Betaglukan

Beta på A-nivå!

Ett av skälen till att havre är så bra heter betaglukan. Betaglukaner är ett slags fiber som det finns gott om i havrekärnan. Att fibrer är bra för att hålla igång magen vet de flesta, men hos betaglukaner finns fler fördelar än så! 

ÖKAR MÄTTNADSKÄNSLAN

När betaglukaner kommer i kontakt med vätska bildar de en gel-liknande massa som får fibrerna att svälla till sin dubbla storlek. Tack vare det tar matsmältningen längre tid vilket bidrar till att mättnadskänslan varar längre.

STABILISERAR BLODSOCKERNIVÅN

Tack vare den gel-liknande massa som bildas med betaglukanerna sker även näringsupptaget långsammare, vilket också innebär att sockret i maten upptas i ett lägre tempo. Då frisätts insulin i en jämnare takt, alltså hormonet som ger sockret tillträde till våra celler, vilket bidrar till att förhindra en hastig förhöjning av blodsockernivån.

SÄNKER KOLESTEROLHALTEN

När vi äter mat går den först genom magsäcken och portioneras sedan ut i tunntarmen. När maten åker vidare till tjocktarmen tar betaglukanerna med sig gallsyra som annars brukar utsöndras i kroppen på vägen. Om gallsyran försvinner måste mer produceras, något som kräver kolesterol. Kroppen använder då det kolesterol som redan finns i blodbanan, mer känt som det ”onda kolesterolet” och resultatet blir – ett sänkt kolesterolvärde! Dessutom kan kroppen inte längre bilda lika mycket kolesterol när det inte finns lika mycket gallsyra kvar – win-win helt enkelt.

Du finner gott om betaglukaner i vår Steel Cut Oats, lär dig mer om dessa stålklippta havrekärnor här.