Fermenterad cashewost

2 burkar

Vegansk cashewost med levande bakteriekultur!

Det kan vara svårt att skiljas från ost när man ska börja äta en mer växtbaserad kost. Men med den här fermenterade cashewosten kommer det bli betydligt lättare. Härlig fermenterad och syrlig smak som passar utmärkt till kex, på mackan eller till grönsaker som dipp – godaste osten med goda bakterier!

Gör så här

  1. Blötlägg cashewnötterna i ca 5-6 timmar och skölj sedan bort blötläggningsvattnet.
  2. Lägg över nötterna i en burk och häll på vatten (så att det precis täcker nötterna) och bakteriekultur, blanda med en sked. Sätt på ett lock och låt burken stå framme i rumstemperatur i ca 24 timmar.
  3. Häll av spadet och spara det i ett glas.
  4. Mixa cashewnötterna med spadet lite i taget, tillsätt den mängd du behöver för att få osten krämig (och så att knivarna i mixerna kan snurra).
  5. Smält kokosolja i en kastrull och tillsätt den i ostmassa tillsammans med äppelcidervinäger och örtsalt ramslök (kan givetvis bytas mot Himalyan Crystal Salt) och mixa lite till.
  6. Lägg över osten i en burk med lock och låt den stelna i kylen. Bred på kex, mackor eller använd som dipp till grönsaker. Förvara i kylen.