Saffransgröt på steel cut oats

2 portioner

Grymt god gröt med härligt tuggig konsistens!

Det finns olika varianter av havre och koktiden varierar efter vilken storlek grynet har. Vi har valt ett större gryn som är klippt och inte krossat eller valsat vilket gör grynet mer fiberrikt och gröten får en härlig tuggig konsistens. Det finns ett par olika sätt att koka på, välj det som passar dig bäst.

Passa på att koka fler portioner och förvara i kylen, sen är det bara att ta fram en portion per dag och värma upp den med lite vatten eller valfri mjölk – snabbt, enkelt och gott!

Ingredienser

Gör så här

Blötläggning kvällen innan
  1. Lägg steel cut oats i vatten kvällen innan.
  2. Nästa morgon häller du bort blötläggningsvattnet och tillsätter 3 dl vatten och 1 nypa salt. Låt koka i 8 minuter. Tillsätt saffran efter halva tiden har gått. Rör i kastrullen och tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.
Koka direkt utan blötläggning
  1. Lägg steel cut oats och vatten i en kastrull och låt koka på låg temperatur i ca 20 min. Tillsätt saffran när 5 minuter återstår. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare gröt.
  2. Låt gröten vila/ svälla under lock ytterligare i ca 5 min.
  3. Toppa med lingon, hackade mandlar och en klick vispad kokosgrädde vid servering.

Tips: För en ännu krämigare gröt: Du kan också välja att koka i valfri mjölk istället för vatten eller ta hälften mjölk hälften vatten. Toppa gröten med en klick kokosgrädde. Perfekt om du ska göra en havrefrutti. Koka en laddning för flera dagar: Du kan spara gröten i kylen i flera dagar och ta fram en portion per dag och bara värma upp den i lite vatten eller mjölk. Söta och salta: En nypa salt tar fram alla smaker i gröten. För en söt smak kan du koka gröten med en skvätt äppeljuice eller en dadel. Om du tillsätter frukt, gör det mot slutet av koktiden.