Gult är inte fult, utan väldigt nyttigt! Gurkmeja, eller snarare antioxidanten Kurkumin, färgar gröten härligt gyllengul. Kurkumin är en antioxidant som är fullproppad med nyttigheter kroppen behöver, bland annat är den antiinflammatorisk. Det sägs att kroppen lättare tar upp kurkumin tillsammans med kokosolja, därför har vi det i gröten. Piperin i peppar är ett annat sådant verksamt ämne du kan tillsätta om du önskar lite sting i din gröt. Amarant är ett litet rundkornigt frö som är nära besläktat med quinoa och har en något nötig smak. Fröet har bland annat har lågt GI och passar perfekt till att koka gröt på.
Amarantgröt med Gurkmeja
En mättande gröt kokad på amarantfrön, med härlig smak av Ceylonkanel och vanilj samt en underbar gul färg från grukmeja. Go Turmeric!
Ingredienser
- Gröt:
- 1 dl amarantfrön
- 3 dl vatten
- 1 tsk Gurkmejapulver
- 0,5 tsk Ceylonkanel
- 1 nypa Vaniljpulver – Bourbon
- 1 klick Virgin Kokosolja
- Till servering:
- Valfri nötmjölk
- Bär, nötter eller frön
Gör så här
- Skölj Amarantfröna i hett vatten (för att ta bort eventuella bitterämnen). Låt Amarantfröna koka tillsammans med vattnet i ca 25 min. Fyll på mer vatten om det behövs.
- Blanda ner gurkmeja, kanel och vanilj i kastrullen.
- Klicka i lite kokosolja och blanda runt.
- Servera med nötmjölk och toppa med färska bär, rostade kokosflingor, granola eller nötter.
Tips: Använd kryddmixen Golden Milk Latte – Gurkmeja, Lucuma & Ceylonkanel som smaksättare. Enkelt och väldigt gott!