Gurkmeja-paste

Att göra sin egen gurkmeja-paste är ett enkelt och lätt sätt att få i sig gurkmeja

Gurkmeja är antiinflammatorisk och innehåller kurkumin, en kraftig antioxidant. Svartpeppar ökar kroppens upptagningsförmåga av gurkmejans hälsofördelar och upphettning sägs även aktivera dess hälsoeffekter ännu mer.  En paste är en kryddblandning som kan användas i all matlagning, en riktigt bra kompis i köket. Förvara din paste i kylen, den håller upp till tre veckor.

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl Gurkmejapulver
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk färsk ingefära riven
  • 1 tsk Ceylonkanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk Himalayan Crystal Salt
  • 1/2 dl Virgin Kokosolja
  • 1 msk Ekologisk Honung eller Raw Agave Naturell

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med gurkmejapulver. Låt puttra under omrörning i ca. 5 min.
  2. Tillsätt övriga kryddor och koka ytterligare ett par minuter. Rör hela tiden.
  3. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något innan du rör i kokosolja.
  4. När pasten är kall rör i honung eller agave.
  5. Lägg över pasten i en burk med lock och förvara i kylen. I kylen håller gurkmeja pasten upp till tre veckor.

Tips: Använd gurkmeja-paste som smaksättare när du gör t.ex. golden milk, chiapudding eller gröt. Den perfekta kryddblandningen att alltid ha i kylen. Svartpeppar ökar kroppens upptagning av kurkumin från gurkmejan, som är både antiinflammatorisk och en kraftig antioxidant, precis som ingefäran är – en oslagbar kryddpaste!