Matcha Moment #2 – redskap för hela stunden!

Att tillreda en matcha är som en miniritual. Inte svårt, men man behöver vara noga med momenten för att inte bli besviken på resultatet. Till den rituella känslan hör att man behöver speciella redskap: en lagom stor skål att dricka ur, en lufttät burk att förvara pulvret i, en bambuskopa som mått och en bambuvisp med tillhörande ställ. För vissa typer av matcha behöver man också en liten sil, för att pulvret ska fördela sig fint.

MATCHAVISP – CHASEN 茶筅

För att vispa en matcha behövs en matchavisp (chasen). Den är gjord av bambu eftersom trä inte påverkar matchadrycken. En visp eller sked av metall gör dessvärre det då varmt vatten får katekinerna (antioxidanter) i matchan att binda sig med metallen vilket inte är önskvärt då antioxidanterna helst ska binda fria radikaler i kroppen. Håll därför allt som har metall i sig borta från din varma matchadryck (observera att det enbart gäller den varma drycken och inte pulvret i sig som gärna får förvaras i en metallburk).

Matchavispens bambustrån är sköra och kan lätt gå av – vårda matchavispen ömt, gärna i ett matchavispställ (chasen tate)! Stråna är både mjuka och hårda vilket gör dem perfekta för att vispa upp matchapulvret så att ett fint skum bildas. En riktigt bra matchavisp ska enligt japansk tradition ha minst 80 stycken bambustrån, vår har 100 strån. Den hårda knuten i mitten består även den av bambustrån vilka så småningom kommer att mjukna och lösas upp likt en blomma som blommar ut.

FÖRE
Före första användning, blötlägg matchavispen ­genom att fylla en matchaskål (chawan) med varmt vatten och låt vispen stå där i någon minut, då mjuknar stråna långsamt vilket ger de känsliga bambustråna möjlighet att sakta blomma ut i mitten samt dess yttre strån mjuknar.

UNDER
Vid användning behöver matchavispen tämjas genom att vara medvetet närvarande om varje moment och rörelse vid vispandet av matchan. För att uppnå önskat skum och undvika oönskade klumpar vispa i ett mönster likt ett W med lätt bestämd hand.

EFTER
Efter användning skölj ur din chawan med varmt vatten efter att du druckit ur och sedan med nytt rent varmt vatten igen. Därefter vispa chasen som du skulle förbereda matcha igen. Kontrollera att inga gröna fläckar finns kvar (annars fortsätter du vispa). Skaka lätt på chasen utanför skålen för att få bort överflödigt vatten. Låt därefter lufttorka (så fort som möjligt) och kontrollera alla stråna ännu en gång. Och allra bästa sättet att både torka och förvara chasen är att placera den på ett matchavispställ.

MATCHAVISPSTÄLL – CHASEN TATE 茶筅立て

Förvara matchavispen i ett specialutformat vispställ för att på bästa sätt bevara bambustrånas form och skydda dem från skador. I matchavispstället (chasen tate) torkar vispens känsliga strån mellan användningarna och riskerar inte att mögla. Och att förvara chasen i den plastcylinder den ofta kommer i är inte att rekommendera. Utan matchastället både torkar och skyddar din visp.

MATCHASKED – CHASHAKU 茶杓

Är man en matchaälskare kan man inte vara utan sin bambusked (chashaku). Det är en speciell känsla att använda skeden och bara en sann matchaälskare förstår sig på att bambuskeden är oumbärlig när matcha ska vispas. Skeden är som namnet berättar, gjord av bambu. Den ska ligga bra i handen, vara lätt och ha en perfekt böjd skopa. En bambusked rymmer ca. ¼ tsk.

MATCHASKÅL – CHAWAN 茶碗

En kopp matcha dricks absolut bäst i en matchaskål (chawan). Matchaskålen är nästan lika viktig som själva matchan, och mycket av känslan sitter i själva skålen. En kopp matcha ska helst inte drickas i en tekopp med öra, utan i en riktig matchaskål. Det gäller att hitta sin favorit – en skål som ligger bra i handen, är skön att dricka ur och är i rätt storlek.

MATCHASKÅL MED PIP – KATAKUCHI 片口

En matchaskål som har en pip (katakuch), ofta i lite större i storlek, används främst för att tillreda en större mängd matcha eller när matcha ska serveras till flera personer, lite som en tillbringare. I den här matchaskålen vispas matchans grundpasta, matchapulvret och lite vatten, för att sedan enkelt via pipen hällas över till andra matchaskålar där mer vatten fylls på till önskad matchastyrka på drycken.

TÄT MATCHABURK – CHAZUTSU / CHAKAN 茶筒/茶缶

Matchapulvret är känsligt och ska alltid förvaras i en tät förslutande burk som varken släpper in ljus eller syre för att bevara både smak och kvalitet på bästa sätt. Ett oxiderat matchapulver tappar både färg (den blir ljusare grön eller gulaktig) och får en besk smak. Tyvärr är oxiderad matchan förstörd och bör inte drickas.

Njut av hela din matchastund – Carpe Matcha!

Om du vill läsa hela Renée Voltaire’s bok finns den att köpa här:

Matcha Moments – Små Gröna Stunder för Kopp, Fat & Själ