Vem kan motstå en dammsugare eller arraksrulle? När de dessutom är veganska, glutenfria och utan vitt socker blir de ännu svårare att tacka nej till. Använd naturligt färgämne till marsipanen; spirulina för en grön färg eller rödbetspulver för en rosa färg. Ett mästerverk som är värt den tid de tar att göra – hembakat smakar alltid bäst!
Veganska Dammsugare
Veganskt och glutenfritt alternativ till det klassiska bakverket – utan vitt socker.
Ingredienser
- Marsipan:
- 7 msk Raw Agave Naturell
- 4 dl mandelmjöl
- 1/2 tsk Spirulina – för en grön marsipanfärg. Blanda i lite vatten
- 1/2 tsk Rödbetspulver – för en rosa marsipanfärg. Blanda i lite vatten
- 1 skvätt kallt vatten
- Fyllning:
- 2 dl Ekologiska mandlar – gärna blötlagda i ca 5 timmar för optimal näring
- 1 dl Ekologiska Cashewnötter – gärna blötlagda i ca 5 timmar för optimal näring
- 2 dl Naturella Kokoschips
- 4 msk Raw Cacao Powder
- 12-15 st Ekologiska medjooldadlar – lägg i blöt eller tillsätt en skvätt vatten i smeten
- 1-2 tsk arraksarom
- 1 nypa Vaniljpulver – Bourbon
- 1 nypa Himalayan Crystal Salt
- Chokladdopp:
- 1 st Mörk chokladkaka - 80% kakao
Gör så här
- Börja med att göra marsipanen.
- Blanda agave och mandelmjöl med valfri färgsättning i en bunke med händerna. Massan ska vara mycket fast.
- Rulla till en boll och plasta in. Låt vila i kyl.
- Mixa kokoschips till en fint strössel i en mixer.
- Tillsätt sedan mandlar och cashewnötter. Mixa igen. OBS! mixa inte för länge, då kommer oljan i nötterna separeras från nöten och degen blir hård att arbeta med.
- Tillsätt kakao, vaniljpulver, arraksarom (börja med 1 tsk och smaka av, tillsätt mer vid behov) och de blöta dadlarna.
- Knåda ihop allt till en deg (konsistens liknar rawbollar).
- Dela fyllningen i två delar och gör två långa rullar. Låt dem vila i frysen.
- Ta marsipanbollen från kylen och dela upp den i två delar.
- Kavla ut en del i taget mellan två vita bakplåtspapper till en lång och ganska bred remsa. Tips! Innan du kavlar ut marsipanen, gör en tjock rulle av degen och kavla sedan ut. Då är det enklare att få degen avlång.
- Ta fram fram fyllningsrullarna från frysen.
- Lägg rullen med fyllning på marsipanen och rulla ihop. Se till att skarven kommer i botten och är jämn och fin. Rulla lätt med båda händerna för att jämna till.
- Skär 5 cm långa dammsugare, använd den första dammsugaren som måttstock så att alla blir lika stora.
- Bryt den mörka chokladkakan i bitar.
- Smält chokladen i ett vattenbad.
- Doppa försiktigt båda ändar av dammsugaren i den smälta chokladen, en sida i taget, och låt chokladen rinna av en aning (skaka lätt) innan du lägger dem på tork på ett bakplåtspapper.
- Låt stelna i kylen.