Grymt god matpaj med frasigt pajskal och krämig fyllning på spenat, soltorkade tomater och smakrik cashewostkräm – perfekt till en god sallad på picknicken eller buffébordet!
SPENATPAJ
Vegansk och glutenfri paj perfekt för festen!
Ingredienser
- Pajdeg
- 4 dl bovetemjöl
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 dl Virgin Kokosolja , rumstempererad
- 2 msk Tapiokamjöl - Finmalet
- 1 nypa Himalayan Crystal Salt
- 1 dl vatten , iskallt
- Fyllning
- 2 st schalottenlökar , hackade
- 1 msk Virgin Kokosolja
- 600 g fryst bladspenat , tinad
- 2 st vitlöksklyftor , pressade
- 2 nypor chiliflakes
- 3 dl Ekologiska Cashewnötter , gärna blötlagda
- 2 st tomater , delade
- 1 1/2 dl vatten
- 1 1/4 dl Näringsjäst
- 1 1/2 tsk Veggie Buljong
- 14 st soltorkade cocktailtomater
- 2 nypor Himalayan Crystal Salt
Gör så här
- Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke och knåda samman till en deg. Tillsätt en skvätt vatten om degen känns för torr. Plasta in och låt vila i kylen i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Tryck ut degen i en springform (26 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
- Gör fyllningen till pajen.
- Stek löken mjuk i en kastrull med lite olja. Pressa ut överflödigt vatten från spenaten och fräs den med löken. Tillsätt vitlök och chili. Blanda och ställ åt sidan.
- Mixa cashewnötterna i en blender (blötlagda cashewnötter är lättare att mixa) tillsammans med tomater, vatten, näringsjäst, buljong och hälften av de torkade tomaterna. Mixa till en slät smet. Lägg ner smeten i kastrullen med spenaten och blanda runt, smaka av med salt.
- Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
- Häll fyllningen i pajskalet och lägg de restande soltorkade tomater på toppen. Grädda i ca 20-25 minuter.
- Pajen håller sig krämig och god i flera dagar.