Hjärnans signaler väljer snabbaste vägen
Det som gör något till en vana är när det sker nästan omedvetet. Vanor är motsatsen till stress. Hjärnan har skapat inarbetade banor som hjärnans signaler väljer då de är den kortaste, redan skapta vägen. Kroppen agerar omedvetet efter den skapade vanan. En vana blir lätt en livsstil. Många vanliga sjukdomar är kopplade till livsstilar, alltså hur vi lever våra liv varje dag. Att förändra sina dagliga vanor kan därför ge stora hälsoeffekter på sikt. Även små förändringar kan göra stor skillnad. Med tiden förändras även våra liv och kroppar. Äldre personer har inte samma energinivå som yngre personer. Ett tidigare rörligt arbete utbytt mot ett stillasittande arbete påverkar din kropp. Våra skapade vanor behöver korrigeras och ändras med tiden och ständigt och jämt. För att må bra behövs näring, rörelse och återhämtning. Det gäller att finna en bra balans mellan dessa.
Skapa nya vägar
Att skapa nya vanor kan ta olika lång tid beroende på vad för ny vana som ska skapas. Vissa skapta beteenden har en kort vanebildande tid och kan således ändras relativt snabbt medan andra är betydligt svårare och tar längre tid. Att exempelvis ändra till en mindre sockerbaserad kost kan för många personer vara kämpigt då det oftast inte går över en natt. Det är även skillnad mellan individer hur lätt nya vanor skapas. När man väl har bestämt sig för att bryta en vana så kan det till en början kännas trögt. Det som sker är att hjärnan försöker skapa nya banor i nervcellernas kopplingar, synapserna. Här måste hjärnans signaler tränas att ta en annan väg än vad den brukar göra, annars faller beteendet tillbaka till den ursprungliga vanan igen där synapserna redan har kopplingarna klara.
Att bryta ett större vanemönster kan ibland kräva en handlingsplan. Genom att sätta upp ett mål, en startdag och mellankontroller kan det för vissa personer vara lättare att komma igång. Handlingsplanen kan hjälpa till att sätta upp nya rutiner för både kosten, aktiv rörelse och vila samt små belöningar. Men ofta kan små steg utan en större plan fungera för hjärnan att skapa nya signalvägar. Analysera dig själv och upptäck hur mycket av din dag som faktiskt är vanestyrd. Kaffet på morgonen, promenadvägen till bussen, mobilkollandet på lunchen, sötsaken på vägen hem etc. Genom att vara medveten om sina vanor ökar du kunskapen om att även kunna ändra dem. Prova att gå in i en matbutik och undvik din vanliga runda. Börja istället vid kassorna och arbeta dig bakåt i butiken. Uppmärksammar du andra varor du har i butiken, kanske spenderar du mer tid vid vissa hyllor än andra? Se till att du lägger mer tid på grönsaksavdelningen än på chips- och godisavdelningen. Se vilka nya vanor du kan skapa och på så sätt upptäcka nya saker både om dig själv och vad din hjärna har valt att notera och inte notera i din omgivning.
Juice Power
Ibland är det lättare att bryta vanor och skapa nya efter en juicecleanse. Under en juicecleanse låter du magens tarmar vila från att smälta hårdsmält mat. Frukost, lunch, middag och mellanmål ersätts istället med näringsrika juicer. Det handlar inte om en bantningsmetod utan om att låta tarmarna vila samtidigt som du ger kroppen fullt med näring från olika grönskaker, rotfrukter och bär. Läs mer om Juice Power här.