Handla smart

Grovplanera

Det kan verka uttjatat det gamla tipset – planera – men det finns en poäng i det. Att göra en grovplanering när det kommer till matlagningen kan hjälpa dig att vara mer effektiv både i matbutiken såväl som i köket. Tid som bättre kan spenderas med nära och kära. För att handla på tom mage utan en tanke på vad som skall serveras brukar ofta sluta med en överfull varukorg, extra dyra matkassar och en för kroppen massa onödiga råvaror att släpa hem.

Involvera alla hela familjen i att bestämma veckans maträtter och inte minst barnen som därmed blir fler mer delaktiga i köket. Kanske delas veckans dagar upp i dagsansvar, teman, råvaror, länder och smaker – bara fantasin sätter gränser för hur en veckomeny kan skapas! Och som extra ”krydda” får man på köpet just en grovplanering över hela veckans behov av inköp. Rätt råvaror i rätt volum hamnar i varukorgen och tillagningen i köket går snabbare när det redan är bestämt vad som skall göras – ett stort plus plånboken, humöret och hungriga magar!

Bra råvaror

Att använda sig av bra råvaror ger alltid bästa resultat, då kan det även räcka med färre ingredienser. Satsa alltid på ekologiska råvaror och försök att följa säsongen. Råvaror med hög kvalitet, naturliga, rena, äkta, giftfria och utan tillsatser gör att det slutliga resultatet kommer att smaka så mycket bättre och kroppen får de näringsämnen den behöver för att må bra. Lukta och känn försiktigt på råvarorna för att försäkra dig om bästa möjliga kvalitet. Håller de inte måttet så kan det vara bättre att låta bli att köpa, leta efter en annan produkt, gå till ett annat ställe eller helt enkelt tänka om.

Laga extra mycket

När du ändå håller på i köket, laga extra mycket. Hacka lite mer grönsaker, det blir en grund till nästa dags sallad. Gör lite mer av dippen, det kan bli ett täcke på lasagnen nästa dag. Genom att preppa, laga mycket och tänka som ett storkök så sparar du både tid och råvaror senare i veckan. Det viktigaste är att du inte slänger det som är över, tanken är att det istället är redo att användas nästa dag.

Basskafferi

Att handla smart handlar även om att handla rätt produkter, och med rätt produkter menas här råvaror som kan användas till många olika saker. Ett bra basskafferi är grunden i rolig matlagning. Att ha rätt saker hemma kan rädda många situationer, alltifrån hungriga magar till sötsuget – det handlar om att ha grunden hemma för att snabbt kunna trolla ihop något gott och näringsrikt.

Tips på råvaror att alltid ha hemma, om säsongen tillåter:

  • Ärtor, bönor och linser: färdigkokta på burk eller att koka själv
    – för att göra röror, grytor eller ha i en mixad sallad.
  • Nötter: exempelvis cashewnötter, mandlar, pekannötter och hasselnötter
    – för att göra dippsås, röror, nötmjölk, raw food kakor eller bara äta som de är.
  • Frön: exempelvis solrosfrön, sesamfrön och pumpakärnor
    – perfekt för nötallergiker, till röror eller för att näringsberika mat, toppa och ge extra textur till mat och smoothies.
  • Bär: frysta eller färska
    – för smaksättning i bakverk, glass och smooties, topping på chiapudding och gröt, till dekoration eller bara äta som de är istället för godis.
  • Torkad frukt: exempelvis dadlar, aprikoser, kokosflingor
    – använd dadlar och aprikoser till sötning och bindning i raw food desserter. Kokosflingor är perfekt till dekoration och smaksättning i desserter eller som topping på soppor, grytor och gröt. Våra kokoschips är dessutom krispga och perfekta att äta som snack direkt ur påsen.
  • Frukt: exempelvis banan (färsk eller fryst), äpple, citron, lime
    – till smoothies, pannkakor, sötning i bakverk och bröd eller använd fryst banan till att göra glass fri från vitt socker.
  • Oljor: kokosolja, olivolja.
    – kokosolja används till bakning, matlagning, stekning och smoothies. Kokosoljan är även utmärkt till både hud- och hårvård. Olivolja är perfekt som dressing över sallad eller som olja i hummus.
  • Mjöl: exempelvis bovetemjöl, havremjöl, rismjöl, tapioka, majsmjöl och mandelmjöl.
    – till glutenfri bakning och matlagning.
  • Gröna grönsaker: exempelvis avokado, grönkål, spenat, broccoli, selleri och svartkål.
    – till smoothies, juicer, sallader och matlagning.
  • Röda grönsaker: exempelvis tomat, rödkål, rödbeta, chili, polkabeta
    – till smoothies, juicer, sallader och matlagning. Pressa, mixa, riv, skär eller svarva.
  • Orange/Gula grönsaker: exempelvis morot, gulrot och
    – till smoothies, juicer, sallader och matlagning. Pressa, mixa, riv, skär eller svarva.
  • Vita grönsaker: exempelvis rättika, vitkål, jordärtskocka, rotselleri, kålrot och ingefära
    – till smoothies, juicer, sallader och matlagning. Pressa, mixa, riv, skär eller svarva.
  • Svamp: tillför umamismak till maten.

Påverka din butik

Du kan alltid påverka din butik och deras sortiment. Saknar du något, be dem ta in det! Genom att efterfråga och ifrågasätta har du stor möjlighet att göra butiken till en ännu bättre butik. Det fungerar faktiskt så – vi på Renée Voltaire får ofta förfrågningar från butiker där kunder har frågat efter en viss produkt eller önskat nya produkter och butiken kontaktar sedan oss. En butik behöver veta vad deras kunder vill ha. Så ta chansen att påverka din butik och deras sortiment (gärna våra produkter såklart!).