Steel Cut Oats

Havre al dente!

Av de vanligaste havresorterna är steel cut oats den som är minst processad. Steel cut oats – eller Irish oats som de säger i Storbritannien, blir som namnet antyder just klippta i småbitar. Det gör stålklippta havrekärnor lämpade för en bred variation av rätter, samtidigt som de behåller sitt fasta och fylliga tuggmotstånd.

HAVRE

Alla former av havre, oavsett om det är steel cut, gryn, dryck eller kross, har en sak gemensamt; de är alla just havre. Havre är ett sädesslag som tillhör gräsfamiljen, det har kala strån, kan bli så mycket som en meter höga och nästan bäst av allt – det är naturligt glutenfritt*! Havre trivs med mycket regn och det är därför det växer så bra just här i Sverige och på de brittiska öarna.

När havren blommar slår det ut till en stor vippa med grågröna ax på toppen. Inuti axet finns havrekärnan. Genom att tröska fälten finsorteras havrekärnan och omvandlas till alla möjliga produkter, mjöl, dryck, gryn och inte minst – steel cut oats!

* Havre är naturligt fritt från gluten. Kontaminering kan dock ske dels när havre växer bredvid andra sädesslag som tex. vete, och dels när havre mals i samma kvarnar som sädesslag med gluten i. Om du är känslig, allergisk eller intolerant kontrollera alltid produktens förpackning extra noga.

HAVRESORTER

Skillnaden mellan olika typer av havre ligger i tillverkningsprocessen. Steel cut oats klipps alltså i oregelbundna och grovkorniga bitar. Stenmalt havre däremot – eller Scottish oats – krossas mellan två stenar som snurrande pressas mot varandra. Produkten blir då grovkornig, småsmulig och tillplattad. När vi pratar om havregryn menar vi havre som processats flera gånger om och sedan valsats till mer eller mindre tunna, mjuka flagor.

Även om alla varianter är havre så är det stor skillnad mellan de olika grynen, såväl smak- som texturmässigt! 

TILLAGNING STEEL CUT OATS

Vanliga havregryn suger snabbt åt sig vätska och kan lagas till en kletig gröt på bara några minuter. Steel cut som däremot består av grövre bitar behöver längre koktid, upp till 40 minuter! Men – där havregrynsgröten får en lös och lätt soggig textur, har steel cut en fast och tuggig konsistens med tydligt nötig smak. Är du en grötkinkig person är steel cut oats därför ett perfekt alternativ eftersom den erbjuder nåt annat än klassisk, klibbig havregrynsgröt! Dessutom finns det flera tillagningssätt för gröten och med framförhållning behöver det inte ta mer än några minuter.

MER ÄN BARA GRÖT
Men steel cut oats är mer än bara gröt. Eftersom de hårt klippta grynen behåller texturen är de utmärkta även till matlagning och bakning. Gör bröd och plättar av överbliven gröt, använd som bas till biffar och bollar eller baka goda muffins. Tugg till max med saxat ax!