Vispat Matchate

Att vispa en kopp matcha med härligt grönt skum på toppen är inte svårt.

Matchate är ett näringsrikt, finmalt grönt te som innehåller hela teblad. Matcha både lugnar kroppen och ger den energi. (Läs mer om matcha under ”Det här är – matchate”.) Ett matchate smakar allra bäst då den är vispad med en bambuvisp och i en matchaskål och kan drickas både varmt och kallt. Om man låter matchateet stå en stund kommer de gröna tebladen att sjunka till botten, drick därför koppen när den är nyvispad då smakar den som godast!

Så här vispar du

Steg 1

Ta en skopa matchapulver med bambuskeden eller ca ¼ – ½ tsk och lägg i en matchaskål eller en kopp med bred botten.

Steg 2

Tillsätt lite varmt vatten, 65-75° C (ej kokande vatten) – ungefär så mycket att pulvret täcks och det går att börja vispa.

Steg 3

Börja vispa med bambuvispen. Vispa i en W-rörelse med handleden, med snabba rörelser, tills ett lager av grönt skum lägger sig på ytan.

Steg 4

Häll i lite mer vatten, och fortsätt vispa i en W-rörelse. Mer skum bildas.

Steg 5

Häll på försiktigt med vatten tills koppen är full och sluta samtidigt vispa. Om du vispar för länge försvinner skummet istället.

Steg 6

Njut av en kopp matcha – en dryck som både gör dig pigg och lugn på samma gång!

För matchaälskaren

 • Tillbehör Matcha

  En äkta matchadrickare klarar sig inte utan de specifika tillbehören – peace, love & matcha

  Matchavisp: En matchavisp är gjord av bambu. Bambustråna är både mjuka och hårda, perfekta för att vispa upp matchapulvret så att ett skum bildas. En riktigt bra matchavisp ska enligt japansk tradition ha minst 80 stycken bambustrån, vår har 100 stycken. Den hårda knuten med strån i mitten av bambuvispen kommer så småningom att mjukna och lösas upp som en blomma som blommar ut. Enligt japanerna är det ett tecken på att matcha dricks tillräckligt ofta. Har du ingen bambuvisp så fungerar det exempelvis också med en lattevisp eller mjölkskummare.

  Matchavispställ: Förvara gärna matchavispen i det speciella vispstället för att bevara bambustrånas form bättre. Här både torkar och förvaras bambustråna bäst mellan användning och vispen riskerar inte att mögla.

  Bambusked: Är man en matchaälskare kan man inte vara utan sin bambusked. Det är en speciell känsla att använda skeden och bara en sann matchaälskare förstår sig på att bambuskeden är oumbärlig när matcha ska vispas. Har man ingen bambusked går det såklart bra att använda sig av en tesked. Använd ca. ¼ – ½ tsk när en kopp matcha ska vispas. Det motsvarar cirka en bambusked.

  Matchaskål: En kopp matcha dricks absolut bäst i en matchaskål. Det gäller att hitta sin favorit. En skål som ligger bra i handen och som är skön att dricka ur. Alla har sina olika favoriter så därför har vi olika storlekar och färger på våra skålar. De är alla handgjorda i Japan – matchateets hemland! Matchaskålen är nästan lika viktig som själva matchan, och mycket av känslan sitter i själva skålen. En kopp matcha ska helst inte drickas i en tekopp med öra, utan i en skål. Dricker man inte matcha så ofta kan ett tips vara att satsa på en skål som även passar till exempelvis soppa, gryta, gröt eller sallad.

Matchate

Matcha är ett ord som blivit trendigt den senaste tiden. Matcha är ett finmalet grönt te där hela bladen från busken har pulvriserats och har hög näringstäthet och är antioxidantrik – ett te av hög kvalitet som kroppen gillar!

Teet som används vid framställningen av matcha kallas Tencha och det är här hemligheten bakom matchans fantastiska färg och näringsegenskaper ligger. I början av april, ett par veckor innan skörd, täcker man fälten där teet växer med tyg för att minska solljuset. Detta gör att ämnena theanin och katekin bevaras och teet får sin intensiva gröna färg och sötare smak. De finaste bladen väljs sedan ut och plockas för att sedan ångas innan de torkas. Efter torkningen rensas stjälkar och bladådror bort för att få en så hög kvalitét som möjligt och slutligen mals tebladen mycket fint. Ett korn kan vara så litet som bara några få mikroner, där 1 mikron är en 1 tusendels millimeter.

När du dricker matcha, dricker du hela teblad och får på så sätt i dig mycket mer av de nyttiga näringsämnena! Man brukar säga att en kopp matcha motsvarar 10 koppar vanligt grönt te i näringsvärde och anti-oxidanter.

Vårt ekologiska matchapulver kommer från Japan och är av högsta kvalitet – grade A. Det anses vara ett av världens finaste teer och i Japan används det i i dryck så väl som bakverk, sötsaker och matlagning dess näringsegenskaper och vackra gröna färg. Matcha är mer än bara ett grönt te att dricka!

Group Created with Sketch. Stäng

Hej,
Välkommen tillbaka!

Hej,
Skapa ett konto och få hela upplevelsen och alla erbjudanden. Välkommen!!

X + X =

Ange e-postadress, så får du ett e-postmeddelande där du kan återställa och skapa ett nytt lösenord.

Webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer