Chokladgräddkola med crunchy mandel

25 bitar

Kokosgräddkola med härlig smak av choklad!

En seg vegansk kokosgräddkola med smak av choklad och krispiga bitar av mandel – uppskattas av alla!

Ingredienser

Gör så här

 1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agavesirap – choklad & havssalt. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
 2. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden.
 3. Efter halva tiden tillsätt salt, vanilj och kakao och fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten. Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en seg kula är den färdig. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
 4. Blanda i nötspread när du tycker att kolan fått rätt konsistens.
 5. Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det. Strö på valfri topping, så som hackade nötter.
 6. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ den inte in kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper.
 7. Skär eller bryt kolan i bitar.
Tänk på att
 1. Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig.
 2. Koka inte kolan på för hög temperatur då man lätt kan man bränna kolan.
 3. Och koka inte heller på för låg temperatur då blir den inte klar, och om den skulle kokas på tok för länge kan den kan bli kristalliserad. Jag använder en induktionshäll och sätter plattan på 8 men tog ner den till 6 ett par gånger (den går till 12).
 4. Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.

Tips: Byt ut Nötspread – crunchy mandel mot Kakonibs för mer intensiv chokladsmak!