Coconut Aminos

Soja utan soja!

DET HÄR ÄR COCONUT AMINOS

Coconut aminos är en tunn söt-salt sås som tillverkas ur kokosblommans nektar. Saften från blommans nektar fermenteras (genomgår en jäsningsprocess) och kryddas sedan med salt för att erhålla en balans mellan den naturliga sötman och en smakrik sälta. Trots sin söta bismak har coconut aminos tack vare sin jäsningsprocess en låg sockerhalt, och olikt vad man kan tro så har den inte smak av kokos trots att den härstammar från palmen. Till både utseende och smak påminner coconut aminos istället om soja, vilket gör att den går att använda som alternativ för de rätter och såser som normalt smaksätts med denna sojabaserade motsvarighet. Vår Coconut aminos är även fiberrik och innehåller 14 olika aminosyror.

SKILLNAD MELLAN COCONUT AMINOS & SOJA

Till skillnad från soja som tillverkas av sojabönor och havre, är Coconut aminos fri från både soja och gluten eftersom den utvinns från nektar. För den som eftersträvar en kost fri från gluten och soja är coconut aminos därför ett ypperligt substitut. Salthalten i soja kan dessutom uppstiga till tre gånger så mycket som hos coconut aminos, som i själva fallet har lägre halter salt än både soja och det andra glutenfria alternativet Tamari. Därmed kan coconut aminos också vara ett bättre alternativ för den som försöker minska mängden salt i sin kost. 

SÅ ANVÄNDER DU COCONUT AMINOS

Liksom sojans popularitet som “krydda” inom såväl japansk som kinesisk matlagning, är coconut aminos väl lämpad att användas på samma sätt. Olikt sojan har den dock en mer söt-salt karaktär komplett med en smörig avrundning som påminner om en tunn teriyaki-sås, vilket ger den en egen identitet i maten. Krydda din wok, låt den smaksätta din marinad eller blanda ihop den till en god dressing.

MATLAGNINGSTIPS MED COCONUT AMINOS:
Tahinidressing med Coconut Aminos
Cheezy Cashewnötter
Sweet & Salt Jackfrukt
Jackfrukt “tuna” salad


Förvaring:
Förvara den oöppnade flaskan i rumstemperatur medan den öppnade flaskan förvaras i kylskåp.