Steel Cut Oats-gröt

Ett havre som håller formen!

Gröt är populärt som frukost eller mellanmål; den ger en stabil och mättande grund, kan ätas varm eller kall och går att variera genom olika kryddor och toppingar. Men det är skillnad på gröt och gröt! Fördelen med havregrynsgröt är att den är klar på ett kick, tyvärr kostar snabbheten på konsistensen och gröten blir lätt smaklös och klibbig. Steel cut oats har däremot längre koktid men bibehåller både sin kornigt nötiga smak och fasta konsistens när den tillagas!

OLIKA TILLAGNINGSMETODER
Förutom fördelarna med smak och konsistens går gröten dessutom att bereda på många olika sätt. I kastrull tar det mellan 25 och 40 minuter att koka gröten, så tänk smart och laga en laddning för hela veckan! Ett annat alternativ är att koka upp steel cut kort och sedan låta gröten svälla  – då står den sig färdig helt på egen hand. Tack vare steel cut oats hårdhet tål kornen både att stå blötlagda över natten och förvaras som färdig gröt i kylen, utan att den förlorar vare sig smak eller fasthet. Något som också gör det till ett grymt grain för overnight oats! 

Koka utan blötläggning:
Lägg 1 dl havre i en kastrull med ca 3,5 dl vatten och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten för lösare konsistens. Låt gröten vila (svälla) under lock i ca 5 minuter.

Koka med blötläggning:
Blötlägg 1 dl havre i 3,5 dl vatten i en kastrull kvällen före. På morgonen tillsätt en nypa salt i kastrullen, koka upp och låt sjuda 8-10 minuter. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten för lösare konsistens.

Förkoka och låt svälla:
Lägg 1 dl havre i en kastrull med ca 3,5 dl vatten och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda i ca 2 minuter. Ställ åt sidan och låt svälla över natten för att sedan värmas på nästa morgon. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten för en lösare konsistens.