Näringsjäst

Näringsjäst är flingor av torkad, inaktiverad jäst som är rik på B-vitaminer, zink och proteiner.

Näringsjäst tillverkas genom att jäst får växa i en näringslösning i ungefär en vecka. Sedan torkas och värmebehandlas jästen och blir till flingor som påminner om parmesanost i smaken, tack vare glutaminsyra som alltså finns både i näringsjäst och parmesan. Näringsjäst innehåller alla essentiella, livsnödvändiga, aminosyror. Ofta tillsätts vitamin B12 i näringsjäst. Det är en vitamin som vegetarianer och veganer kan ha svårt att få i sig tillräckligt av från kosten. Vår Näringsjäst 60 g är extra rik på just B12. Näringsjäst är perfekt att använda istället för ost. Strössla på pasta eller grönsaker. Mixa näringsjäst med cashewnötter och gör en vegansk mjuk”ost” eller ”cheesecake”.

Sesamesan ­– vår egen näringsjästblandning

Vi har en egenutvecklad blandning med näringsjäst, sesamfrön och kryddor som vi kallar för Sesamesan. Förutom näringsjästens rika innehåll på B-vitamin är Sesamesan även rikt på kalcium som kommer från sesamfröna. Sesamesan är en härlig krydda på salladen, grillade grönsaker, mackan  — ja allt!

Glutamat och näringsjäst

Glutaminsyra är en aminosyra, byggsten för protein, som finns i kött, de flesta grönsaker, soja och vete. Glutamat, saltet för glutaminsyra, kan tillsättas i livsmedel för att ge maten mer umamismak. De halter som finns i livsmedel är inga problem att äta, men tillsatt glutamat har länge varit debatterat. Vill man undvika tillsatt glutamat och glutaminsyra ska man hålla utkik efter smakförstärkarna med E-nummer 620-625. I vår näringsjäst finns såklart inget tillsatt glutamat.