Tänka långsiktigt och hållbart i köket

Livet är för kort för att inte äta gott, och är det inte gott är det inte hållbart!

Hållbarhet och långsiktigt tänk gör det både enklare, snabbare, mer ekonomiskt och bättre för miljö och hälsa. Genom att tänka långsiktigt gör du både dig själv och miljön en tjänst. Du sparar både tid och jordens resurser. Försök att alltid tänka långsiktigt och spara råvaror och rätter till senare tillfällen istället för att slänga det i soporna. Med små enkla knep så kan du förhoppningsvis spara både din tid i köket, din ekonomi samt minska på onödigt matsvinn.

Planera din matvecka

Grundplaneringen är A och O i köket och det kan vara så simpelt som ett veckoschema för vad som ska ätas till lunch och/eller middag. Försök att sätt ihop en meny genom att använda samma ingredienser flera dagar och ha i baktanke att rester från en dag kan användas till något annat en annan dag – en sallad ena dagen kan hamna i woken nästa dag, en rest av cashewdipp från kvällen kan bli ett täcke på grönsaksgratängen nästa dag och pulpan från den mixade mandelmjölken blir perfekt i veggiebiffarna. På så sätt används en och samma råvara under en eller fler dagar istället för att bara användas en gång med risk för att bli slängd i soporna.

Minska svinnet

Traditionellt har vi lärt oss att äta en del av en grönsak eller rotfrukt och kasta bort resten – varför det? Vi slänger bort näringsämne som är fullt ätbara och kan vara riktigt goda. Det är ofta i de färgglada skalen som antioxidanter och nyttigheter sitter, och i de gröna bladen fyllda med klorofyll som viktig näring finns. Självklart finns det råvaror som har hårda skal eller oätlig blast och dessa ska självklart inte ätas. Men tänk efter en gång till före du slänger saker – varför slänger du det egentligen och vad skulle det kunna användas till? Prova att göra en cashewdipp på morotsblasten, skär inte bort skalet på en ekologisk ingefära och använd även bladen högst upp på rot- och blekselleri som krydda. Blomkålsblasten är både vacker och god och går både att kokas eller rostas i ugn och fänkålens dill-liknande blast är god att hacka och använda som krydda i både dipper och på grönsaker och potatis. Använd inte bara örternas blad utan mixa även med stjälkarna. Använd matrester som blir kvar till att skapa nya rätter. Släng inte heller eventuella restprodukter i onödan, som tillexempel pulpan som blir kvar efter nötmjölk. Använd pulpan i rawbollar, stek en “nöt”färs eller baka kex av den. Tänk till en extra gång innan du kastar något i soporna!

Frys in

Stort tack till uppfinningen frysen! Med hjälp av frysen kan vi kyla ner råvaror och färdiglagad mat till senare tillfällen, betydligt lättare och mer smakligt än att gräva ner det i en håla i jorden. Näringsämnen bevaras och frysen gör köksarbetet så mycket lättare och svinnet minskas. Förutom färdiglagade maträtter som fryses in för att ätas vid ett senare tillfälle så använd också frysen till att ta hand om råvaror du kanske annars hade slängt. Exempelvis kan du pressa citronsaften från en överbliven halv citron i en iskubsform och frys in saften – perfekta små kuber med citronsaft som snabbt tinar för användning. Eller en bit överbliven ingefära som du kan riva och frys in, så har du färdigriven ingefära som smaksättare i maten. Orolig att dina naturella nötter ska härskna? Frys in dem! Frysen är perfekt att förvara nötter i som du sen kan använda till nötdipper eller rawfood desserter.

Torka

Tvärt emot nedfrysning så är låg värme under en längre tid också ett bra sätt att bevara vissa råvaror och mat. Genom att torka en råvara eller en rätt i en torkugn på låg värmetemperatur (max 42 grader) under en längre tid tas vätskan bort, men kvar finns alla näringsämnen och nyttigheter. Att torka är en stor del av raw food, och där är det viktigt att inget upphettas över 42 grader för att alla näringsämnen ska bevaras. Med en torkugn gör du enkelt dina egna rotfruktschips, torkad frukt och bärremmar, torkade tomater, raw knäcke eller bakar ditt egna raw bröd eller pizzabottnar. Bara fantasin sätter dina gränser!

Om du inte har en torkugn så kan du använd din vanliga ugn. Ofta går det dock inte att sätta den vanliga ugnen på en sådan låg temperatur som behövs för att bevara alla näringsämnen. Men sätt ugnen på lägsta möjliga temperatur och placera gärna en träslev mellan luckan och ugnen, så att ugnsluckan står lite på glänt för att på så sätt släppa ut den avdunstade vätskan.

Våra tips för att hjälpa kropp och planet

  1. Ät mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det är både klimatsmart och nyttigt.
  2. Ät ekologiskt. Men tänk på att all märkning inte tar hänsyn till transporter och sociala förhållanden.
  3. Ät färgrikt och varierat.Färg berättar om näringsämnen. Och protein ska komma från olika källor.
  4. Ät mindre processad mat, eller ingen alls. Industrins bästa är inte ditt bästa.
  5. Ät mycket rå mat. Höga temperaturer kan förstöra viktigt näringsinnehåll.
  6. Ät inte anonym mat. Leta efter certifieringar eller fråga dig fram. Även på krogen.
  7. Ät mer lokalt och i säsong. Maten både smakar mer och mer mat får åka klimatsnällt tåg.
  8. Ät mindre onödigheter. Tomma kalorier är varken bra för kropp eller klimat.
  9. Ät mindre kött. Men när du gör det, välj utifrån djuromsorg och hållbarhet.
  10. Ät mindre fisk. Men när du gör det, välj vildfångad och grönlistad.
  11. Ät mindre mejeriprodukter. Det finns många goda veganska alternativ.
  12. Ät mer bakterier. Ta hand om din tarmflora med snälla bakterier, så tar tarmen hand om dig.
  13. Ät gärna tillskott ibland. Speciellt om du är vego eller vegan.
  14. Ät upp maten. I dag slängs en tredjedel av all mat som produceras.
  15. Ät inte alls ibland. En fasta då och då ger kroppen chans att återhämta sig.
  16. Ät långsamt och tugga ordentligt. Det hjälper matsmältningen och maghumöret. Sitt gärna ned.
  17. Tänk mer på vad du äter än vad du inte äter. Att lära sig njuta är mer hållbart än att tvinga sig att avstå. Var inte för hård mot dig själv.