Hållbarhet och kvalitet

Det finns gränser för vad kvalitet får kosta

Hur maten smakar, ser ut och paketeras är lätt att sammanfatta som kvalitet. Men för oss är ordet större än så. Vi säger att värdet av våra produkter alltid ska vara högre än deras pris. Och då pratar vi om värdet för alla inblandade. Kunderna, odlarna, djuren och resten av vårt ekosystem. Kvaliteten får aldrig förbruka mer än vad som återskapas. Allt det här låter kanske filosofiskt, men egentligen är det ganska enkelt. För oss är kvalitet samma sak som hållbarhet. Ekologisk, social och ekonomisk.

Ekologisk hållbarhet är att klara sig med den enda planet vi fått. Därför minskar vi ständigt vår klimatpåverkan, vårt matsvinn, vår vatten- och energiförbrukning. Samtidigt som vi maximerar vår återvinning av papper, glas, plast, vatten och vår andel av förnybar energi. Men själva kärnan är vår idé om ekologisk och växtbaserad mat.

Social hållbarhet är en jämställd och jämlik värld där alla lever ett gott och hälsosamt liv. Vi kontrollerar regelbundet att våra ungefär åttio leverantörer i över tjugotalet länder är föredömen på de punkterna. Precis som vår egen organisation är det.

Ekonomisk hållbarhet är att med ena handen slåss mot korruption och fusk, medan den andra ger prisvärde till kunder och lönsamhet till leverantörer. Och helst ett överskott till oss själva som räcker för att fortsätta utmana matvärlden och utveckla nya produkter.

Ät för hållbarhet

17 tips för att hjälpa kropp och planet
 1. Ät mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det är både klimatsmart och nyttigt.
 2. Ät ekologiskt. Men tänk på att all märkning inte tar hänsyn till transporter och sociala förhållanden.
 3. Ät färgrikt och varierat. Färg berättar om näringsämnen. Och protein ska komma från olika källor.
 4. Ät mindre processad mat, eller ingen alls. Industrins bästa är inte ditt bästa.
 5. Ät mycket rå mat. Höga temperaturer kan förstöra viktigt näringsinnehåll.
 6. Ät inte anonym mat. Leta efter certifieringar eller fråga dig fram. Även på krogen.
 7. Ät mer lokalt och i säsong. Maten både smakar mer och mer mat får åka klimatsnällt tåg.
 8. Ät mindre onödigheter. Tomma kalorier är varken bra för kropp eller klimat.
 9. Ät mindre kött. Men när du gör det, välj utifrån djuromsorg och hållbarhet.
 10. Ät mindre fisk. Men när du gör det, välj vildfångad och grönlistad.
 11. Ät mindre mejeriprodukter. Det finns många goda veganska alternativ.
 12. Ät mer bakterier. Ta hand om din tarmflora med snälla bakterier, så tar tarmen hand om dig.
 13. Ät gärna tillskott ibland. Speciellt om du är vego eller vegan.
 14. Ät upp maten. I dag slängs en tredjedel av all mat som produceras.
 15. Ät inte alls ibland. En fasta då och då ger kroppen chans att återhämta sig.
 16. Ät långsamt och tugga ordentligt. Det hjälper matsmältningen och maghumöret. Sitt gärna ned.
 17. Tänk mer på vad du äter än vad du inte äter. Att lära sig njuta är mer hållbart än att tvinga sig att avstå. Var inte för hård mot dig själv.

Vår del av jobbet

Inspirationen får inte vara blyg

Vi vill bygga en bättre värld genom att inspirera till hållbar njutning. Men om man tar den uppgiften på allvar räcker inte några stolta deklarationer på en hemsida. Människor handlar och äter överallt hela tiden, och därför måste vi finnas med dem överallt hela tiden. Mata både hjärnan och korgen med lust, nyfikenhet och självförtroende. Här är några exempel:

 • Vi strävar alltid efter det växtbaserade, oprocessade, småskaliga och hantverksmässiga. För att hitta de nya idéerna måste vi äta, dricka, baka, handla och möta människor i hela världen. Nyfiket suga in och frikostigt dela med oss.
 • Den som följer oss på Instagram och Facebook hamnar i en kombinerad experimentverkstad, tipslåda och peppkurs. Här återföds vår matkultur varje dag.
 • Kokböcker kan vara teoretiska skrytbyggen för soffbordet. Våra böcker är fulla av handfasta tekniker, smarta inköpstips, uppmuntrande tillrop och kul recept. Därför blir de oftast för fläckiga för soffbordet. Hittills har vi gjort ett tiotal.
 • Inget är mer inspirerande än levande människor. Därför ordnar vi kurser och föreläsningar där du träffar oss och andra som du. Evenemang om växtbaserad mat, vegansk mat, glutenfri mat, raw food, slow food, fast food, levande föda, snälla tarmbakterier med probiotisk och prebiotiska förmåga med mera med mera, och om såväl mental som fysisk styrka samt om alla former av hållbar njutning. Välkommen.
 • I mataffären kommer sanningens sekund för kroppen och planeten. Vi har hundratals produkter i sortimentet som är så goda, spännande och väldesignade att du ska längta efter dem. Och för att din handlare ska vilja bulla upp så många som möjligt.