När du groddar

Groddar är väldigt näringsrika och rika på mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter. Egna groddar är alltid bäst – både i smak, krispighet och färskhet.

Groddar

Det lilla fröet eller bönan som groddas har i uppgift att växa till sig för att så småningom bli en stor planta. En enorm kraft, energi och näring finns därmed laddad inuti det lilla fröet. När fröna blötläggs släpper de loss alla nyttigheter och näringsämnen som legat i vila. Följ hur det lilla fröet börjar spira och hur det växer fram en grodd i sidled eller små skott på höjden.

Att grodda tar mellan 3 till 8 dagar beroende på vilka frön du väljer att grodda. Groddar är en av de mest näringsrika livsmedel du kan äta och är ett enkelt sätt att få i sig livsviktig näring. Groddar behöver ingen trädgård – en groddburk, vatten och frön är allt som behövs! Servera groddar i sallad, som topping på soppor, mixa dem i smoothie eller har dem på mackan – let’s sprout! Näringsboosta din måltid med groddar, det är både gott, nyttigt och ger en härlig textur!

Groddburk & groddskål

Det är smidigast att använda en groddburk eller groddskål vid groddning då dessa har funktioner och finesser som gör det enkla ännu enklare. De flesta groddar kan groddas i en groddburk där groddarna växer fritt. Groddburken är designad med ett lock i rostfritt som fungerar ut som en sil. Då är det superlätt att skölja groddarna, som skall göras 2 till 3 gånger dagligen under själva groddningen, samt att eventuellt vatten som är kvar efter sköljningen enkelt rinner ut samtidigt som luft kommer in i burken då burken sätts  i det tillhörande groddburksstället.

Vissa av våra fröer vill växa på höjden, de groddas enklast en groddskål. Vår groddskål är i keramik och är designad så att fröerna istället ligger på ett galler. Då får de både luft och vatten. Groddskålen passar perfekt till att grodda fröer som vår groddblanding Crispy Cress. Den passar även bra till att grodda chiafrön, ruccola, linfrön, senapsfrön och basilika.

Våra groddmixar

Crispy Cress innehåller frön från krasse och har en mild pepprig smak. Den är rik på bland annat C- och D-vitamin.

Fresh Fennel innehåller en mix av alfalfa, rädisa och fänkål med fräsch kryddig smak. Alfalfa är rik på antioxidanter och vitaminer, rädisan är känd för dess renande egenskaper och groddad fänkål är bra för matsmältningen.

Protein Mix innehåller kikärtor, linser och bockhornsklöver som bland annat är rika på järn, kalcium, fosfor och vitamin A, B2, B3 och C.

Cleanse Mix innehåller en härlig mix av alfalfa, krasse och rödkål. De är alla rika på bland annat C-vitamin – perfekt i förkylningstider!

Så här groddar du i groddburk

Dag 1 – blötlägg

Blötlägg fröna i 6-8 timmar för att aktivera groddningsprocessen. Använd ca. 2-3 msk. frön till en groddning. Använd en bunke eller blötlägg direkt i groddburken. När blötläggningen är klar sköljer du av fröna i kallt vatten och lägger dem i en ren groddburk. Det är viktigt att groddburken är riktigt ren.

Dag 2 – skölj, skölj och skölj

Skölj groddarna minst 2 gånger per dag i kallt vatten. En groddburk gör processen lite lättare då locket fungerar som en sil.

Dag 3 – fortsätt skölj

Fortsätt att skölja minst två gånger per dag. Ställ groddburken i tillhörande ställ med locket nedåt och i rumstemperatur. Peta inte med fingrarna bland groddarna för att undvika bakterier.

Dag 4 – skölj lite till

Skölj groddarna dagligen. Nu börjar groddarna att synas. Vissa groddar kan man äta redan dag 2 och 3, näringen frigörs redan vid blötläggning. För att få större groddar som är extra krispiga, fortsätt att grodda en dag till. Ju längre groddning, desto större och krispigare grodd. Fortsätt groddningen genom att skölja groddarna med kallt vatten 2 till 3 gånger per dag.

Dag 5 - 8 – klara att ätas!

Nu är det färdiggroddat! Tiden beror på vilka groddar som du groddar. Skölj groddarna en sista gång och ställ sedan in dem i kylskåpet. Genom att ställa in dem i kylen avstannar groddningen. I kylskåpet håller de sig fräscha i 4 till 5 dagar. Förvara dem då i en tätslutande glasburk.