Glutenfri och vegansk mjuk kaka med banan, kokos och ingefära! Härligt söt tack vare bananerna och kokoschipsen på toppen tillför gott krisp.
Banankaka
Saftig banankaka med kokos och ingefära!
Ingredienser
- 6 dl glutenfri mjömix – (se nedan)
- 2 dl Naturella Kokoschips
- 3,5 tsk bakpulver
- 3 tsk ingefära – mald
- 2 tsk Ceylonkanel
- 2 tsk kardemumma – nystött
- 2 nypor Himalayan Crystal Salt
- 1 nypa muskot
- 1 nypa Vaniljpulver – Bourbon
- 5 msk Virgin Kokosolja – smält i vattenbad
- 4 st bananer – mogna
- 2 dl mandelmjölk
- 1 st "linfröägg" – (blanda 1 msk linfrömjöl med 2,5 msk vatten)
- 0,5 dl Kokossocker
- Glutenfri mjölmix 3 dl
- 1,5 dl rismjöl
- 1,5 dl bovetemjöl
- 1,5 msk tapioka
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda mjöl, kokoschips (spara ett par matskedar till topping), bakpulver och kryddor. Mixa kokosolja, tre av bananerna, mandelmjölk, linfröägg och kokossocker i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i banansmeten och häll i en brödform klädd med bakplåtspapper. Skiva den sista bananen på längden och lägg på kakan. Strö över resten av kokoschipsen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills kakan fått fin färg och börjat släppa från kanten. Låt svalna på galler.
- Banankakan är godast när den är saftig, grädda inte för länge. Känn med en sticka så märker du när den är klar.