En seg och salt-syrlig kokoskola helt utan smör, grädde och utan vitt socker, lättkokad utan termometer. Ett perfekt veganskt julgodis att koka året om!
Kokoskola hallon och lakrits
Seg och oemotståndlig!
Ingredienser
- 1 burk Kondenserad Kokosmjölk
- 1 1/2 dl Kokossocker – Karamelliserad & Söt
- 1 tsk Vaniljpulver – Bourbon
- 1/2 dl hallonpuré
- 2 msk Lakritspulver – Original
- 1 krm Salmiaksalt – Original
- 3 st Frystorkade hallon som topping
Gör så här
- Koka och rör ihop den kondenserade kokosmjölken i en kastrull tills den blir slät.
- Tillsätt kokossocker, vanilj och låt koka samman. Tillsätt hallonpuré. Om du inte hallonpuré kan du koka samman frysta hallon och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Låt sedan allt småputtra på medelvärme i ca 10-15 min. Rör om medan du kokar (iallafall då och då).
- Sikta i lakritspulvret och blanda samman ordningen (vispa om det klumpar sig) tillsätt salmiaksalt.
- Koka försiktigt ytterligare ett par minuter under omrörning. När du med sleven kan bilda en ”skåra” i botten av kastrullen är kolan klar. Du kan också göra kultricket.
- Häll över kolan på ett bakplåtspapper och strö krossade frystorkade hallon. Låt svalna och skiva.
Tips: Kultricket – Koktiden kan variera beroende på vilket temperatur du har på plattan samt vilken storlek på kastrull du använder. Doppa lite av smeten i kallt vatten och går den att forma till en liten kula är smeten klar.