Växtbaserad “risotto” gjord på blomkålsris, fylld med kantareller och mängder av umami från näringsjäst, ett lättare alternativ utan att kompromissa med smaken.
Blomkålsrisotto med kantareller
Ett lättare alternativ med blomkålsris!
Ingredienser
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 litet blomkålshuvud
- 2 nävar kantareller
- 1 nypa Himalayan Crystal Salt
- 1 msk Nötspread – Crunchy Mandel – kan tillsammans med vattnet bytas ut mot 1 – 2 dl havregrädde
- 1 dl vatten efter behov
- 1/2 msk Lantbuljong Original
- 1/2 dl Näringsjästflingor – Mild Umami
- 1 litet knippe färsk persilja – hackad
- 1 näve färsk spenat
- Avokadoolja – Neutral
- svartpeppar
- Näringsjästflingor – Kraftig Umami – till topping
Gör så här
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och pulsera i en matberedare till riskornstora bitar.
- Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar.
- Fräs schalottenlök i avokadoolja på medelvärme. Rör i vitlök och kantareller, salta och stek kantarellerna gyllene.
- Sänk temperaturen och fös ihop allt åt sidan i pannan. Tillsätt nötspread och lite vatten i den andra delen av pannan och rör samman till en paste, tillsätt mer vatten efter behov. (Går att byta ut nötspread och vatten mot havregrädde).
- Tillsätt buljong och näringsjäst – mild umami och blanda samman.
- Vänd ner blomkålsriset och häll på mer vatten om risotton är för torr. När blomkålen är “al dente” alltså mjuk men med lite tuggmotstånd, rör i persilja och spenat.
- Ta av från värmen när spenaten börjar tappa formen och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med mer näringsjäst och servera.