligt färgämne till marsipanen; spirulina för en grön färg eller rödbetspulver för en rosa färg. Ett mästerverk som är värt den tid de tar att göra – hembakat smakar alltid bäst!

Skriv ut recept
Vegansk Dammsugare
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Portioner
rullar
Ingredienser
Marsipan:
Fyllning:
Chokladdopp:
Instruktioner
Marsipan:
  1. Börja med att göra marsipanen.
  2. Blanda agave och mandelmjöl med valfri färgsättning i en bunke med händerna. Massan ska vara mycket fast.
  3. Rulla till en boll och plasta in. Låt vila i kyl.
Fyllning:
  1. Mixa kokoschips till en fint strössel i en mixer.
  2. Tillsätt sedan mandlar och cashewnötter. Mixa igen. OBS! mixa inte för länge, då kommer oljan i nötterna separeras från nöten och degen blir hård att arbeta med.
  3. Tillsätt kakao, vaniljpulver, arraksarom (börja med 1 tsk och smaka av, tillsätt mer vid behov) och de blöta dadlarna.
  4. Knåda ihop allt till en deg (konsistens liknar rawbollar).
  5. Dela fyllningen i två delar och gör två långa rullar. Låt dem vila i frysen.
Ihopsättning:
  1. Ta marsipanbollen från kylen och dela upp den i två delar.
  2. Kavla ut en del i taget mellan två vita bakplåtspapper till en lång och ganska bred remsa. Tips! Innan du kavlar ut marsipanen, gör en tjock rulle av degen och kavla sedan ut. Då är det enklare att få degen avlång.
  3. Ta fram fram fyllningsrullarna från frysen.
  4. Lägg rullen med fyllning på marsipanen och rulla ihop. Se till att skarven kommer i botten och är jämn och fin. Rulla lätt med båda händerna för att jämna till.
  5. Skär 5 cm långa dammsugare, använd den första dammsugaren som måttstock så att alla blir lika stora.
Dekoration:
  1. Bryt den mörka chokladkakan i bitar.
  2. Smält chokladen i ett vattenbad.
  3. Doppa försiktigt båda ändar av dammsugaren i den smälta chokladen, en sida i taget, och låt chokladen rinna av en aning (skaka lätt) innan du lägger dem på tork på ett bakplåtspapper.
  4. Låt stelna i kylen.

Tahini & Mandelkakor med Gurkmeja

Snabbakade glutenfria kakor med magnesiumrik tahini och kurkuminrik gurkmeja.

Små, lagom mjuka kakor som passar både till vardag och fest. Med en bas på Tahini och mandelmjöl och kryddade med kryddmixen Gurkmejalatte. Kryddmixen, som bland annat innehåller gurkmeja, ceylonkanel och lucuma, är en kryddmix för att göra golden milk men fungerar lika bra till både bak och matlagning. Men variera gärna smaken på kakorna och prova exempelvis matcha, kardemumma eller kakao.


Skriv ut recept


Tahini & Mandelkakor med Gurkmeja

Portioner
kakor

Portioner
kakor


Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 170 grader.

  2. Mixa alla ingredienser till kakorna i en mixer/matberedare, mixa till en jämn massa.

  3. Forma till små bollar och tryck ut till kakor på bakplåtspapper.

  4. Toppa varje kaka med pistagenötter och grädda i ca 8- 10 min i 170 grader. Låt svalna.

Veganska Chokladbiskvier

Chokladbiskvier med en krämig kärna av hasselnöt- och chokladkräm, täckt av mörk choklad på en lagom seg mandelbotten – yummie!

Att göra biskvier behöver inte vara krångligt. Botten mixar du snabbt ihop i en mixer och använd Hasselnöt & Chokladspread till fyllning – då går baket snabbare. Veganska och glutenfria kakor med en härlig kladdig fyllning på en seg mandelbotten omsluten av mörk choklad. Forma botten till en klassisk cirkel eller varför inte gör biskvin till ett hjärta.

Skriv ut recept
Veganska Chokladbeskvier
Portioner
kakor
Ingredienser
Fyllning:
Portioner
kakor
Ingredienser
Fyllning:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Börja med botten. Mixa alla ingredienser till botten i en mixer/matberedare, till en jämn massa.
  3. Forma till små bollar och tryck sedan ut till runda biskvibottnar. Om du vill kan du forma botten till exempelvis hjärtan.
  4. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 8- 10 min i 170 grader. Låt svalna.
  5. Klicka 1 tsk Heavenly Spread – Hasselnöt & Choklad på varje botten som fyllning. Lägg sedan bottnarna med fyllningen på i frysen tills fyllningen stelnat något.
  6. Smält slutligen chokladen i ett vattenbad och vänd den stelnade fyllningen på biskvin i den smälta chokladen och låt stelna.