Rating: 0 stjärnor

Bananblomma i kokos och grön curry

Vegansk curry med "köttig" textur från bananblomma – go vegan meat!

Bananblomma är en vackert lila och tårdroppad blomma, också kallad ”banana heart”. Den är neutral i smaken vilket gör att den lätt absorberar andra smaker och kryddor och tillför istället en lite ”köttig” konsistens i grytor och soppor. Go plant based meat!

Skriv ut recept
Bananblomma i kokos och grön curry
Portioner
portioner
Ingredienser
Curry
Portioner
portioner
Ingredienser
Curry
Instruktioner
  1. Ta upp bananblommorna ur burken och skölj dem.
  2. Ta eventuellt bort det ytterst bladen om dessa är för hårda.
  3. Plocka sedan av blommorna i mitten, dessa behöver ej hackas då de är mjuka i konsistensen men du kan plocka bort eventuell hård pistill som kan sitta i blomman (de påminner om en tunn kvist som ej går att koka mjuk).
  4. Skiva sedan de resterande bladen och stammen på blomman fint.
  5. Hetta upp en panna med kokosolja och stek löken mjuk.
  6. Tillsätt de hackade bladen, blommorna, buljong och kryddblandningen.
  7. Häll i kokosgrädde, vatten, tamari och låt puttra en stund.
  8. Tillsätt morot, paprika, zucchini och tomater.
  9. Låt puttra en stund tills grönsakerna är mjuka. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak.
  10. Blanda i koriander och servera med ris eller nudlar. Toppa med nötter.

Saffransgröt på steel cut havre

Grymt god gröt med härligt tuggig konsistens!

Det finns olika varianter av havre och koktiden varierar efter vilken storlek grynet har. Vi har valt ett större gryn som är klippt och inte krossat eller valsat vilket gör grynet mer fiberrikt och gröten får en härlig tuggig konsistens. Det finns ett par olika sätt att koka på, välj det som passar dig bäst.

Passa på att koka fler portioner och förvara i kylen, sen är det bara att ta fram en portion per dag och värma upp den med lite vatten eller valfri mjölk – snabbt, enkelt och gott!

Skriv ut recept
Saffransgröt på steel cut havre
Portioner
portioner
Ingredienser
Blötläggning kvällen innan
Koka direkt utan blötläggning
Smaksättning
Portioner
portioner
Ingredienser
Blötläggning kvällen innan
Koka direkt utan blötläggning
Smaksättning
Instruktioner
Blötläggning kvällen innan
  1. Lägg havre i vatten kvällen innan.
  2. Nästa morgon häller du bort blötläggningsvattnet och tillsätter 3 dl vatten och 1 nypa salt. Låt koka i 8 minuter. Tillsätt saffran efter halva tiden har gått. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.
Koka direkt utan blötläggning
  1. Lägg havre och vatten i en kastrull och låt koka på låg temperatur i ca 20 min. Tillsätt saffran när 5 minuter återstår. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare gröt.
  2. Låt gröten vila/ svälla under lock ytterligare i ca 5 min.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.

Granolabites

Glutenfria och veganska bites med granola och nötspread!

Bites som har allt – de är både krispiga, lite sega och smälter i munnen. Försvinnande goda!

Skriv ut recept
Granolabites
Instruktioner
  1. Klä en liten form (ca. 15x11 cm) med bakplåtspapper.
  2. Häll agave, kokossocker och kokosolja i en kastrull och låt puttra på låg värme tills kokossockret har smält (ca 2 min). Obs! kokar du för länge kommer kolan bli hård och svår att äta.
  3. Vänd ner granolan i kolablandningen.
  4. Häll hälften av granolakolan i formen och tryck ut den i botten med en sked.
  5. Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt nötspread i chokladen och rör till en jämn smet.
  6. Häll choklad- och nötspreadsblandningen över granolabottnen i formen.
  7. Toppa med resterande granolakola och ställ in i kylen för att stelna.
  8. Skär i små rutor och servera.
  9. Förvara i kylen.

Pulled Jackfruit

Vegansk med mycket smak – go vegan meat!

Det här receptet får en att häpna, även de mest kräsna små familjemedlemmarna som instinktivt rynkar på näsan om det inte serveras animaliskt. Lika gott i pitabröd som på toppen av sallad eller tillsammans med ett gott ris. Perfekt som topping även på en grönsaksgryta för en ”köttig” konsistens.

Skriv ut recept
Pulled Jackfruit
Portioner
portioner
Portioner
portioner
Instruktioner
  1. Häll bort spadet från jackfrukten, skölj i kallt vatten och skiva bitarna.
  2. Hetta upp en panna med kokosolja och stek lök tillsammans med ingefära tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt kokssocker och låt sockret smälta i pannan.
  4. Tillsätt jackfrukten, äppelcidervinäger, tamari, coconut aminos, tomatpuré och buljong. Tryck till jackfrukten med en slev så att den delar sig i mindre delar och ”trådar” sig lite.
  5. Pressa i vitlök och lime och blanda samman.
  6. Låt puttra en stund så smaken tas upp av jackfrukten, tillsätt lite vatten efter behov.
  7. Addera paprika och selleri och vänd runt.
  8. Servera i ett pitabröd eller i ett salladsblad med rödkålsallad och morot eller tillsammans med ett gott ris. Toppa med Krämig Balsamvinäger.

Stuvad spenat med näringsjäst

Vegansk och glutenfri stuvad spenat med ostig smak!

Härligt krämig spenat som får sin ostiga smak av näringsjästen. Passar både som tillbehör och sås till pasta eller quinoa.

Skriv ut recept
Stuvad spenat med näringsjäst
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken.
  2. Hetta upp en kastrull med kokosolja och fräs löken mjuk.
  3. Skala och finhacka vitlöken och lägg i kastrullen.
  4. Tillsätt havregrädde, ingefära och buljong.
  5. Lägg ner spenaten i kastrullen, har du inte tinat den innan kan du låta den puttra en stund i grädden.
  6. Tillsätt näringsjäst, chiliflakes och smaka av med salt.

Mandel- & kardemummabullar med matchaglasyr

Glutenfria och veganska!

Matcha, mandel och kardemumma är en ljuvlig kombo. Bullarna är fyllda med Nötspread – Crunchy Mandel, stött kardemumma och kokossocker som sedan toppas med matchaglasyr och rostad hackad mandel – bullarna som har allt!

Skriv ut recept
Kanelbullar
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning
Glasyr
Topping
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning
Glasyr
Topping
Instruktioner
Bullar
  1. Blanda alla torra ingredienser till degen.
  2. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
  3. Ställ in degen i kylen för att kalljäsa över natten. (ca. 12 timmar) Ta fram på morgonen och låt stå i rumstemp ca. 2 timmar innan du bakar ut den.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
  5. Kavla ut degen till en rektangel. Använd gärna bakplåtspapper mellan bord och deg. (Lättast är om du delar degen i 2 och kavlar ut en del i taget.)
  6. Bre ut fyllningen på ena halvan av rektangeln. Vik över den andra halvan och kavla ut den något större.
  7. Skär degen i ca. 2 cm breda remsor, rulla remsorna till bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 160 grader i ca 14 min.
  9. Låt svalna helt innan du toppar med matchaglasyr.
Matchaglasyr
  1. Rör ihop kokosoljan med det malda björksockret till en glasyr.
  2. Tillsätt matcha och rör till en jämn grön färg.
  3. Ringla över glasyren på bullarna vid servering och toppa med rostad hackad mandel.

Choklad- & hasselnötsbullar

Glutenfria och veganska!

Grymt goda bullar fyllda med Nötspread – Hasselnöt & Choklad – endast sötade med kokossocker!

Skriv ut recept
Kanelbullar
Instruktioner
  1. Blanda alla torra ingredienser till degen.
  2. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
  3. Ställ in degen i kylen för att kalljäsa över natten. (ca. 12 timmar) Ta fram på morgonen och låt stå i rumstemp ca. 2 timmar innan du bakar ut den.
  4. Kavla ut degen till en rektangel. Använd gärna bakplåtspapper mellan bord och deg. (Lättast är om du delar degen i 2 och kavlar ut en del i taget.)
  5. Bre ut hasselnöt- & chokladspread på ena halvan av rektangeln. Vik över den andra halvan och kavla ut den något större.
  6. Skär degen i ca. 2 cm breda remsor, tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Blanda agave med lite vatten och pensla bullarna. Strö hackade hasselnötter på toppen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 160 grader i ca 14 min.

Kanelbullar

Glutenfria och veganska!

Inget slår väl en nygbakad kanelbulle! Den här är dessutom glutenfri, vegansk, fylld med Nötspread – Smooth Cashew och endast sötad med kokossocker. Njut av den tillsammans av ett glas iskall mandelmjölk eller en uppiggande kopp matcha!

Skriv ut recept
Kanelbullar
Instruktioner
  1. Blanda alla torra ingredienser till degen.
  2. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
  3. Ställ in degen i kylen för att kalljäsa över natten. (ca. 12 timmar) Ta fram på morgonen och låt stå i rumstemp ca. 2 timmar innan du bakar ut den.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
  5. Kavla ut degen till en rektangel. Använd gärna bakplåtspapper mellan bord och deg. (Lättast är om du delar degen i 2 och kavlar ut en del i taget.)
  6. Bre ut fyllningen på ena halvan av rektangeln. Vik över den andra halvan och kavla ut den något större.
  7. Skär degen i ca. 2 cm breda remsor, tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  8. Blanda agave med lite vatten och pensla bullarna. Strö hackade cashewnötter på toppen.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 160 grader i ca 14 min.

Hummus med jalapeño-äpplen

Toppa med stekta äpplen och stark balsamvinäger!

Japp, hummus och äpple är en grym kombo! Ännu godare med lite sting från krämig balsamvinäger – jalapeño!

Skriv ut recept
Hummus med jalapeño-äpplen
Portioner
skål
Portioner
skål
Instruktioner
Hummus
  1. Öppna tetran med kikärtor och häll över spadet i en iskubsform och lägg i frysen. Spadet kan användas vid ett senare tillfälle för att göra aquafaba.
  2. Skölj kikärtorna och lägg dem i en mixer tillsammans med tahini, citron, salt och vatten.
  3. Mixa hummusen slät och lägg upp den på en tallrik. Krydda med Sumak.
Jalapeño-äpplen
  1. Skiva äpplen i bitar och stek dem snabbt i en panna med kokosolja
  2. Lägg dem på toppen av hummusen och ringla över Krämig Balsamvinäger – Jalapeño.

Bovetegröt

God start på dagen som är snäll för magen!

Bovetegröt känns mjukt och snällt för magen. Bovetegröten kan enkelt varieras och är lika gott till frukost som lunch.

Skriv ut recept
Bovetegröt
Instruktioner
Grund
  1. Blötlägg bovetet över natten. Nästa dag så sköljer du bovetet i varm vatten och kokar i dubbel mängd vatten i ca 5 min. Sila bort överflödigt vatten. Mängden bovete räcker till ca 4 portioner. Jag förvarar det färdigkokta bovetet i kylen och värmer och kryddar en portion i taget per dag.
Smaksättning
  1. Värm allt i en kastrull och rör samman.
Topping
  1. Servera gröten som en bowl och toppa den med glutenfri granola, banan, jordgubbar, raw kakaonibs och mango. Ringla över nötspread och servera med valfri mjölk.