Matcha Moment #1 – närma dig hela stunden!

Det vanligaste sättet att närma sig matcha är att dricka det som te. Då blir också smakupplevelsen som störst och tydligast – man lär känna sin matcha. Denna, den lite vanligare formen av de traditionella formerna av matcha kallas matcha usucha.

Grundrecept: Usucha: 1– 2 bambuskopor matchapulver till 7 cl vatten. 

Att tillreda en matcha är som en miniritual. Inte svårt, men man behöver vara noga med momenten för att inte bli besviken på resultatet. Till den rituella känslan hör att man behöver speciella redskap: en lagom stor skål att dricka ur, en lufttät burk att förvara pulvret i, en bambuskopa som mått och en bambuvisp med tillhörande ställ. 

Ställ bambuvispen, chasen, i en kopp med hett vatten och låt blomma ut före användning. Chasen är en handgjord visp av bambu, den bör ha cirka 100 strån, med en liten inåtböjd klo längst ut. När chasen är ny är stråna i mitten ännu samlade som i en blomknopp. För att dessa ska separeras behöver chasen blomma ut i hett vatten. 

Värm matchaskålen, chawan, med hett vatten. Matcha dricks traditionellt ur skål. Chawan ska ha en skön form, så att den är härlig att hålla i och dricka ur. Vanligast är att chawan är gjord av keramik. Eftersom vattnet man använder vid tillredning av matcha inte är kokhett så håller sig teet varmt längre om skålen är värmd. 

Öppna burken med matchapulver, chasutzu. Chasutzu är en mörk och lufttät burk som matchapulvret förvaras i, för att det inte ska oxidera. Ofta köper man teet i en liten burk med en plastpåse inuti. Om man inte är en storanvändare kan pulvret vara kvar i den lilla påsen.

Måtta upp matchapulver med en bambuskopa, chashaku, och sikta ner det i chawan. De klassiska matcharedskapen är av bambu och att använda en chashaku gör det enkelt att måtta pulver till sin matcha eller till ett bakrecept, eftersom mängden anges i skopor. Har man ingen chashaku kan måttet omsättas till en halv tesked. Till en lite större usucha brukar det passa med 2 – 3 bambuskopor till 2 dl vatten. 

Häll på det varma vattnet så att det precis täcker pulvret. Det är svårt att vispa ut matcha om man har för mycket vatten, därför börjar man med att hälla i lite vatten, så att det precis täcker pulvret. 

Värm tevattnet till mellan 70- och 80 grader. Vattnets temperatur är viktig. Låt det inte vara kokhett, då kommer det att ”skålla” teet och förstöra dess egenskaper och ge för mycket kärva smaker. Olika matchapulver kan dock ha lite olika rekommendationer vad gäller temperatur. 

Vispa ut matchapulvret i vattnet. För att vispa på ett bra sätt gäller det att hålla chawan, skålen, stadigt med ena handen och föra chasen med den andra. Vispa genom att snabbt röra chasen i formen av ett W i skålen. Det ska bildas ett ljusgrönt skum på ytan. 

Fyll på 70 – 80-gradigt vatten till lagom styrka. Den klassiska storleken på en matcha usucha i Japan är 7 cl, här görs den mer som en vanlig kopp te. Till 2 – 3 skopor pulver kan man fylla upp med vatten så att det blir ungefär 2 dl i skålen.

Skölj av chasen, vispen, i varmt vatten och ställ den i det lilla stället, chasen tate. Chasen tate är till för att vispen ska hålla sin form, eftersom bambu i fuktigt tillstånd lätt kan mista den. Stället hjälper också vattnet att rinna av vispen åt rätt håll så att det inte samlas fukt i skaftet, då kan den mögla om man har otur. 

Njut av hela din matchastund – Carpe Matcha!

Om du vill läsa hela Renée Voltaire’s bok finns den att köpa här:

Matcha Moments – Små Gröna Stunder för Kopp, Fat & Själ