Grodda
Groddar är väldigt näringsrika och rika på mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter. Egna groddar är alltid bäst – både i smak, krispighet och färskhet! Det lilla fröet eller bönan som groddas har i uppgift att växa till sig för att så småningom bli en stor planta. En enorm kraft, energi och näring finns därmed laddad inuti det lilla fröet. När fröna blötläggs släpper de loss alla nyttigheter och näringsämnen som legat i vila. Följ hur det lilla fröet börjar spira och hur det växer fram en grodd i sidled eller små skott på höjden.
Att grodda tar mellan 3 till 8 dagar beroende på vilket frö du väljer att grodda. Groddar är en av de mest näringsrika livsmedel du kan äta och är ett enkelt sätt att få i sig livsviktig näring. Groddar behöver ingen trädgård – en groddburk, vatten och frön är allt som behövs! Här kan du läsa mer om hur du groddar.
Blötlägga
Nötter, frön och mandlar behöver ofta blötläggas innan de konsumeras. Detta för att de innehåller fytinsyra vilket är ett naturligt ämne i nöten som skyddar den från att inte förstöras innan den har hamnat i jorden där den ska börja gro. Fytinsyran hindrar således även att näringsämnen kan tas upp från de som äter nötterna eller fröna. Genom att blötlägga nötter och frön imiteras det naturliga förloppet där fröet ligger i jorden och gör sig redo för att börja gro. Genom blötläggningen släpps enzymhämmare ut och näringsämnena aktiveras och på så sätt kommer vi åt näringen som finns lagrad inuti dem. Blötläggningen gör även att nötter, frön och mandlar blir mer lättsmälta för vår mage och tarmar. Vissa nötter kräver längre blötläggning än andra. Cashewnötter behöver inte lång tid medan mandel gärna kan ligga över natten. Pistage, paranötter, macadamia eller pinjenötter behöver däremot inte blötläggas alls.
Gör så här:
- Skölj nötterna
- Lägg dem i en skål, gärna i glas och täck nötterna med vatten.
- Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen – dock inget måste!
- Låt dem ligga i blöt så länge du kan, gärna över natten. Men blir det bara i en timme så är det i alla fall bättre än ingenting. Hinner du inte blötlägga dem alls så är det inte hela världen – du får bara inte i dig alla de nyttiga näringsämnena som nöten eller fröet egentligen har.
Gör egen växtbaserad mjölk
Att göra sin egen växtbaserade mjölk är lätt och smakar så mycket godare än den du köper i butiken. Ett tips är att göra en sats mjölk varje söndag, som en härlig söndagsrutin. Lägg nötterna i blöt över natten och börja morgonen med att snabbt mixa ihop nötterna med vatten och eventuell smaksättning. Sila och häll på glasflaska. En flaska växtbaserad mjölk håller i 5 dagar i kylen. Variera och gör mjölk av mandel, cashew, sesam, hasselnöt, kokos eller hampa. Välj att låta mjölken smaka av nötterna eller smaksätt med vanilj, kakao, matcha, agave, dadlar eller kanske bär.
Här kan du läsa mer om hur du gör din egen växtbaserade mjölk.
Gör egna dipper och röror
Ingen kan motstå en nötdipp – det är den absolut bästa inkörsporten för alla som vill börja med en växtbaserad kost! Det är det ultimata tillbehöret till en sallad, som dipp till grönsaker eller som pålägg på ett kex eller macka. En nötdipp är enkel att göra, kan kryddas till oändliga smaker och håller i kyl i flera dagar. Cashewnötter brukar vara en bra nöt att göra röror och dipper på då de är relativt neutrala i smaken. Men andra nötter så som mandel fungerar självklart också bra. Det är bara att experimentera med smak och konsistens. Vid nötallergi, använd solrosfrön istället och tillsätt en klick kokosolja för extra krämighet.
Blötlägg cashewnötterna och mixa med lite vatten och de grönsaker och kryddor som du önskar. Gör en grön spenatdipp eller en röd dipp med soltorkade tomater. Använd näringsjäst i för att få en mer ostliknande smak. Variationerna är oändliga och bara fantasin kan sätta gränser. Men det är garanterat nötdippen som kommer att vara det populära på buffébordet eller middagsbordet.
Färdigkokta kikärtor eller andra bönor är alltid bra att ha hemma. Då kan du snabbt svänga ihop en hummus. Mixa ärtorna med lite olivolja och vatten. Smaksätt gärna med tahini, vitlök, citron och salt för en originalhummus. Men varför inte göra en hummus på andra bönor och smaksätt med det du tycker är gott så som färska kryddor och örter. Eller använd pulver så som rödbetspulver eller gurkmejapulver. Hummus är perfekt att dippa kex och grönsaker i, eller servera till en sallad eller veggiebiffar.
Här får du inspiration och recept på en enkla nötdipper och bönröror.