- Utgå från bra råvaror – gärna ekologiska!
- Vi äter även med ögonen – tänk färg och form både när det gäller ingredienser, uppläggning och servering! En topping gör dessutom allt snyggare.
- Förnya dina grunder – svarva eller skär grönsaken på ett annorlunda sätt! Exempelvis ger en svarvad zucchini en helt annan upplevelse än en skivad.
- Våga experimentera och testa nytt – hur stort är problemet om något skulle gå fel? Ingen vet ju ändå hur det var tänkt att smaka.
- Våga byt ut – saknar du en särskild grönsak eller annan ingrediens i ett recept ska du inte vara rädd att byta ut den mot en annan.
- Tänk på att använda hela grönsaken – mycket av smaken och näringen sitter där du minst anar! Lägg inte onödig energi på att skala. Ekologisk ingefära t.ex. behöver inte skalas, men tvätta den alltid ordentligt.
- Glöm inte att smaka av även om du följer recept – krydda varsamt allt eftersom och efter just dina smaklökar. Många råvaror smakar dessutom olika under säsong.
- Ingen är född till mästerkock och ha alltid en plan B – det allra mesta går att rädda! En rinnig raw tårta blir hård om den ställs i frysen, ett smuligt knäckebröd kan bli till en granola. Var kreativ och inte rädd för att göra ”fel”. Det är ofta så något helt nytt skapas.
- Att laga mat ska vara kul – låt dig inte stressas av hungriga magar! Tänk på att all energi och kärlek du lägger ned tydligt märks i hur maten smakar.
- Passion slår alltid profession – den allra viktigaste ingrediensen i matlagning är kärlek!