Experimentera mera

Recept är ingen lagbok, utan de finns där för att ge dig en vägledning och inspiration. Det gäller att våga släppa kontrollen och ge sig ut på nya vägar, där recept endast bör ange riktning.

Byt ut och släpp kontrollen

Till 95 % kan du alltid byta ut en grönsak mot något annat eller en sorts mjöl till en annan etc. Gillar du inte en ingrediens, är allergisk, slut i matbutik eller av annan anledning inte har allt det som receptet säger behöver det inte betyda att du inte kan laga eller baka det. Gör recepten till ditt recept och med det du tycker om genom att lägga till och ta bort önskade smaker – våga släppa kontrollen! Ett tips är att börja med att byta ut och lägga till grönsaker, kryddor och andra ingredienser som tillför smak och gärna extra näring. Det är svårare att börja mixtra med mängden av mjöl, vätska och jäst i bakning då dessa behövs i rätt mängd i förhållande till varandra.

Ibland blir det något annat

Kom ihåg att ingen vet hur det egentligen skulle smaka eller se ut, så ett misslyckande behöver inte alltid synas. Ingen föds till kock, det handlar om att träna och testa sig fram. Och ibland blir ett misslyckande en helt ny rätt eller produkt. Som exempelvis när vi skulle göra ett rawfoodknäcke som inte alls höll ihop, vilket istället blev grunden till en av vår goda müsli. Var kreativ och se inte ett misslyckande som något som är förstört. Var inte rädd för att försöka rädda en situation. En rawfoodtårta som blev rinnig kan bli en god glasstårta om den fryses ner. För lite gjord dipp till gästerna kan drygas ut genom att smaksätta den med mer starka kryddor och serveras med liten sked, då tar gästerna oftast inte lika mycket.

Lägg till

Ett första steg kan vara att lägga till eller byta ut något i dina paradrätter och se hur de kan utvecklas till något nytt. En pannkaka behöver inte se ut som den alltid har gjort, varför inte servera en gul, röd eller grön pannkaka genom att tillsätta gurkmeja, rödbetspulver eller spirulina. Upptäck hur lätt superfood pulver både kan färga och smaksätta smoothies, dipper och…pannkakor. Tänk näringstäthet och boosta din mat. Tänk hälsokryddor och berika maten med gurkmeja och ingefära för att även stärka både kropp och knopp. Tänk även klimatsmart – använd det du redan har hemma i kylskåpet och använd då hela råvaran, exempelvis kan du äta allt på en morot, roten så väl som blasten. Släng inte bort i onödan.

Våga experimentera mera ­– både roligare och då nya upptäckter görs! Se receptet som en vägledning, inte som själva vägen.