Bananblomma är en vackert lila och tårdroppad blomma, också kallad ”banana heart”. Den är neutral i smaken vilket gör att den lätt absorberar andra smaker och kryddor och tillför istället en lite "köttig" konsistens i grytor och soppor. Go plant based meat!
Bananblomma i kokos och grön curry
Vegansk curry med "köttig" textur från bananblomma – go vegan meat!
Ingredienser
- Curry
- 1/2 burk Bananblomma , 150 g avrunnen
- 1 tsk Virgin Kokosolja – Kallpressad
- 1/2 st gul lök , skalad och hackad
- 1 tsk Veggiebuljong
- 1 tsk torkad kryddmix – grön curry
- 1-2 dl Vispbar Kokosgrädde – Fetthalt 30%
- 1-2 dl vatten
- 1 tsk Tamari Soja – Kraftig & Fyllig (9 mån.)
- 1 st morot , tärnad
- 1 st paprika , delad, urkärnad och skivad
- 1/2 st zucchini , skivad
- 8 st cocktailtomater , delade
- 1 knippe koriander , hackad
- Till servering
- Svart ris eller nudlar och rostade frön.
Gör så här
- Ta upp bananblommorna ur burken och skölj dem.
- Ta eventuellt bort det ytterst bladen om dessa är för hårda.
- Plocka sedan av blommorna i mitten, dessa behöver ej hackas då de är mjuka i konsistensen men du kan plocka bort eventuell hård pistill som kan sitta i blomman (de påminner om en tunn kvist som ej går att koka mjuk).
- Skiva sedan de resterande bladen och stammen på blomman fint.
- Hetta upp en panna med kokosolja och stek löken mjuk.
- Tillsätt de hackade bladen, blommorna, buljong och kryddblandningen.
- Häll i kokosgrädde, vatten, tamari och låt puttra en stund.
- Tillsätt morot, paprika, zucchini och tomater.
- Låt puttra en stund tills grönsakerna är mjuka. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak.
- Blanda i koriander och servera med ris eller nudlar. Toppa med nötter.