Matcha Moment #4 – en stund som alla andra!

Mitt i steget, när man minst anar det, får man punka. Man tappar fokus och känner sig orkeslös. Men var inte rädd för svackan, den är ju bara en vanlig stund. Se den vänligt i ögonen och fråga vad den egentligen vill. Får det kanske lov att vara en kopp te?

SAMSPELET MELLAN KOFFEIN OCH TEANIN 

Allt te som kommer från tebusken innehåller koffein. I te är koffeinhalten dock inte lika hög som i kaffe, ändå tillräcklig för att ge en energikick och därmed få oss att känna oss lite extra vakna. Koffeinet kan öka uthålligheten vid fysisk prestation, ge kraft att träna lite hårdare och lite längre, så varför inte kickstarta sig själv innan träning med en liten matcha espresso?

Det tebladen har som kaffebönan inte har är teanin, oftast benämnt som L-teanin, vilket balanserar koffeinets snabba tillslag och gör energikurvan mer utdragen. Vi får alltså koffeinets positiva piggelineffekt men slipper både bli speedade och få en svacka när effekten avtar. 

L-teanin är en aminosyra som återfinns i högre halter i grönt te än i svart. Studier har visat att den här aminosyran bland annat har förmåga att påverka frisättningen av serotonin och dopamin i hjärnan, vilket skulle vara en del av förklaringen till att vi kan uppleva en lätt stresslindring och ett lugn när vi dricker grönt te. 

Tebuskar som skall skördas för att ge matcha får under några veckor på våren, strax innan skörd, växa under skuggduk. Det får till följd att bladen har en högre koncentration av L-teanin än vanligt. Anledningen till att man vill åstadkomma detta är att smaken blir mildare och sötare och inte alls så kärv som av ett vanligt teblad. Men det gör också att de positiva effekterna som L-teanin kan ha i kroppen blir mycket mer kraftfulla av matcha än av vanligt grönt te. 

Ett delikat samspel mellan den höga halten av L-teanin och koffein i matcha kan alltså göra oss pigga, lugna och dessutom koncentrerade på samma gång.

Njut av hela din matchastund – Carpe Matcha!

Om du vill läsa hela Renée Voltaire’s bok finns den att köpa här:

Matcha Moments – Små Gröna Stunder för Kopp, Fat & Själ