Switzel

Switchel, swizzle, haymaker’s punch – kärt barn har många namn!

DET HÄR ÄR SWITZEL

Även om Switzel blivit populärt igen först på senare år, är det en dryck med gamla anor. Ursprungligen tillkom den som en uppfinningsrik räddning under de varma, arbetssamma dagarna på fälten – ett av de många namnen för drycken är just “skördevatten”. Eftersom arbetet utfördes under gassande sol, kunde dryck med en annan temperatur rucka balansen i kroppen och framkalla illamående. Den klassiska Switzeln bestod av äppelvinäger, vatten och ingefära, komplett med ett uns sötningsmedel i form av melass eller honung. Tack vare denna kombination mellan värmande vinäger och ingefära kunde de fylla på med vätska utan att chocka kroppen – räddade från solsting och stärkta på samma gång!

SKILLNAD MELLAN SWITZEL OCH KOMBUCHA

En dryck som ofta liknas vid Switzeln är Kombuchan. Det är helt riktigt att de liknar varandra, båda innehåller till exempel naturlig probiotika och goda bakterier – men deras smak och tillverkningsprocess skiljer sig åt. Switzelns huvudsakliga smakbas består av vinäger, medan Kombuchan är gjord på jäst te. Kombuchan blir tack vare sin jästsvamp naturligt bubblig medan Switzeln är stilla om man inte tillsätter kolsyra. Och visst är Kombuchan rätt syrlig i smaken, men den har inte mycket att sätta emot Switzelns vinäger som med sätter sig med emfas i gommen!

TACK PRINS DANIEL!

Idén till denna läskande syrlighet föddes vid Prins Daniels Fellowship-program. Renée var på plats som en av stiftelsens innovatörer och råkade vid minglet på grundarna av Train Station Brewery. Lyckosamt nog började de prata om öl och andra drycker – en annan dryck än öl är till exempel vår Hallonvinäger! Att Hallonvinägern blandar sig läskande bra med kolsyrat vatten var ett redan välkänt faktum hos oss på Renée Voltaire. Det enda som saknades var att få blandningen tappad och igenkorkad på flaska så att den kunde avnjutas på fot! Train Station Brewery hade bryggeriet – Renée Voltaire hade vinägern – en match made in heaven!

VÅR SWITZEL

Resultatet blev denna hallonsoda för vuxna, en opastöriserad RAW-dryck fylld med friska bubblor och rik på hallon- och vinägersmak. Den är ekologisk, innehåller naturligt fermenterade hallon och produceras småskaligt av Train Station Brewery i Knivsta. Låt den stärka dig eller stärk den efter eget behov – i med ett par isbitar och njut!