För att öppna en kokosnöt

”Far jag kan inte få upp min kokosnöt…”. Kokosnöten är känd för att vara en hård nöt att knäcka – men inte längre!

Det är såklart att det ska vara svårt att komma in till något som är som guld för smaklökarna och vårdande för kroppen. För du visste väl att av kokosnöten används kokosolja till både matlagning och bakning så väl som till hudvård, hårvård och munskölj. Kokosköttet blir goda kokosflingor som är perfekta till både bakning och som snacks. Det är även kokosköttet som pressas till kokosmjölk. Gröna kokosnötter är fulla av kokosvatten, ett sött vatten som är fullt av elektrolyter och därmed är perfekt för den törstiga, sportande personen. Med andra ord, kokosnöten är en riktigt universalnöt! Och även om de inte växer några palmer här i norden så kan man köpa kokosnötter i våra vanliga butiker. Och som alltid, att göra saker från grunden i sitt eget kök är bästa sättet att undvika onödiga tillsatser som industrin kan tillföra.

Men med sina upp till tre kilo är kokosnöten tung att släpa omkring på och det hårda skalet går inte att bryta upp för hand. Det är svårt att komma in i en kokosnöt – eller? Nej, det är faktiskt superenkelt! Vi använder en hel del gröna kokosnötter som innehåller det goda kokosvattnet, och vi behövde ett bra verktyg för att kunna öppna nöten snabbt och enkelt – säg hej till Coco Jack! Ett verktyg som både spar på ditt tålamod och ser till att du har alla fingrar kvar på handen.

I Coco Jack-kittet finns en Coco Mallet (en klubba) och en Coco-Jack (en specialkonstruerad kokoskniv i rostfritt stål). Med några handfasta slag med klubban på Coco Jack så har du en perfekt öppning till kokosnöten. Bara att sätta i ett sugrör om det är kokosvattnet du vill åt, eller använd det medföljande verktyget Coco Scoop (en kokosnötsskyffel) som du med lätthet kan gröpa ur kokosköttet med. Nu behöver du aldrig be far om hjälp med att öppna kokosnöten igen!

Till bruna kokosnötter rekommenderas däremot ett vasst föremål så som en syl, skruvmejsel, korkskruv, sax eller en hammare och spik. Ett av de tre ögon som finns på nöten är mjukare än de andra. Tryck för att hitta den mjuka punkten och använd det vassa föremålet för att spetsa dig igenom skalet och skapa en öppning. Häll ut kokosmjölken i en skål. Använd sedan en hammare, klubba eller ett annat hårt redskap och banka runt nöten så att den spricker och öppnas.