Saffranssemlor
De här saffranssemlorna är lika vackra som de är goda. Glutenfria, veganska och med en hälsosammare mandelmassa gjord på endast medjooldadlar och mandelspread. Toppa med vispad kokosgrädde och pudra med malt björksocker – magiskt!
Ingredienser
- 1 påseSemmelmix – Glutenfri
- 0,25 gsaffran
- 6 gtorrjäst
- 1 1/2 dlvatten
- 1 mskrapsolja
- 2 mskagave
- 1/2 dlvatten, till mandelmassa
Gör så här
- Blanda samman semmelmix, saffran, torrjäst, vatten, olja och agave i en bunke till en lös deg.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Forma försiktigt till 6 bullar, knåda ej! Ta lite vatten på händerna om degen känns kladdig.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 15–20 minuter tills de fått fin färg.
- Låt bullarna svalna före du fyller och serverar. Servera samma dag som du bakar ut dem.
- Gör mandelmassan under tiden. Kärna ur och mixa dadlarna till en smet i en matberedare.
- Tillsätt mandelspread och mixa ihop till en jämn massa. Tillsätt vatten lite i taget till önskad konsistens.
- Skär av toppen av semmelbullarna, gröp ur lite av innehållet och fyll bullarna med mandelmassan.
- Vispa den kylda kokosgrädden till en fluffig grädde och lägg ovanpå mandelmassan.
- Lägg tillbaka toppen av semmelbullarna som ett "lock" och servera.
- Tips! Pudra semlorna med malt björksocker som du gör genom att mixa björksocker i en mixer!