Etikett: rabarber

Rabarberkompott med Ceylonkanel

Sötsyrlig sommardessert utan vitt socker!

Rabarber hör sommaren till och extra god är den i kombination med Ceylonkanel, så kallad äkta kanel. Använd kokossocker istället för vitt socker, det ger kompotten en härlig karamellsmak. Servera rabarberkompotten varm med en klick kokosgrädde – glutenfri och vegansk dessert för alla rabarberfantaster!

Skriv ut recept
Rabarberkompott med Ceylonkanel
Portioner
Ingredienser
Rabarberkompott:
Till servering:
Portioner
Ingredienser
Rabarberkompott:
Till servering:
Instruktioner
  1. Skölj och skär rabarbern i små bitar.
  2. Smält kokosoljan i en kastrull och lägg i rabarberbitarna.
  3. Rör runt och krydda med Ceylonkanel och kokossocker. Eftersom rabarber kan vara olika syrlig är det bättre att börja med lite kokossocker och därefter tillsätta mer om så behövs. Smaka alltid av och krydda efter eget önskemål.
  4. Ta av kastrullen från värmen när rabarbern är mjuk.
  5. Vispa den kylda kokosgrädden till önskad tjocklek.
  6. Servera kompotten varm i portionsglas med vispad kokosgrädde.

Rabarber & Mandelpaj

Glutenfri och vegansk smulpaj med syrlig rabarber och krispig mandel!

Om du önskar en mandelfri paj kan mandeln ersättas med valfria frön eller andra nötter. Rabarber och kanel är en härlig smakkombination, men använd helst Ceylonkanel som är den enda kanel som har ett lågt innehåll av kumarin, ett ämne som är skadligt för kroppen, tillskillnad mot den vanliga Kassiakanelen som innehåller en hög andel kumarin och är därför inte bra. Rabarber är som godast i början av sommaren när stjälkarna är små och spröda. En paj för somriga dagar – extra god med en klick mandelglass eller cashew”grädde” till.

Skriv ut recept
Rabarber & Mandelpaj
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
Pajfyllning:
  1. Börja med fyllningen. Skiva rabarbern i bitar, 2- 3 cm långa.
  2. Hetta upp en panna med kokosolja och fräs rabarberbitarna ett par minuter till de blir lite mjuka (man vill behålla lite stuns i rabarbern).
  3. Tillsätt kokossocker och Ceylonkanel och blanda väl.
  4. Lägg över rabarbern i en mindre pajform och strö över den grovt hackade mandeln.
  1. Fortsätt med smuldegen. Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke och blanda samman.
  2. Nyp ihop degen till en smulig deg. Tillsätts mer mjöl om degen är för kladdig eller mer olja om den är för torr.
  3. Fördela ut degen över pajen och grädda i 200 grader i ca 10 min.