Gurkmeja & Kurkumin

Gurkmeja, Curcuma longa, tillhör växtfamiljen ingefärsväxter och är en gul rot som både har hälsosamma egenskaper och fungerar som smak- och färgsättare i mat och dryck.

Gurkmeja – den gyllene roten!

Den gula roten har många hälsofördelar och är bland annat naturligt antiinflammatorisk tack vare den starka antioxidanten kurkumin. Tack vare kurkuminet sägs gurkmeja även stärka och förbättra matsmältningen, stödja en hälsosam leverfunktion, verka renande för blodet, öka ledernas flexibilitet och reglera blodsockernivån. Gurkmeja är en gammal medicinalväxt och används bland annat flitigt i Indien. ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) anger halten antioxidanter per 100 gram i råvaror. Gurkmeja har ett värde på ca 160 000 orac, vilket är bland de högsta av alla kryddor tillsammans med kryddnejlika och oregano.

Kroppen behöver hjälp att ta upp kurkumin från vår kost och därför behöver andra råvaror läggas till för att maximera kurkuminets effek:

Kurkumin & piperin

För att öka upptaget av kurkumin i kroppen rekommenderas att du äter eller dricker gurkmeja tillsammans med piperin som är ett aktivt ämne som finns i peppar. Det är därför som vi har långpeppar i våra gurkmejakapslar och svartpeppar i receptet i vår gurkmeja-paste. Nyttiga ämnen som kroppen behöver ska inte spillas bort i onödan – krydda med svartpeppar, långpeppar eller chilipeppar när du kryddar med gurkmeja!

Kurkumin & fett

Eftersom gurkmeja är fettlösligt har studier visat att kurkumin absorberas bättre i kombination med fett. Det gör kokosoljan en bra kompis, ett bra fett som dessutom hjälper kroppen att lättare absorbera det nyttiga kurkuminet. I vår Virgin Kokosolja Gurkmeja finner du de goda kompisarna i samma burk!

Ekologiskt Gurkmejapulver

Vårt gurkmejapulver är gjort på ekologisk torkad gurkmeja. Det är finkornigt vilket är en fördel när det blandas i juice, smoothie eller i matlagning. Rekommenderad dosering är upp till 1 msk/dag.

Inför gurkmeja som en del av din vardag och använd lite gurkmejapulver eller gurkmejajuice i kokvattnet till bönor, pasta eller gryn för en vacker gul färg. Men tänk på att vara försiktig, gurkmeja färgar precis allt gult! För dig som vågar sägs gurkmeja även vara bra för huden. Hos oss på Renée Voltaire har ingen vågat prova någon hudvårdskur än, med risk för ett resultat med gul hud.

Gult är inte fult

Använd gul kryddpasta

Gör en gurkmeja-paste av ekologiskt gurkmejapulver och använd den antiinflammatoriska kryddpastan i olika maträtter. I kryddblandningens ingredienser finns självklart både svartpeppar (för att öka upptaget av kurkumin), men även ingefära som är en annan rot med goda egenskaper för hälsan. Med gurkmeja-paste som bas gör du enkelt en Golden Milk Latte, en närande och värmande gröt och eller smaksätter en chiapudding. Den fungerar också bra till soppan och till maten. Ta en sked av kryddpastan och rör ner i maten för att både ge smak, färg och extra näring – ett gott sätt att få i sig hälsosamma kryddor. En gurkmeja-paste håller upp till 3 veckor och ska förvaras kyld.

Drick gula drycker

Gurkmeja går även att pressa och på så sätt få gurkmeja juice. Vår Gurkmejajuce är koncentrerad och kan drickas som en shot utblandad med lite vatten, eller tillsätt mer vatten och drick som en måltidsdryck,

Ät gul mat

Krydda maten gul! Inför gurkmejan i din vardag och färgsätt frukost, lunch och middag. Varför inte bjuda på gula pannkakor till barnen eller laga en gul gröt till frukost?

Njut av gul latte

Njut av ett glas gurkmejalatte — det är inte svårt att göra själv. Värm upp valfri mjölk, gärna nöt- eller havremjölk och krydda med gurkmeja-paste (se ovan) eller med ekologiskt gurkmejapulver och söta eventuellt med en nypa vaniljpulver.

En gul shot till magen

Börja varje morgon med en gul shot där Raw Äppelcidervinäger med moder är smaksatt med gurkmeja, ingefära och chili. Vår äppelcider innehåller moder vilket innebär att den både tillför pre- och probiotika till tarmen, vilket gör den glad. Äppelciderinäger sägs även påverka en stabil blodsockernivå. En shot innan ett mål mat är därför en extra god shot.