Vanliga frågor

Här finns våra vanligaste svar på de vanligaste frågorna. Om du har en mer ovanlig fråga som kräver ett mer ovanligt svar, hör gärna av dig under rubriken Kontakt.

Produkter & Ingredienser

Varför behöver inte kombuchan stå i kyl? Innehåller den ändå levande bakterier och jäst?

Nej, vår kombucha behöver inte stå i kyla, trots att den är opastöriserad och raw, eftersom att vi använder oss av en särskilt sofistikerad filtreringsprocess. Denna process tar bort en stor del av scobyn (symbiothic cultcure of bacteria and yeast) och lämnar precis så mycket kvar för att den ska kunna vara aktiv och göra nytta. På det sättet kan vi kontrollera mängden scoby. Och ja, den innehåller alltså levande bakteriekultur och jäst.

Vår Kombucha är lätt kolsyrad och eftersom även själva scobyn skapar en del kolsyra ska flaskan alltid hanteras varsamt och aldrig skakas. Hemma bör den förvaras svalt, ej över normal rumstemperatur.”

Kan man göra egen kombucha?

Ja, det kan man göra! Leta upp en Kombucha Grönt te som har en tydlig scoby. Häll över den i en ren skål och lägg en kökshandduk över. Ställ på en lugn plats som gärna är något varmare än rumstemperatur. Det kan ta ett par veckor innan tillräckligt med scoby bildats, den brukar då lägga sig som en tjock hinna över vätskan. ”Mata” din Kombucha med avsvalnat och sötad grönt te då och då. Filtrera och placera den färdiga kombuchan i kylen. Och glöm inte att spara en del av vätskan som startkultur för nästa omgång.

Kan jag ta Alg Omega-3 om jag är gravid eller ammar?

Ja, absolut! Algerna är av en sådan art som inte innehåller någon jod. Dessutom är de odlade och därför har man full kontroll på att de inte innehåller några tungmetaller.

Hur framställs spirulina och chlorella samt vilket land kommer de ifrån?

Chlorellan och spirulinan odlas och skördas på en liten ö i Sydkinesiska havet. De växer i sötvattensdammar där vattnet utvinns djupt under marken. De filtreras noga före användning för att säkerställa att de är helt rena. Odlingsområdet ligger omgivet av orörda naturskogar och är helt isolerad från tätorter och andra tänkbara källor till föroreningar, ex. jordbruk. Inga kemiska bekämpningsmedel används i framställningen av vår chlorella och spirulina och de får växa ute under naturligt solljus. Varje leverans av chlorella och spirulina (och alla andra superfoods!) testas för förekomst tungmetaller, pesticider och för mikrobiologiska värden för att säkerställa högsta kvalitet.

Har chlorellan så kallade broken cellwalls för optimalt upptag?

Ja, det har de.

Är er honung raw?

Nej, vår ekologiska honung är inte raw. Vi har ännu inte lyckats hitta en leverantör som kan göra raw honung i de mängder och med den kvalitet vi vill ha.

Innehåller den neutrala kokosoljan citronsyra?

Nej, ingen av våra kokosoljor innehåller citronsyra. Utan
Neutral Kokosolja, Virgin Kokosolja och Virgin Kokosolja med Gurkmeja tillverkas alla helt utan citronsyra. Detta eftersom vi uteslutande använder kokosnötter av extra hög kvalitet och då behövs ingen citronsyra framställningsprocessen.

Varför är inte era crunchy granolor ekologiska?

För närvarande har vi ingen möjlighet att göra våra klassiska granolor ekologiska, men givetvis pågår arbetet med detta.

Varför har jag fått ett tomt kolapapper i min Ginger Chew?

Beklagar, så ska det naturligtvis inte vara. Ginger Chew maskinpackas och då kan det hända att ett portionsförpackningspapper slinker igenom. Den totala vikten ska dock alltid vara enligt påsens märkning, 120 gram. Varje påse kontrollvägs två gånger för att garantera att varje påse innehåller 20-22 stycken kolor, och väger det mindre tas påsen bort.

Varför smakar de svarta sesamkexen ibland mögel?

Ajdå, det var tråkigt att höra! Eftersom vi fått samma kommentar tidigare om våra svarta sesamkex har vi utfört särskilda analyser, vilka visat att det absolut inte finns något mögel. Förklaringen till din upplevesle kan däremot vara att leverantören tidigare från tid till annan köpt sesamfrön med ett dubbelskal som kan medföra en smak som påminner om mögel, men det är alltså inte mögel. Naturligtvis har vi säkrat att så inte sker igen.

Kan vaniljpulver skilja sig i smak och kvalitet?

Ja, det kan variera! En av orsakerna är de dåliga skördarna pga tyfoner på Madagaskar som medfört stor brist på vanilj i hela världen. Och det är svårt att kvalitetssäkra inte bara vanilj från Madagaskar utan även andra leverantörer från andra länder. För att kunna garantera råvaran och en produkt av bra kvalité och från en kontrollerad leverantör har vi därför behövt höja priset. Detta för att vi i detta läge väljer att inte prispressa de som odlar vaniljen ytterligare utan accepterar situationen och aktuell världsmarknad.

Vad är magnesiumstearat?

Det kosttillskott vi säljer är kapslar och inte tabletter. Kapslar är ett pulver, eller en vätska, med ett hölje runt. Kapslarna går bra att öppna om man inte vill svälja dem. En tablett består av hoppressat pulver, ofta med magnesiumstearat som ”bindemedel”. Magnesiumstearat används normalt då det gör inkapslingen snabbare och enklare (det dammar och klumpar mindre). Det finns dock de som hävdar att magnesiumstearat hindrar upptaget av näringsämnen i tarmen (dock ej bevisat), varför vi valt att inte använda magnesiumstearat. Detta trots att produktionen tar längre tid.

Varför har ni valt att fritera chipsen i solrosolja?

Till att börja med är detta en konsekvens av att vi bestämt oss för att helt sluta med palmolja (trots att vår var certifierad). Solrosolja är därför ett bättre alternativ. Vår solrosolja innehåller dessutom en extra stor mängd oljesyra och kallas ofta high oleic sunflower oil. Oljesyra är en fettsyra som är stabil vid uppvärmning och därmed bildas inga transfetter vid tillverkningen av våra chips. Eftersom halten oljesyra är så hög, är också halten omega 6 mycket lägre än i vanlig solrosolja.

Många undviker omega 6 eftersom stora mängder anses vara inflammatoriskt, men omega 6 i lagom mängder behövs för att kroppen ska må bra. Genomsnittssvensken äter inte för mycket omega 6 utan ligger snarare på gränsen till att få i sig för lite.

Varifrån kommer Björksocker och hur använder man det?

Vårt björksocker kommer bara från träd från hållbara skogar. Dessutom utvinns xylitolen (som är det egentliga namnet) från biprodukter vid papperstillverkning så det går inte åt några “”extra”” träd för att göra vårt björksocker. Björksocker och vanligt socker har ju olika slags sötma där björksocker är mer uppfriskande i smaken. Sötman per deciliter ska vara densamma även om många upplever björksocker som något sötare.
Det är dock inte säkert att björksocker alltid uppför sig som vanligt socker när man bakar, man får helt enkelt pröva sig fram. Ska man baka med jäst behöver man också lite vanligt socker eftersom jäst inte kan tillgodogöra sig björksocker.
Överdriven konsumtion av björksocker (400 gram per dag) kan ge laxerande effekt.
Björksocker är däremot starkt giftigt för hundar.

Det är kondens i förpackningen med bröd – kan det inte mögla då?

Brödet är packat då det är mycket varmt och i en mer eller mindre steril miljö så det möglar inte om det är kondens i förpackningen så länge det inte går hål på förpackningen. Fukten kommer att gå tillbaka in i brödet.

Innehåller bomullen i Lingonvecka glyfosat (bekämpningsmedel)?

Nej, bomullen i alla våra Lingonveckaprodukter är helt ekologisk och därmed har inga kemiska bekämpningsmedel använts.

Vilket GI-värde har agave? Är er så kallad blue agave (en speciell sort)?

GI-värdet på vår agave är ca 39. Ja, det är en särskilt bra sort – blue agave.

Chokladkakor – varför har de metallfolie runt sig?

Chokladen behöver skyddas från oxidation eftersom det är en väldigt fet produkt samt att bara papper inte räcker, fettet kommer att migrera ut i pappret och ta smak av det. Utan aluminium kan också chokladen ta smak av andra livsmedel. Aluminium är en inert metall vid rumstemperatur, den reagerar alltså inte med omgivningen och väger dessutom bara 1,3 gram. Aluminium är alltså ett bra alternativ för tillfället, men vi undersöker löpande möjligheter till ytterligare förbättring. För vår Hampachokladkaka har vi exempelvis ett helt biologiskt nedbrytbart material som därmed kan komposteras.

Varför är granolan så smulig? Det är nästan inga stora klumpar i som i de andra granolor jag köpt.

Vi har medvetet gjort våra granolor lite mindre söt och de flesta av dem är enbart sötad med en skvätt äppeljuice. Och det är socker som gör att granolor klumpar sig. Därför är det också lite mindre klumpar i vår granola än i många andra. De krispiga bitarna i våra granolor blev också något mindre då vi sedan länge bytt från palmolja till rapsolja, vilket vi tycker det är värt.

Kolorna i Ginger Chew klibbar fast i pappret, varför?

När det är varmt kan sockret smälta lite och klibba fast i pappret. För att så långt som möjligt försöka förhindra detta doppas våra Ginger Chew-kolor i tapiokastärkelse. Och vi har ökat på andelen tapiokastärkelse så mycket det går för smakerna Mango, Granatäpple och Kokos för att ytterigare förhindra detta. Smaken Peanut klibbar sällan eftersom oljan i jordnötterna förhindrar detta.

Varför byter ni inte ut eller minskar sockret i Ginger Chew?

Visst går det att göra med mindre socker i Ginger Chew, men då går flera egenskaper förlorade. Tar man bort socker måste det ersättas av något annat för att uppnå samma goda smak. Sockret tillför dessutom konsistens och är konserverande. Alternativt sötningsmedel skulle kunna användas, men då blir produkten mindre naturlig, dyrare och framförallt inte lika god.

Er tahini är mycket krämigare än andra jag har testat, har ni tillsatt olja?

Nej, vår Tahini är gjord på 100 % sesamfrön från Ethiopien som anses ha världens bästa sesamfrön. De håller en hög kvalitet och har naturligt en hög fetthalt vilket ger en extra krämig tahini. Tahinin är gjord av oskalad sesam och är rik på järn, kalcium och zink.

Varför är er ACV billigare än Braggs?

Vår ACV görs i Italien av ekologiska äpplen av högsta kvalité och Braggs på ekologiska äpplen från USA, varför kvaliten som minst är jämförbar oss emellan. Däremot adderar importen från USA givetvis frakt- och tullkostnader, vilket antagligen är den största anledningen till varför deras produkt är dyrare än vår. Dessutom är transporten kortare för vår varför vi gärna tror den också är bättre ur ett klimatperspektiv.

Varför har det bildats en vit hinna längst upp på min ACV?

Den har bildats en bakterie- och jästtillväxt i flaskan, av en sådan sort som gillar syre, därav att det är längst upp. Samma sak händer ofta i kombucha, men eftersom det är en dryck som inte har lika lågt pH så växer det snabbare i en kombucha. Häll ut innehållet i flaskan för säkerhets skull och kontakta oss.

Kan matchan innehålla strålning från kärnkraftverk?

Vår Matcha grade A kommer från Nara och Kyoto, båda ligger ca 70 mil från Fukushima. Matchan är testad flera gånger för olika typer av strålning, och inget dåligt eller farligt hittades.

Kontrollerar ni vilka tungmetaller och dess halter som finns i era algprodukter?

Alla våra alger säkras för tungmetaller enligt EU´s förordning 2018/464. Således kontrolleras bland annat innehåll och halter i tenn, bly, kadmium och kvicksilver. Aktuella resultat visar på att halterna är låga och i vissa fall inte mätbara. Dock, och det har EU varnat för, kan överdriven konsumtion vara skadlig. Som tillbehör, kryddning och smaksättning är våra alger därmed helt ofarliga medan man däremot bör undvika det som regelbunden huvudföda.

Är det farligt med tillskott och antioxidanter eller kan de orsaka cancer?

Det som forskare endast varnar för är höga doser, det vill säga doser som är betydligt högre än dagsbehovet. Och i de studier (på möss) som visade på ökad cancerrisk användes 5 respektive 50 gånger högre doser av exempelvis E-vitamin än motsvarande dagsbehov.

Om du enbart får i dig antioxidanter via kosten är det mycket svårt att komma upp i farliga överdoser, men med tillskott i allmänhet är risken däremot större. Vi får samtidigt inte glömma att immunsystemet behöver olika typer av tillskott och antioxidanter för att fungera normalt, så du kan inte heller skydda dig mot cancer genom inte få i dig detta – så, ”lagom är bäst” är alltid bäst!

Alla våra tillskott är certifierade för Säkra Kosttillskott till konsument och angiven dosering är noga anpassad (under rekommenderat dagsbehov) för att vara säker utifrån dagens forskning.

Vad är det vita som syns på toppen av min Shoyu?

Det är en filmjäst (inte mögel) som vanligtvis framkommer om öppnad förpackning förvarats för varmt. Även om det kan se otrevligt ut, är det helt ofarligt och smakfritt. Peta istället bara bort jästen och förvara den öppnade flaskan svalt.

Är Coconut Butter kallpressad?

Nej. Kokossmör är varken raw eller pressad. Utan kokosen mals (ca 85 grader) och är därmed mer att betrakta som pulvriserad. Därefter steriliseras produkten (ytterligare lite varmare, ca 120 grader) för att säkerställa mikrobiologisk kvalitet och hållbarhet.

Ibland är det ett vitt tunt ytskikt på era chokladkakor, kan det vara mögel eller på annat sätt något dåligt?

Nej, produkten är varken dålig eller farlig. Även om det kan se lite trist ut, är det helt ofarligt och smakfritt. Skiktet uppstår ibland vid större temperaturskiftningar som exempelvis mellan ett kylt lager och en varmt butikshylla under kraftig belysning. Ursprunget till detta är att vi medvetet valt att inte tillsätta emulgeringsmedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser som vi bedömer som sämre alternativ.

Jag har hört att kassava kan innehålla cyanider och därmed vara farligt, så hur är det med era chips?

Det finns olika typer av kassava som kan vara farliga eller om råvaran inte hanteras korrekt. Den kassava vi använder är en sötare variant som inte definieras giftig (mindre än 10 mg/kg cyanogen glukosid, HCN) och därtill kontrolleras och hanteras nogsamt. I vårt fall tvättas dessutom all råvara två gånger och sedan friteras.

Vad är adaptogener bra för?

Adaptogener kallas en del växter och svampar som innehåller utvalda bioaktiva substanser som påverkar våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress. Namnet adaptogener hänger ihop med engelskans “adapt”, att anpassa sig. Adaptogener är särskilt populära inom alternativmedicinen.

Vad är B12 bra för?

Vitamin B12 (kobalamin) behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Inte minst för veganer är det viktigt med tillskott av vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel, då det annars finns främst naturligt i animaliska livsmedel.

Kan jag överdosera B12?

Rekommenderat intag är 2 mikrogram/dag, men inget tyder på att ett högt intag (upp till 100 mikrogram) kan kopplas till några negativa effekter.

Försvinner B12 när jag värmer upp min Funktionslatte?

Ungefär 30% av B12 försvinner vid uppvärmning, men tack vare vår höga dos av B12 per kopp får du ändå i dig ditt dagliga rekommenderade intag av B12.

Vilken typ av B12 är det i Renée Voltaires Funktionslatte?

Den typ vi använder heter cyanokobalamin och är helt kemisk framställt (ej animaliskt).

Kan jag dricka för många koppar Funktionslatte?

Man bör aldrig överdosera någonting utan alltid vara måttfull i vad man äter och dricker, men inget tyder på att många koppar per dag skulle vara farligt. Kroppen förmår ta hand om och sortera det mesta i rimliga proportioner.

Kan man berika en ekologisk produkt?

Njae, man kan förvisso berika en ekologisk produkt med exempelvis B12, men den får då inte längre märkas eller benämnas som just ekologisk. Alla ingredienser i våra funktionslattemixar är dock helt ekologiska som grund.

Vad är Cordyceps bra för?

Cordyceps, som är ett släkte av svampar, har länge använts inom den kinesiska traditionen av naturmedel och anses ha många positiva egenskaper. Den har även studerats i modern forskning och då bland annat inom hjärthälsa och immunsystem. Dock behövs fler studier för verifierandet. Inom den kinesiska traditionen sägs dock cordyceps stärka lungorna och njurarnas båda yin och yang. Bland annat vara bra för kronisk trötthet, astma och ha en avgiftande effekt. Liksom de flesta medicinska svampar anses cordyceps även ha antibakteriella och antivirala egenskaper.

Vad är Ashwganda bra för?

Ashwagandha, som är en adaptogen ört har i tusentals år använts inom den ayurvediska tradition av naturmedel och anses ha många positiva egenskaper. Den har även studerats i modern forskning och då bland annat inom lugnande och stärkande egenskaper. Dock behövs fler studier för verifierandet. Inom den ayurvediska tradition sägs dock ashwagandha öka kroppens förmåga att anpassa sig, exempelvis för att bättre klara av stress. Tack vare örtens betrodda hälsofrämjande egenskaper kallas den ofta för “indisk ginseng”.

Vad är Chaga bra för?

Chaga, även känt som sprängticka, är en svamp från stammen på björkar, där den gror sig näringsrik. Chagapulver är vida uppskattad för sitt näringsrika innehåll och är en smakrik källa till flertalet vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Kan jag överdosera Renée Voltaires Smoothieboost?

Man bör aldrig överdosera någonting utan alltid vara måttfull i vad man äter och dricker, men inget tyder på att många smoothieboosts per dag skulle vara farligt. Kroppen förmår ta hand om och sortera det mesta i rimliga proportioner.

Vad är Vollagen bra för?

Vollagen har samma aminosyreuppsättning som Kollagen, men är 100% veganskt. Och vollagen (likt kollagen) är ett fiberprotein och en viktig byggsten för kroppens förmåga att återuppbygga sig själv. Brukar ibland liknas vid klister som ger stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk och skelett.

Vad är Cordyceps, Chaga, Reishi och Maitake bra för?

Cordyceps, Chaga, Reishi och Maitake är adaptogena svampar som enligt olika traditioner av naturmedel tillskrivs flera positiva egenskaper av kroppens förmåga. Bland annat sägs de påverka cellernas förmåga att anpassa (“adapt”) sig till långvarig påfrestningar och stress. Därtill är de naturligt rika på flera essentiella vitaminer, mineraler och antioxidativa ämnen.

Beställning & Leverans (e-handel)

Hur gör jag min beställning?

Se vår guide ”Så handlar du” under Beställning i Villkor under Möta.

Hur stoppar jag min beställning?

När din beställning bekräftats kan vi ändra eller stoppa den. Kontakta därför vår konsumentservice på telefon och mail eller med kontaktformuläret under Kontakt och Möta så fort som möjligt.

Hur ångrar jag min beställning?

Du kan avbeställa och lämna tillbaka varor genom att kontakta vår konsumentservice på telefon och mail eller med kontaktformuläret under Kontakt och Möta.

Detta ska ske inom 14 dagar från det att du mottagit din beställning.

Hur returnerar jag min beställning?

Du betalar själv för returfrakten och returnerar din beställning väl emballerad, i fullgott skick och i obruten förpackning enligt uppgifter på eller i förpackningen. Därefter betalar vi snarast tillbaka beloppet beroende på valt betalningsalternativ.

Hur reklamerar jag min beställning?

Om din beställning är skadad eller felaktig gör du en reklamation till vår konsumentservice på telefon och mail eller med kontaktformuläret under Kontakt och Möta så fort som möjligt.

Hur betalar jag min beställning?

Vi använder Klarna Checkout och erbjuder flera olika betalningslösningar som exempelvis Kortbetalning, Faktura, Delbetalning, Direkt och Förskottsbetalning (endast företag).

Kampanjkod, vad är det?

Kampanjer och kampanjkoder skickas ibland ut i våra nyhetsmail eller är på annat sätt synliga på våra webbplatser. En kampanjkod är en bokstavs-/sifferkombination som ger rabatt på din beställning. Efter att du skrivit in din kod och klickat på Aktivera så dras rabatten direkt av från din varukorg och kassa. Två kampanjkoder kan inte kombineras.

Jag har glömt mitt lösenord, hur får jag ett nytt?

Klicka på Anslut under ditt konto och Glömt lösenord? Ange din e-postadress och klicka på Återställ, så mejlar vi instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Du behöver heller inte skapa ett konto för att handla hos oss, utan kan handla som gäst.

Jag har en fakturafråga, vart vänder jag mig?

Kontakta Klarna via mejl info@klarna.se eller telefon på nummer 08-120 120 10. Du kan också gå direkt till Klarnas hemsida och få information om din faktura. Logga in med ditt person- eller organisationsnummer samt fakturans OCR-nummer.

Gäller garanti för min beställning?

För de av våra produkter som inte är livsmedel, exempelvis köksredskap, gäller garantivillkor om normalt 1 år dagar från inköpsdatum (som privatperson omfattas du även av konsumentköplagen). Läs mer på Garanti under Villkor och Möta.

Vad har ni för leveransalternativ?

Vi erbjuder flera olika leveransalternativ för att du ska kunna hitta ett som passar dig bäst. Du kan välja mellan att få beställningen direkt till brevlådan, till ditt närmaste ombud, direkt hem till dörren eller direkt till ditt företag.

Min beställning har inte kommit ännu, vad gör jag då?

Du kan själv spåra din beställning via det spårningsnummer och länk som du får tillsammans med leveransbekräftelsen. Detta mailas så fort beställningen har packats och skickats från oss. Om beställningen inte kommer fram kontakta vår konsumentservice på telefon och mail eller med kontaktformuläret under Kontakt och Möta.

Hur lång leveranstid har ni?

Vår allmänna leveranstid är 2 till 3 arbetsdagar beroende på vilket postnummer din beställning ska levereras till. Skulle produkten vara slut beställning ta ytterligare någon dag.

Kan jag beställa till utlandet?

Ja, vi levererar till främst inom Norden, och geografiska skillnader kan förekomma. Inom kort kommer vi även kunna leverera utanför Norden. I samband med leveranser utomlands ex. utanför EU, kan vi komma att behöva ta ut en extra administrationsavgift för bland annat tullhantering och liknande.

Vad kostar leveransen?

Kostnaden för leverans är beroende på till vilken plats du vill ha beställningen och vilket leveransalternativ du valt. Har du beställt varor över ett visst belopp kan leveranskostnaden komma att ingå. Aktuellt belopp framgår i samband betalning i kassan och vid val av leveranssätt.

I samband med leveranser utomlands ex. utanför EU, kan vi komma att behöva ta ut en extra administrationsavgift för bland annat tullhantering och liknande.

Beställning & Leverans (återförsäljare)

Hur kommer jag i kontakt med er för beställning av era produkter?

Om du vill komma i kontakt med oss gällande beställning av våra produkter läs mer under Möta i huvudmenyn och Kontakt i sidomenyn, där vi ser fram emot att hjälpa dig snabbt och rätt.

Vad gäller för beställning och leverans av era produkter?

Om du vill komma i kontakt med oss gällande beställning av våra produkter läs mer under Möta i huvudmenyn och Villkor i sidomenyn, där vi ser fram emot att hjälpa dig snabbt och rätt.

Näringsdeklaration & Näringsvärde

Hur får jag information om näringsdeklaration och näringsvärde gällande era prdoukter?

Läs mer under huvudmenyn Handla där du hittar alla våra produkter. Och efter produktbeskrivningen anges näringsdeklaration och näringsvärde på alla våra produkter. Givetvis hittar du det också på själva produkten. Har du mer specifika frågor kontakta oss gärna under Möta och Kontakt.

Kan ni svara på frågor om kostrådgivning och medicinsk rådgivning?

Vi får inte ge individuella kostråd eller medicinsk rådgivning men svarar gärna på frågor om våra produkter. Har du vidare funderingar rekommenderar vi att ta kontakt med läkare/barnmorska eller liknande.

Hur mycket socker och kalorier är det i en juice man pressar själv?

Det beror helt på vilka grönsaker eller frukter man blandar i sin juice. Om man är ute efter att hålla kalorier nere bör man undvika söta juicer och fokusera på så grönt som möjligt. En juice gjord på uteslutande frukter brukar ha en sockerhalt på ca 10 procent. För alla de juicer vi gör själva och säljer på Pepstop finns näringsdeklarationer på förpackningen (förutom ”Dagens skörd” som varierar).

Reklamation & Klagomål

Hur gör jag för att framför klagomål och reklamera en produkt?

Tråkigt att höra du inte är nöjd. Läs mer under huvudmenyn Möta och Kontakt i sidomenyn, där vi ser fram emot att hjälpa dig snabbt och rätt.

Varför fungerar inte kokosgrädden som den ska alltid?

Vi är medvetna om problemet och beklagar! Vi har noterat skillnader i olika leveranser och konstaterar att produkten kan förändras under frakten från Sri Lanka. Dessutom är det viktigt att man följer beskrivningen noga dvs främst om att den måste vara kyld för att enkelt kunna vispas. Eftersom detta är en produkt som saknas på marknaden är vi glada för att vi lyckats ta fram den, men trots nogsamma tester av både oss själva i Sverige och vår leverantör i Sri Lanka är vi inte helt framme med en stabil produkt. Om du har fortsatta problem, så kontakta oss för vidare reklamation.

Allergi & Kost

Vad gör man bäst av de rester som blir när man gjort juice eller nötmjölk?

Det kan man göra massa kul med! Exempelvis torka dem i torkugn och använd som krydda, använd som mjöl eller som en bas till biffar och kakor. Morotsrester passar bra i tomatsås eller i en morotskaka. Eller varför inte raw food-bollar – våga ta ut svängarna!

Är kokosolja nyttigt?

Kokosolja består till stor del av mättat fett vilket inte är bra i stora mängder då det kan orsaka förhöjt kolesterol. Då många av våra kunder är vegetarianer eller åtminstone inte äter så mycket kött och mejeriprodukter så är detta sällan något problem eftersom de inte får i sig särskilt mycket mättat fett.
Det som är speciellt med kokosoljan, om man jämför med andra fasta fetter, är att kokosolja innehåller en stor del korta och medellånga mättade fettsyror och det är dessa som sägs ha hälsosamma egenskaper. Vi på Renée Voltaire gillar dock inte kokosolja i första hand för dess hälsoegenskaper, utan för dess goda smak och utmärkta egenskaper för bakning. Och då särskilt raw food. Äter man inte smör är det också perfekt att ha på mackan. En toppenprodukt helt enkelt!

Finns det sulfiter i spirulina och chlorella?

Ja, under 2018 upptäckte belgiska myndigheter att både spirulina och chlorella innehåller naturliga sulfiter. Att de är naturliga betyder alltså att de inte är tillsatt till algerna utan att de bildar detta själva som ett natuligt skydd. Sulfiter är inte farligt men kan ge astmatiska besvär om man är allergisk. Men halten sulfiter blir långt under gränsvärdet när man blandar ut två teskedar i ett glas vatten. Med gränsvärde menas det värde som gäller för när man behöver märka ut att produkten innehåller sulfiter. Som en försiktighetsåtgärd kommer vi ändå att göra detta för de produkter som innehåller spirulina och chlorella vid omtryck.

Växtbaserat & Veganskt

Vad är det för skillnad på växtbaserat och veganskt samt alla andra liknande begrepp?

Ja, det är många begrepp att hålla reda på. Här är några:

Vegetarian – en vegetarian äter varken kött, fågel, fisk eller skaldjur. Enligt nationalencyklopedin äter man varken ägg eller mejeriprodukter, vilket kan förvirra då begreppet fått flera betydelser. Vissa säger att de är vegetarianer men är egentligen lakto ovo-vegetarianer.

Lakto ovo-vegetarian – en lakto-ovo-vegetarian äter mejeriprodukter, ägg och vegetariska livsmedel. Däremot äter personen inte kött, fågel, fisk eller skaldjur. En lakto-vegetarian äter mejeriprodukter men inte ägg medan en ovo-vegetarian äter ägg men inte mejeriprodukter.

Vegan – veganer äter inget från djurriket, vilket betyder att kött, fisk, fågel och skaldjur, ägg och mejeriprodukter exkluderas. Man äter inte heller honung eller gelatin. Vissa veganer anammar därtill en helt vegansk livsstil där läder, skinn, ull, dun, vax utesluts men även produkter som testats på djur, exempelvis hudvårdsprodukter, schampo och kosmetika.

Flexitarian – en flexitarian kan lite slappt beskrivas som en deltidsvegetarian som har en mer förlåtande inställning till vad de själva äter. Kanske äter personen helt vegetariskt eller lakto-ovo-vegetariskt några dagar i veckan eller under perioder medan hen ibland också äter kött, fisk, skaldjur eller fågel.

Pescetarian – en pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter men däremot inte varken kött eller fågel.

Pollotarian – en pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter men inte kött eller fisk.

Är alla era produkter veganska?

De allra, allra flesta av våra produkter är vegan. Det finns dock några få undantag: Dr Ohhiras kapslar är vegetariska och några av våra chokladprodukter innehåller mjölkpulver (vi arbetar dock på att ta bort även detta). Honungen är förstås inte heller vegansk. Vårt mål är att nya produkter som tas in i sortimentet ska vara vegan. Allt som produceras i vårt egna kök i Årsta och allt som säljs i vår egen butik Pepstop är 100% växtbaserat.

Jag vill börja äta mer raw food! Hur gör jag?

Vad roligt att du tänker på oss när du säger att du vill börja äta bättre! Att äta raw food/råkost innebär att äta växtbaserad mat som inte är uppvärmd mer än till ca 42 grader. Det är ett stort steg att ta och vi råder dig att skynda långsamt och inte vara för hård mot dig själv. Det kan bli övermäktigt att byta från en dag till en annan och då är det lätt att tappa motivationen. Dessutom kan magen också protestera om man inte är så van vid färska grönsaker. Nötter och frön är basmat hos en raw food-frälst. På våra webbplatser för Renée Voltaire och Pepstop hittar du mängder av inspiration och förslag på produker du kan börja med samt inte minst hur du kommer igång.

Bor du i Stockholm besök oss gärna i någon av våra Pepstop-butiker. Där jobbar raw food-entusiaster som gärna hjälper dig och vi håller ofta kurser som kanske är intressanta för dig.

Miljö & Hållbarhet

Varför är inte allt ni säljer ekologiskt?

Renée Voltaire har i sitt totala sortiment omfattande knappt 200 artiklar fördelat på tolv olika kategorier en total andel ekologiskt på ca 90 %, vilket vi är väldigt stolta över. Och vårt nogsamma hållbarhetsarbete sträcker sig över såväl klimatmässiga, sociala och ekonomiska kriterier samt i alla dess led – utveckling, råvara, tillverkning, förpackning och transport mm. Lägg därtill tillgång på särskilda råvaror från hela världen med ständigt föränderliga säsongsmässiga skillnader och variationer samt att dels vår egen produktion och det stora flertalet av våra leverantörer och producenter bedriver hantverksmässig och småskalig produktion av yppersta premiumkvalitet.

Det där sista 10 % är därför som princip omöjligt att uppnå utan att kompromissa i vårt ständiga innovations- och hållbarhetsarbete (det är alltid någon dimension som inte kan uppnås, eller snarare faktiskt inte finns). I vart fall om man samtidigt måste förhålla sig till att slutpriset för konsument inte ska bli helt orimligt och att såväl våra kunder som vi själva ska få rimliga marginaler. Såklart nöjer sig inte Renée Voltaire med annat än 100 %, vilket vi är övertygade om att kunna uppnå över tid. Men givet en viss produkts sammansättning i sin respektive livscykel kommer det ännu ett tag finnas undantag även från denna regel och ambition. Som sagt, vi vill gärna ge oss en liten klapp på axeln för att inom Renée Voltaire ha ca 85 % ekologiskt och inom Pepstop ha ca 95 % ekologiskt på totalt ca 350 artiklar.”

Hur stor andel ekologiska produkter har ni?

Inom Renée Voltaire, med totalt ca 200 produkter, har vi en ekologisk andel på ungefär 90 %. Och inom Pesptop, med ytterligare ca 100 dagsfärska produkter, har vi en ekologisk andel på ungefär 95 %. Något som vi är riktigt malliga för, men samtidigt kämpar för att det ökar ytterligare även om det också finns andra minst lika viktiga delar inom hållbar livsmedelsproduktion.

Har ni palmolja i någon av era produkter?

Nej, ingen av våra produkter innehåller palmolja!

Hur transporteras era produkter?

En stor andel av våra produkter produceras utomlands (totalt närmare 25 olika länder över hela världen), så just transport är ett av våra absoluta fokusområden inom miljö och hållbarhet. Därför klimatkompenserar vi för varje resa och varje transport vi gör. Och väljer alltid båt och tåg framför flyg och lastbil. Det är en kompromiss som är svår att undvika eftersom allt inte kan odlas ekologiskt i Sverige.

Varför har ni en extra förpackning i paketet med bindor och trosskydd?

Varken våra bindor, trosskydd eller tamponger innehåller någon plast – materialet runt dessa är gjorda av majs och kan komposteras (eller slängas i brännbart). Att varje binda och trosskydd är individuellt packat uppskattas snarare av våra kunder då det gör det hygieniskt och enkelt att ha dem i väskan. Däremot kan den extra förpackningen vara onödig varför vi bett leverantören ser över möjligheten att ta bort den.

Hur plockas de kokosnötter som används i era produkter?

Våra kokosnötter plockas av människor och alltså inte av apor som tyvärr förekommer i vissa delar av världen.
De av våra produkter som innehåller kokos i olika former – ex. kokoschoklad, kokosolja och kokosvatten – kommer främst från Sri lanka och Thailand, till vilka nötterna inte plockas av apor. Detta framgår av olika former av certifierings- och försäkransdokument i samband med vår upphandling. Vi tar avstånd ifrån all form av djurplågeri och annan form av oetisk livsmedelsframställning samt ställer oss bakom ytterligare granskningar av dels djurrättsgrupper och dels branschen i sig. För att ånyo försäkra oss om att våra produkter inte omfattas av detta, så inleder vi nu per omgående en intern genomlysning och begär in förnyade underlag från alla våra leverantörer samt initierar särskilda egna kontroller av oberoende part.

Varför har ni både plast, papper och metall i era förpackningar, räcker det inte med bara en?

Olika material har olika egenskaper. Metall används i regel för att hålla ljus och fukt ute och plast för att hålla det lufttätt och skydda från yttre påverkan samt för genomsiktlighet. Kombinationen på förpackningar kan skifta i oändlighet beroende på vilka egenskaper produkten har. Om vi i ett fall endast skulle ha kartong så kan fukt och luft slippa igenom och förstöra produkten. Det är en balansgång men vi strävar självklart efter att vara så miljömedvetna som möjligt och inte använda mer material än vad som behövs. Och det i hela kedjan dvs inte bara själva produktförpackningen utan även andra typer av emballage.

Kontakt & Återförsäljare

Hur kommer jag bäst kontakt med er om jag vill bli återförsäljare?

Vad kul! Gå in under Möta på den här webbplatsen och klicka på Kontakt och välj det alternativ som passar dig bäst. Antingen fyller du i det kontaktformulär som finns där eller klickar dig vidare på någon av kontaktlänkarna. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Var hittar jag era produkter?

Våra produkter finns hos alla de stora matkedjorna, i hälsokostbutiker och apotek. Du kan också hitta dem i fristående butiker med inriktning på ekologi och hälsa. Eftersom utbudet skiftar beronde på vart du bor är det bäst att du kontaktar dina närmaste butiker direkt. Såklart kan du annars beställa dem här i vår webshop under Handla.

Övrigt

Är det ni som också driver caféerna och restaurangerna med namn Voltaire?

Nej, förutom våra egna Pepstopbutiker driver vi i dagsläget inga restauranger. Utan de du säkert tänker på drivs av Renée syster eller syskonbarn – Lotta Voltaire och Sally Voltaire & Systrar, med vilka vi inte har något verksamhetskoppling eller samarbete. Det är helt separata bolag och vi har inte heller någon insyn i varandras verksamheter.

Vad är det för skillnad på en slow juicer och en råsaftcentrifug?

En slow juicer är bra till grönsaker och bladgrönsaker. En slow juicer är bättre än en råsaftcentrifug eftersom grönsakerna inte i lika hög utsträckning kommer i kontakt med luft som i en råsaftcentrifug. Men det tar längre tid och grönsakerna måste delas i bitar eftersom matarhålet oftast inte är så stort. En slow juicer är inte lika bra på att pressa citrusfrukter. När vi gör juice här på Renée Voltaire eller Pepstop använder vi olika maskiner, men det fungerar såklart inte alltid i vardagen hemma, då är oftast en råsaftcentrifug det mest prisvärda alternativet.