Umami

Umami är den femte grundsmaken!

Gillar du te, soltorkade tomater, soja, svamp eller näringsjäst? Då är det antagligen smaken av umami du fastnat för. Umami, som på japanska betyder god/färsk mat, är detsamma som glutamat och glutaminsyra (det finns ytterligare några ämnen som går under begreppet umami). För icke-veganer så finns smaken av umami också i kött, skaldjur och lagrad ost.

Debatten har varit het i flera år huruvida glutamat är skadligt eller ej. Vi har därför aldrig tillsatt glutamat i våra produkter. Däremot gillar vi naturlig umami och frossar därför i alger, tamari och Sesamesan. Som vegan får man ibland tänka till för att få den där djupa, goda umamismaken. Parmesan byts enkelt ut mot Sesamesan, toppa soppan med alger eller använd No Bullshit buljong i matlagningen. Att tillföra den femte grundsmaken i din maträtt kan vara hemligheten bakom hela succén!