Banankaka

12 bitar

Saftig banankaka med kokos och ingefära!

Glutenfri och vegansk mjuk kaka med banan, kokos och ingefära! Härligt söt tack vare bananerna och kokoschipsen på toppen tillför gott krisp.

Ingredienser

  • 6 dl glutenfri mjömix – (se nedan)
  • 2 dl Naturella Kokoschips
  • 3,5 tsk bakpulver
  • 3 tsk ingefära – mald
  • 2 tsk Ceylonkanel
  • 2 tsk kardemumma – nystött
  • 2 nypor Himalayan Crystal Salt
  • 1 nypa muskot
  • 1 nypa Vaniljpulver – Bourbon
  • 5 msk Virgin Kokosolja – smält i vattenbad
  • 4 st bananer – mogna
  • 2 dl mandelmjölk
  • 1 st "linfröägg" – (blanda 1 msk linfrömjöl med 2,5 msk vatten)
  • 0,5 dl Kokossocker
  • Glutenfri mjölmix 3 dl
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 msk tapioka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda mjöl, kokoschips (spara ett par matskedar till topping), bakpulver och kryddor. Mixa kokosolja, tre av bananerna, mandelmjölk, linfröägg och kokossocker i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i banansmeten och häll i en brödform klädd med bakplåtspapper. Skiva den sista bananen på längden och lägg på kakan. Strö över resten av kokoschipsen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills kakan fått fin färg och börjat släppa från kanten. Låt svalna på galler.
  3. Banankakan är godast när den är saftig, grädda inte för länge. Känn med en sticka så märker du när den är klar.