Näringsjäst

Näringsjäst är flingor av torkad, inaktiverad jäst som är rik på B-vitaminer, zink och proteiner.

Näringsjäst tillverkas genom att jäst får växa i en näringslösning i ungefär en vecka. Sedan torkas och värmebehandlas jästen och blir till flingor som påminner om parmesanost i smaken, tack vare glutaminsyra som finns både i näringsjäst och parmesan – perfekt att använda i växtbaserade rätter när “ostiga” smaker önskas! Näringsjäst innehåller alla essentiella, livsnödvändiga, aminosyror och är dessutom rik på B-vitaminer, zink och protein.

Glutaminsyra är en aminosyra, en byggsten för protein, som finns i t.ex. kött, de flesta grönsaker, soja, vete och parmesanost. Glutamat, saltet av glutaminsyra, kan tillsättas i livsmedel för att ge maten mer umamismak. De halter som finns naturligt i livsmedel är inga problem att äta, men tillsatt glutamat har länge varit debatterat. Vill man undvika tillsatt glutamat och glutaminsyra ska man hålla utkik efter smakförstärkarna med E-nummer 620-625. Vår näringsjäst innehåller naturligt glutaminsyra, lika mycket som övriga näringsjäster, och vi har såklart inte tillsatt något glutamat i vår näringsjäst.

NÄRINGSJÄST I MATLAGNING

Näringsjäst tillför umami till maten och är perfekt att använda som växtbaserat alternativ till ost – strössla på pasta, grönsaker och soppa eller gör cheezy snacks genom att krydda rostade nötter och popcorn. Mixa näringsjäst med cashewnötter och gör din egen växtbaserade mjuk”ost” eller “cheesecake”.

Här finner du några tips på att laga med näringsjäst. Du hittar mer recept och inspiration under Laga.
Stuvad spenat med näringsjäst
Cheezy cashewnötter
Fermenterad cashewost

SESAMESAN – VÅR EGEN KRYDDBLANDNING MED NÄRINGSJÄST

Vi har utvecklat en egen blandning med näringsjäst, sesamfrön och kryddor som vi kallar för Sesamesan. Förutom näringsjästens rika innehåll på B-vitamin är Sesamesan även rikt på kalcium som kommer från sesamfröna. Sesamesan är en härlig krydda på salladen, grillade grönsaker, mackan  — ja allt!