Nötmjölk

1 kanna (ca 1 liter)

Hemmagjord nötmjölk är det godaste som finns! Det är superenkelt att göra och med en nötmjölkspåse blir det ännu enklare. Tillsätt lite Vaniljpulver för en sötare smak. Spara nötmassan som blir kvar och blanda i vegobiffar, müsli eller nötbollar.

Ingredienser

Gör så här

  1. Blötlägg nötterna och ställ svalt över natten för att ge mjölken mildare smak och få bort svårsmälta enzymer. Hasselnötter behöver inte blötläggas eftersom de saknar enzymhämmare. Även kokosflingor och skalade hampafrön mixas direkt.
  2. Sila bort vattnet och skölj nötterna ordentligt. Mixa med nytt vatten tills nötterna är riktigt finfördelade.
  3. Sila mjölken i nötmjölkspåsen (skalade hampafrön behöver inte silas), kläm ut så mycket vätska som möjligt.
  4. Förvara mjölken i en glasflaska så håller den i ca 5 dagar i kylen.

Tips: För att rengöra nötmjölkspåsen: Vänd påsen ut och in, ta ur nötmassan och lägg åt sidan. Diska i varmt vatten och lite diskmedel.