10 tips för att lyckas i köket

  1. Utgå från bra råvaror – gärna ekologiska!
  2. Vi äter även med ögonen – tänk färg och form både när det gäller ingredienser, uppläggning och servering! En topping gör dessutom allt snyggare.
  3. Förnya dina grunder – svarva eller skär grönsaken på ett annorlunda sätt! Exempelvis ger en svarvad zucchini en helt annan upplevelse än en skivad.
  4. Våga experimentera och testa nytt – hur stort är problemet om något skulle gå fel? Ingen vet ju ändå hur det var tänkt att smaka.
  5. Våga byt ut – saknar du en särskild grönsak eller annan ingrediens i ett recept ska du inte vara rädd att byta ut den mot en annan.
  6. Tänk på att använda hela grönsaken – mycket av smaken och näringen sitter där du minst anar! Lägg inte onödig energi på att skala. Ekologisk ingefära t.ex. behöver inte skalas, men tvätta den alltid ordentligt.
  7. Glöm inte att smaka av även om du följer recept – krydda varsamt allt eftersom och efter just dina smaklökar. Många råvaror smakar dessutom olika under säsong.
  8. Ingen är född till mästerkock och ha alltid en plan B – det allra mesta går att rädda! En rinnig raw tårta blir hård om den ställs i frysen, ett smuligt knäckebröd kan bli till en granola. Var kreativ och inte rädd för att göra ”fel”. Det är ofta så något helt nytt skapas.
  9. Att laga mat ska vara kul – låt dig inte stressas av hungriga magar! Tänk på att all energi och kärlek du lägger ned tydligt märks i hur maten smakar.
  10. Passion slår alltid profession – den allra viktigaste ingrediensen i matlagning är kärlek!