Att göra sin egen växtbaserade mjölk är lätt och smakar mycket godare än den du köper i butik, dessutom vet du vad du har i den. Med en nötmjölkspåse blir det ännu enklare! Du kan göra mjölk på allt ifrån mandel och hasselnötter till kokos och hampafrön. Låt smaken vara neutral från de valda nötterna eller smaksätt med exempelvis vanilj, dadlar, kakao eller matcha. Förvara nötmjölken i en glasflaska i kylen, då håller den i cirka fem dagar. Ett tips är att göra en sats nötmjölk en gång i veckan, det går snabbt och så är hela veckoransonen gjord!
Använd nötmassan som blir kvar i nötmjölkspåsen som ingrediens i exempelvis veggieburgare, dipp, moussaka, müsli eller rawbollar. Mjölk gjord på hampafrön behöver inte silas och då finns det inte heller någon massa kvar.
Receptförslag
En kanna (ca. 1 liter)
Mandelmjölk: 2,5 dl blötlagd mandel + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Cashewmjölk: 2,5 dl blötlagda cashewnötter + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Sesammjölk: 2,5 dl blötlagda sesamfrön + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Hasselnötsmjölk: 2,5 dl hasselnötter + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Kokosmjölk: 2,5 dl riven kokos + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Hampamjölk: 2 dl skalade hampafrön + 1liter vatten + 1 nypa salt.
Att rengöra nötmjölkspåsen: Vänd påsen ut och in, ta ur nötmassan och lägg åt sidan. Diska i varmt vatten med lite diskmedel.