SPENATPAJ

8-12 portioner

Vegansk och glutenfri paj perfekt för festen!

Grymt god matpaj med frasigt pajskal och krämig fyllning på spenat, soltorkade tomater och smakrik cashewostkräm – perfekt till en god sallad på picknicken eller buffébordet!

Ingredienser

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke och knåda samman till en deg. Tillsätt en skvätt vatten om degen känns för torr. Plasta in och låt vila i kylen i ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180°C.
  3. Tryck ut degen i en springform (26 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
  4. Gör fyllningen till pajen.
  5. Stek löken mjuk i en kastrull med lite olja. Pressa ut överflödigt vatten från spenaten och fräs den med löken. Tillsätt vitlök och chili. Blanda och ställ åt sidan.
  6. Mixa cashewnötterna i en blender (blötlagda cashewnötter är lättare att mixa) tillsammans med tomater, vatten, näringsjäst, buljong och hälften av de torkade tomaterna. Mixa till en slät smet. Lägg ner smeten i kastrullen med spenaten och blanda runt, smaka av med salt.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
  8. Häll fyllningen i pajskalet och lägg de restande soltorkade tomater på toppen. Grädda i ca 20-25 minuter.
  9. Pajen håller sig krämig och god i flera dagar.