Rating: 0 stjärnor

Tapiokakaviar

Att göra egen växtbaserad kaviar är både kul och gott!

Tapiokakaviar passar lika bra på mackan som på en råraka, eller varför inte lägga i en sallad eller toppa en soppa.

Skriv ut recept
Tapiokakaviar
Portioner
skål
Ingredienser
Portioner
skål
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka tapiokapärlorna i ordentligt med vatten i 13 min.
  2. Sila bort vattnet och spola tapiokapärlorna försiktigt med kallt vatten.
  3. Lägg över i en skål och blanda varsamt samman med resterande ingredienser.
  4. Servera på mackan, på en toast, på toppen av en råraka eller på en sallad.

Apelsin & mandeldressing

Fräsch och enkel dressing!

En grymt god dressing till både rå sallad som på wokade grönsaker. Om du vill kan du tillsätta lite chili för extra hetta.

Skriv ut recept
Apelsin & mandeldressing
Portioner
portioner
Portioner
portioner
Instruktioner
  1. Rör samman alla ingredienser till en dressing.
  2. Servera dressingen på toppen av en god sallad.

Coconut Crème Caramel

Vegansk crème caramel!

Söt karamell med len kokos – en underbar dessert!

Skriv ut recept
Coconut Crème Caramel
Instruktioner
  1. Smält kokossocker i en kastrull tillsammans med raw agave och vatten.
  2. Häll över sockret i 2 små låga formar. Sockret ska inte stelna helt i formen – om så sker tillsätt en droppe vatten och blanda med fingret.
  3. Koka upp kokosgrädden tillsammans med vaniljpulver, agar agar och tapiokamjöl. Vispa samman och låt det puttra medan du vispar i ca 2 min.
  4. Låt svalna något innan du fördelar grädden i formarna.
  5. Låt stå i kylen ett par timmar och stjälp sedan upp formen på en tallrik.

Kokospannacotta

Klassisk dessert i växtbaserad tappning!

Krämig och len pannacotta gjord på kokosgrädde – klar i ett nafs!

Skriv ut recept
Kokospannacotta
Portioner
portioner
Ingredienser
Kokospannacotta
Portioner
portioner
Ingredienser
Kokospannacotta
Instruktioner
  1. Smörj två små formar med lite Kokosolja.
  2. Koka upp kokosgrädde tillsammans med vaniljpulver och agar agar och låt puttra i ett par minuter.
  3. Häll över grädden och fördela i de två smorda formarna. Ställ i kylen och låt stelna.
  4. Servera Kokospannacottan med ringlad Nötspread hasselnöt & choklad samt en halv urgröpt passionsfrukt.

Enkel apelsinsallad med kokosgrädde

En god frukost eller uppiggande mellanmål klar på någon minut.

Söt och uppfriskande apelsinsallad som snabbt blandas ihop. Kokosgrädden tillför en mättande känsla. Lika god till frukost som till mellanmål, eller varför inte som en smårätt på julbordet.

Skriv ut recept
Enkel apelsinsallad med kokosgrädde
Portioner
portioner
Portioner
portioner
Instruktioner
  1. Skala och klyfta apelsinen.
  2. Hacka mandlar och strö över tillsammans med granatäppelkärnor.
  3. Servera med en klick kyld kokosgrädde.

Chokladgräddkola med crunchy mandel

Kokosgräddkola med härlig smak av choklad!

En seg vegansk kokosgräddkola med smak av choklad och krispiga bitar av mandel – uppskattas av alla!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola
Instruktioner
  1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agavesirap – choklad & havssalt. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
  2. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden.
  3. Efter halva tiden tillsätt salt, vanilj och kakao och fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten. Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en seg kula är den färdig. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
  4. Blanda i nötspread när du tycker att kolan fått rätt konsistens.
  5. Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det. Strö på valfri topping, så som hackade nötter.
  6. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ den inte in kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper.
  7. Skär eller bryt kolan i bitar.
Tänk på att
  1. Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig.
  2. Koka inte kolan på för hög temperatur då man lätt kan man bränna kolan.
  3. Och koka inte heller på för låg temperatur då blir den inte klar, och om den skulle kokas på tok för länge kan den kan bli kristalliserad. Jag använder en induktionshäll och sätter plattan på 8 men tog ner den till 6 ett par gånger (den går till 12).
  4. Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.
Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Kokosgräddkola med choklad och lakrits

Seg kola för alla lakritsälskare!

Kokosgräddkola med choklad, lakrits och salmiak är en riktigt hit för alla oss som älskar lakrits. Påminner om en blandning av den klassiska godsaken Check och gräddkola – kan inte blir bättre!

Skriv ut recept
Kokosgräddkola med choklad och lakrits
Instruktioner
  1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agave. Blanda samman och tillsätt kokosgrädden. Rör ordentligt, även i kanterna på kastrullen, medans sockret smälter.
  2. Låt allt puttra samma i ca 25 minuter på medeltemperatur. När kolan kokat samman och börjar att släppa från kastrullens botten tillsätter du vaniljpulver, lakritspulver och salmiak. Rör noga så inte kolan bränner fast och koka ytterligare en stund.
  3. För att veta om kolan är klar gör du enkelt kultestet – häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma kolan till en boll och den känns seg är den klar. Häll över kolan på ett bakplåtspapper i en form och låt den stelna.
  4. När kolan stelnat skär du bitar med en vass kniv och rullar in varje kola i ett klippt bakplåtspapper.

Chokladdoppade dadlar med nötspread – crunchy mandel

Gott och nyttigare godis!

Chokladdoppade dadlar med en kärna av härligt mandelspread – galet gott och lyxigt godis som är enkelt att göra!

Skriv ut recept
Chokladdoppade dadlar med nötspread – crunchy mandel
Portioner
st
Portioner
st
Instruktioner
  1. Smält chokladen i ett vattenbad på låg temperatur.
  2. Kärna ur dadlarna och fyll dem men ca 1 tsk nötspread.
  3. Doppa dadlarna i chokladen och ställ dem svalt så att chokladen stelnar.

Bananblomma i kokos och grön curry

Vegansk curry med "köttig" textur från bananblomma – go vegan meat!

Bananblomma är en vackert lila och tårdroppad blomma, också kallad ”banana heart”. Den är neutral i smaken vilket gör att den lätt absorberar andra smaker och kryddor och tillför istället en lite ”köttig” konsistens i grytor och soppor. Go plant based meat!

Skriv ut recept
Bananblomma i kokos och grön curry
Portioner
portioner
Ingredienser
Curry
Portioner
portioner
Ingredienser
Curry
Instruktioner
  1. Ta upp bananblommorna ur burken och skölj dem.
  2. Ta eventuellt bort det ytterst bladen om dessa är för hårda.
  3. Plocka sedan av blommorna i mitten, dessa behöver ej hackas då de är mjuka i konsistensen men du kan plocka bort eventuell hård pistill som kan sitta i blomman (de påminner om en tunn kvist som ej går att koka mjuk).
  4. Skiva sedan de resterande bladen och stammen på blomman fint.
  5. Hetta upp en panna med kokosolja och stek löken mjuk.
  6. Tillsätt de hackade bladen, blommorna, buljong och kryddblandningen.
  7. Häll i kokosgrädde, vatten, tamari och låt puttra en stund.
  8. Tillsätt morot, paprika, zucchini och tomater.
  9. Låt puttra en stund tills grönsakerna är mjuka. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak.
  10. Blanda i koriander och servera med ris eller nudlar. Toppa med nötter.

Saffransgröt på steel cut havre

Grymt god gröt med härligt tuggig konsistens!

Det finns olika varianter av havre och koktiden varierar efter vilken storlek grynet har. Vi har valt ett större gryn som är klippt och inte krossat eller valsat vilket gör grynet mer fiberrikt och gröten får en härlig tuggig konsistens. Det finns ett par olika sätt att koka på, välj det som passar dig bäst.

Passa på att koka fler portioner och förvara i kylen, sen är det bara att ta fram en portion per dag och värma upp den med lite vatten eller valfri mjölk – snabbt, enkelt och gott!

Skriv ut recept
Saffransgröt på steel cut havre
Portioner
portioner
Ingredienser
Blötläggning kvällen innan
Koka direkt utan blötläggning
Smaksättning
Portioner
portioner
Ingredienser
Blötläggning kvällen innan
Koka direkt utan blötläggning
Smaksättning
Instruktioner
Blötläggning kvällen innan
  1. Lägg havre i vatten kvällen innan.
  2. Nästa morgon häller du bort blötläggningsvattnet och tillsätter 3 dl vatten och 1 nypa salt. Låt koka i 8 minuter. Tillsätt saffran efter halva tiden har gått. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.
Koka direkt utan blötläggning
  1. Lägg havre och vatten i en kastrull och låt koka på låg temperatur i ca 20 min. Tillsätt saffran när 5 minuter återstår. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare gröt.
  2. Låt gröten vila/ svälla under lock ytterligare i ca 5 min.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.