Byta ut och ersätta med växtbaserade råvaror

Vill du gå mot en mer växtbaserad kost men tycker det är svårt? Eller har du vissa rätter som du inte vet hur du ska ersätta med växtbaserade råvaror? Här kommer lite tips på vad som enkelt kan bytas ut och ersättas med växtbaserade råvaror, något vi ofta får frågor om.

Istället för pasta

Införskaffa en bra svarv, gärna en svarv som kan svarva i olika tjocklekar och bredder. Sen är det bara att sätta igång och svarva det du har hemma av grönsaker och rotfrukter. Att ersätta pasta med svarvade ekologiska grönsaker och rotfrukter är ett bra byte – nu ger du kroppen näring, vitaminer och mineraler som den behöver! Och det bästa av allt, det går snabbare att svarva än att koka pasta i kastrull! Skölj grönsaken, svarva och det är klart!

Svarvade grönsaker och rotfrukter upplevs ofta få en annan och mildare smak. Ett perfekt sätt att introducera grönsaker till barn. Svarvat är roligt att äta och är väldigt dekorativt som topping – perfekt till barntallriken såväl som festen. Prova att svarva relativt hårda grönsaker eller rotfrukter så som zucchini, morot, rödbeta, rättika, broccolistammen och kålrot. Men även frukt med fast fruktkött som äpple, sharon eller päron går utmärkt att svarva. Upptäck nya smaker och texturer – så mycket godare än pasta!

Istället för ägg

Malda chiafrön är den perfekta äggersättningen. Den binder ihop färsen till vegetariska biffar, fungerar fint att panera i, tjockar till en smoothie och är perfekt i pannkakssmet. Blanda malda chiafrön med vatten och få ett chiaägg! Vill du göra maräng utan ägg är det spadet från färdigkokta kikärtor du ska använda dig av! Vispa spadet med björksocker och du har en god växtbaserad maräng. Kala Namak Salt är ett finmalet salt som även kallas för “svart salt”. Svavelmängden i saltet ger det en smak som påminner om ägg. Perfekt när du gör vegansk omelett!

Istället för ost

Näringsjäst är det du ska ha hemma i köksskåpet om du älskar ostsmak. Den har högt proteininnehåll samt berikar maten med vitamin B och zink. Vår näringsjäst är dessutom extra berikad med B-vitamin, en vitamin som annars är svår för alla som äter en växtbaserad kost att få i sig. Vi har skapat en egen kryddblandning som påminner om parmesanost. Vi kallar den Sesamesan och består av näringsjäst, rostade vita sesamfrön och kryddor. Den absolut bästa kryddblandningen att strö på grönsaker, mackan eller pastan. Den är verkligen vanebildande god!

Gör enkelt en växtbaserad ”ost”sås eller färskost genom att mixa cashewnötter, vatten och näringsjäst. Perfekt att ha på pizzan, svarvade rotfrukter, ugnsrostade grönsaker eller som dipp till grönsaker och kex. Eller varför inte bjuda på en vegansk ”cheesecake”. Recept på växtbaserad ost finns under Laga.

Istället för rom

I Sverige är det tradition att till de stora högtiderna servera rom på ägghalvor och inlagd sill i olika smaker. Det är rätter som absolut kan bytas ut mot växtbaserade råvaror. Byt ut fiskrom mot amarant, ett glutenfritt frö som är nära besläktat med quinoa. Koka amarant till en grötliknande konsistens och smaksätt med Tamari som ger sälta. Använd Ekologiskt Gurkmejapulver eller Rödbetspulver för en röd eller gul färg på din växtbaserade amarantrom. Resultatet blir både gott, nyttigt och dekorativt!

Istället för mjölk

Gör din egen nötmjölk, mycket godare än de du köper i butik. Dessutom så vet du vad du har i den. Mjölk kan göras på exempelvis mandlar, hasselnötter, cashewnötter, hampafrön och kokos. Mixa med vatten och smaksätt med kryddor så som vanilj, ceylonkanel eller kakao om så önskas. Läs mer här hur du gör din egen nötmjölk.

Istället för nötter

Personer som är allergiska mot nötter kan uppleva det svårt eftersom många växtbaserade- och rawfood recpet innehåller nötter. Men detta är ofta inget problem, byt ut nötterna mot frön så som solrosfrö, sesam, pumpa eller hampa. Tigernötter är ingen nöt även om namnet påstår det.

Istället för alkohol

Vill du skåla i något alkoholfritt? Prova Kombucha som är en raw uppfriskande dryck gjord på ekologiskt grönt te. Kombucha innehåller aktiv bakteriekultur (probiotika) som gör magen glad. Den lätt bubbliga drycken finns i neutral Green Tea-smak eller smaksatta med exempelvis hallon & fläder eller ananas & ingefära. Gott som både måltidsdryck eller som bubbel att skåla i. Men kom ihåg att inte skaka flaskan, då kommer den att poppa högt och bubbla över utan att du får smaka på den goda drycken – likheterna är stora med champagne. Servera den oskakad och väl kyld.

Bjud på en ACV-drink! Blanda Granatäppelvinäger med moder med kolsyrat vatten, mynta och is för en alkoholfri och svalkande dryck med både pre- och probiotiska egenskaper. Eller kanske en het ACV-drink med gurkmeja, chili och ingefära som bas. Bara fantasin sätter gränser för smakkombinationerna. Garanterat uppfriskande drinkar kan i alla fall utlovas!

Sugen på en tropisk drink med elektrolyter? Använd kokosvatten som bas och blanda med is och färska bär eller servera drycken bara som den är. Kokosvatten är en perfekt törstsläckare som är uppskattad av alla som tränar – en naturlig sportdryck som är godast väl kyld.

Recept på drycker finns under Laga