Juicecleanse & Juice Power

Att dricka gröna juicer är ett snabbt och enkelt sätt att få i sig näringen från grönsaker utan att matsmältningen behöver arbeta för hårt.

Varför juicecleanse?

När man gör en juicecleanse ersätts frukost, lunch och middag med färskpressade grönsaks- och fruktjuicer, nötshakes och smoothies. Dryckerna fyller kroppen med viktiga enzymer, vitaminer och mineraler. Det finns många anledningar till att juicecleansa. Vissa vill testa något nytt, utmana sig själva och bryta vardagens kanske dåliga mönster som att äta på fel tider, gå och lägga sig för sent och ja, allt det där andra som lätt kan bli fel i en stressig vardag. Andra vill få bort sötsuget, komma i form och få en bra grund till att skapa nya vanor. På köpet får tarmarna vila, magen blir gladare, hyn bättre, sömnen jämnare, matbegäret försvinner och vi får mer energi. En juicecleanse resulterar ofta i att kroppen känns piggare och mer fokuserad – behovet att springa på toaletten ökar dock!

Hur ofta och när dricker jag?

Hur länge man väljer att cleansa varierar på om du är nybörjare eller ej och vad din kropp behöver för stunden. Vi rekommenderar 1-5 dagar. Att göra en juicecleanse tillsammans med andra blir både lättare och roligare. Värva en vän, kollega eller en släkting. Det blir roligare att tillsammans skratta åt springandet till toaletten och peppat varandra att inte ständigt stoppa något tuggbart i munnen.

Juicerna dricks efter eget schema beroende på egen dygnsrytm. Den första juicen skall drickas vid frukost och den sista som kvällsmat. Däremellan fördelas de jämt, med ca. 2-3 timmars mellanrum. Det är viktigt att få i sig juicerna med jämna mellanrum för att inte känna hunger och inte tappa energi! Man ska inte glömma att också dricka mycket vatten och örtte. Frukostjuicen är bra om den är en citronjuice. Citronen är en bra start för att den är basisk. Sedan fortsätts dagen bäst med en mix av olika näringsrika gröna juicer – ju grönare desto bättre! Det är viktigt att dryckerna är varierade med olika grönsaker och frukter för att ge kroppen en bra mix av alla olika näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det är även gott att få olika smaker på juicerna under en cleanse! Gör man juicecleanse en dag är det lättare att hålla sig till enbart gröna juicer. Vid fler dagar kan kroppen vilja ha ett glas nötmjölk på eftermiddagen för att hålla sig mätt längre och en sötare juice emellanåt för att få en extra energikick.

Genom att avsluta en cleanse på rätt sätt förstärks effekterna av reningen. Det är viktigt att övergången sker succesivt genom att äta små mängder av lätt mat såsom växtbaserad kost, smoothie och soppa. Ät en lättare frukost, gärna en juice eller smoothie följt av en växtbaserad lunch. Ge kroppen några dagars övergång och känn efter när den är redo för den vanliga kosten igen. Men glöm inte varför juicecleansen gjordes – börja inte med socker eller andra dåliga rutiner och matvanor igen!

Pressa egen juice

Juicerna går att köpa färdiga eller pressa själv. Gröna juicer – exempel med selleri, ingefära, fänkål mm tillsammans med citron håller sig bra i kylskåp, ca 2-3 dagar. Så du kan passa på att göra till flera måltider när du väl pressar. Men näringsmässigt är det ju såklart bäst att dricka dem så färskpressade som möjligt. Pepstop i Stockholm har alltid färskpressade ekologiska juicer i sitt sortiment. Där kan du även beställa ditt cleansepaket – klicka här för att komma till Pepstop. 

Pressar du din egen juice eller mjölk blir det rester kvar från råvaran, själva pulpan. De kan användas till en massa nyttigt och kul! Exempelvis som bas i biffar och kakor, torka i torkugn och använd som torr krydda. Morotsrester passar extra bra i biffar, nötfärssås eller i en morotskaka. Våga ta ut svängarna!

Att tänka på vid köp av juicepress

Vilken juicepress man ska använda är en vanlig fråga vi får. Det man generellt bör tänka på är:

– Hur mycket tid man har? Ibland kan en råsaftcentrifug fungera minst lika bra som en juicepress, bla. då de är snabbare att använda och ofta billigare. Ex. Bosch och OBH Nordica har prisvärda modeller för ungefär tusenlappen.
– Effekten bör ligga på 700-1000 W.
– Stor mataröppning är viktigt så man slipper skära frukten i småbitar.

I Renées juicebok Juice Power and Detox finns fler tips om utrustning. Här finns även recept på juicer och hur en enkel juicecleanse går till från början till slut.

Under ”Möta” här på hemsidan finns även vanliga frågor som du kan ta del av. Du finner frågor och svar under ”Möta – vanliga frågor