När du svarvar

Att svarva frukt, grönsaker och rotfrukter är både lätt, roligt och går framförallt väldigt fort!

Alla uppskattar svarvat – barn som vuxna, eftersom det både är roligt att äta och väldigt dekorativt. Byt ut pastan mot svarvad kålrot eller toppa salladen med svarvad rödbeta. Servera en svarvad morotssallad eller varför inte en svarvad fruktsallad. Det går snabbare att svarva en “grönsakspasta” än att koka spaghetti.

Grönsaker, rotfrukter eller frukter som är fasta i konsistensen går utmärkt att svarvas, och de svarvas råa. Välj därför helst ekologiska råvaror som inte är besprutade. Exempel på grönsaker att svarva är zucchini, morot, kålrot, rättika, rödbeta och stammen på broccoli. Önskar du din rätt varm går det bra att värma dina svarvade grönsaker i en kastrull med varmt vatten i ca 30 sek – 1 minut. Ligger de i för länge blir de mjuka och förlorar sin krispighet. Tänk även på att om du serverar en varm sås på dina svarvade grönsaker bör rätten ätas direkt, står rätten framme för länge gör såsen att det svarvade lätt blir mjukt och saggit.

Även frukt med fastare fruktkött går att svarva så som äpple och päron eller fast melon och sharon.

 

Steg 1

Skölj det du ska svarva. Använd ekologiska frukter, grönsaker eller rotfrukter. Om du använder en grönsak eller rotfrukt som ska skalas gör du det innan du fäster den på svarven.

Steg 2

Se till att rätt knivblad är monterat på svarven. Med vissa svarvar följer det med olika knivblad som har olika tjocklek eller skärsbredd.

Steg 3

Tryck fast det som ska svarvas på svarven och börja veva – nu är det bara att svarva på.

Steg 4

Klart att serveras!