Etikett: mandel

Rabarber & Mandelpaj

Glutenfri och vegansk smulpaj med syrlig rabarber och krispig mandel!

Om du önskar en mandelfri paj kan mandeln ersättas med valfria frön eller andra nötter. Rabarber och kanel är en härlig smakkombination, men använd helst Ceylonkanel som är den enda kanel som har ett lågt innehåll av kumarin, ett ämne som är skadligt för kroppen, tillskillnad mot den vanliga Kassiakanelen som innehåller en hög andel kumarin och är därför inte bra. Rabarber är som godast i början av sommaren när stjälkarna är små och spröda. En paj för somriga dagar – extra god med en klick mandelglass eller cashew”grädde” till.

Skriv ut recept
Rabarber & Mandelpaj
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
Pajfyllning:
  1. Börja med fyllningen. Skiva rabarbern i bitar, 2- 3 cm långa.
  2. Hetta upp en panna med kokosolja och fräs rabarberbitarna ett par minuter till de blir lite mjuka (man vill behålla lite stuns i rabarbern).
  3. Tillsätt kokossocker och Ceylonkanel och blanda väl.
  4. Lägg över rabarbern i en mindre pajform och strö över den grovt hackade mandeln.
  1. Fortsätt med smuldegen. Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke och blanda samman.
  2. Nyp ihop degen till en smulig deg. Tillsätts mer mjöl om degen är för kladdig eller mer olja om den är för torr.
  3. Fördela ut degen över pajen och grädda i 200 grader i ca 10 min.

Mandelpulpakex

Minska svinnet och gör goda mandelkex av pulpan du får kvar när du gör egen mandelmjölk!

Tunna och goda mandelkex, perfekta till ostbrickan såväl som till soppan. Släng inte mat och råvaror i onödan, det kan bli jättegoda kex –  minska svinnet!


Skriv ut recept


Mandelpulpakex

Portioner
kex


Ingredienser

Portioner
kex


Ingredienser


Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda fiberhusk med olivolja i en bunke.

  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen så att allt blandas väl.

  4. Låt degen vila någon minut.

  5. Pressa ut degen på ett plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en kvadrat. Skär degen i rutor och gör små lufthål med en potatissticka eller gaffel i varje ruta.

  6. Grädda i ugn i ca 30 min. Stäng av värmen och låt kexen stå på eftervärme i ca 10 min.