Etikett: näringsjäst

Vegan Mango ”Cheesecake”

Växtbaserad "cheesecake" med härlig smak av mango – för alla tillfällen!

En vegansk ”cheesecake” som dessutom är både glutenfri och fri från raffinerat socker. Servera som tårta vid högtider eller i bitar till fikat – krämig och svalkande god! Hemligheten bakom den ostiga smaken är näringsjäst, extra gott tillsammans med söt mango.

Skriv ut recept
Vegan Mango ”Cheesecake”
Portioner
bitar
Ingredienser
Botten
Fyllning:
Portioner
bitar
Ingredienser
Botten
Fyllning:
Instruktioner
Botten:
  1. Mixa granolan smulig i en blender eller matberedare.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa med granolan till en botten.
  3. Tryck ut i en form med löstagbar botten, ca. 18 cm.
Fyllning:
  1. Skölj och sila bort vattnet från de blötlagda cashewnötterna. Mixa cashewnötter, kokosgrädde, mango och gurkmejapulver i en matberedare eller blender till en slät smet.
  2. Häll i näringsjäst, agave, kokosolja, salt och vaniljpulver och mixa tills smeten är helt slät. Smaka av.
  3. Häll fyllningen i formen.
  4. Låt stelna i kylen 6-8 timmar.
  5. Servera tårtan kall, dekorerad med färska bär och mynta.

Mandelpålägg av mandelpulpa

Ta hand om mandelpulpan – gör ett krämigt och gott pålägg till kexet eller mackan.

Av mandelpulpan som blir kvar när du gör mandelmjölk kan du lätt göra ett gott pålägg. Krydda och smaksätt med dina favoriter – vi använde gurkmeja. Minska svinnet med mandelpålägg!

Skriv ut recept
Mandelpålägg av mandelpulpa
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke.
  2. Forma mandelpålägget med händerna till valfri form. Slå in i plastfolie och lägg i kylen för att stelna.
  3. Ta fram pålägget och skiva bitar och lägg på kex eller macka. Mandelpålägget håller i kyl i ca 1 veckan.

Mandelpulpakex

Minska svinnet och gör goda mandelkex av pulpan du får kvar när du gör egen mandelmjölk!

Tunna och goda mandelkex, perfekta till ostbrickan såväl som till soppan. Släng inte mat och råvaror i onödan, det kan bli jättegoda kex –  minska svinnet!

Skriv ut recept
Mandelpulpakex
Portioner
kex
Ingredienser
Portioner
kex
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda fiberhusk med olivolja i en bunke.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen så att allt blandas väl.
  4. Låt degen vila någon minut.
  5. Pressa ut degen på ett plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en kvadrat. Skär degen i rutor och gör små lufthål med en potatissticka eller gaffel i varje ruta.
  6. Grädda i ugn i ca 30 min. Stäng av värmen och låt kexen stå på eftervärme i ca 10 min.