Etikett: kola

Chokladgräddkola med crunchy mandel

Kokosgräddkola med härlig smak av choklad!

En seg vegansk kokosgräddkola med smak av choklad och krispiga bitar av mandel – uppskattas av alla!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola
Instruktioner
 1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agavesirap – choklad & havssalt. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
 2. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden.
 3. Efter halva tiden tillsätt salt, vanilj och kakao och fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten. Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en seg kula är den färdig. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
 4. Blanda i nötspread när du tycker att kolan fått rätt konsistens.
 5. Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det. Strö på valfri topping, så som hackade nötter.
 6. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ den inte in kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper.
 7. Skär eller bryt kolan i bitar.
Tänk på att
 1. Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig.
 2. Koka inte kolan på för hög temperatur då man lätt kan man bränna kolan.
 3. Och koka inte heller på för låg temperatur då blir den inte klar, och om den skulle kokas på tok för länge kan den kan bli kristalliserad. Jag använder en induktionshäll och sätter plattan på 8 men tog ner den till 6 ett par gånger (den går till 12).
 4. Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.
Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Seg kola för alla lakritsälskare!

Kokosgräddkola med choklad, lakrits och salmiak är en riktigt hit för alla oss som älskar lakrits. Påminner om en blandning av den klassiska godsaken Check och gräddkola – kan inte blir bättre!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola med choklad och lakrits
Instruktioner
 1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agave. Blanda samman och tillsätt kokosgrädden. Rör ordentligt, även i kanterna på kastrullen, medans sockret smälter.
 2. Låt allt puttra samma i ca 25 minuter på medeltemperatur. När kolan kokat samman och börjar att släppa från kastrullens botten tillsätter du vaniljpulver, lakritspulver och salmiak. Rör noga så inte kolan bränner fast och koka ytterligare en stund.
 3. För att veta om kolan är klar gör du enkelt kultestet – häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma kolan till en boll och den känns seg är den klar. Häll över kolan på ett bakplåtspapper i en form och låt den stelna.
 4. När kolan stelnat skär du bitar med en vass kniv och rullar in varje kola i ett klippt bakplåtspapper.

Enkel Kokosknäck

En lätt knäck som är klar på några minuter – endast två ingredienser!

En lätt och snabbkokad knäck med underbar kokossmak. Två ingredienser till själva knäcken, sen kan du variera smaken genom att tillsätta olika kryddor. Vi använde ingefära, kardemumma och salt, men prova med vanilj, kanel eller lakritspulver och toppas med nötter,  kokos eller frön. Knäcken lossnar lätt från formen.


Skriv ut recept


Enkel Kokosknäck

Portioner


Ingredienser

Smaksättning, om så önskas

Portioner


Ingredienser

Smaksättning, om så önskas


Instruktioner
 1. Koka samman kondenserad kokosmjölk med kokossocker under omrörning.

 2. Smaksätt med eventuella kryddor. Låt puttra i ca 8 min, under omrörning, tills knäcken släpper från botten i kastrullen.

 3. Klicka smeten i knäckformar och toppa med mandlar.

Lätt kokoskola

En lätt och snabbkokad kola som är klar på fem minuter.

Härligt seg kola med underbar kokossmak. Variera smaken på kolan genom att tillsätta andra kryddor så som vanilj, kanel, lakritspulver och toppa med kokos, frön eller andra nötter. Lägg i knäckformar om du önskar en kolaknäck.

Skriv ut recept
Snabb kokoskola
Portioner
Ingredienser
Valfri smaksättning, om så önskas
Portioner
Ingredienser
Valfri smaksättning, om så önskas
Instruktioner
 1. Koka samman kondenserad kokosmjölk med kokossocker under omrörning.
 2. Smaksätt med eventuella kryddor.
 3. Låt puttra under omrörning i ca 5 min tills kolan släpper från botten i kastrullen.
 4. Häll kolan på ett ugnspapper och toppa med mandlar.
 5. Låt stelna och skär upp i bitar.