Hoppa till huvudinnehållet
KÖP ÖVER 750 KR – KOSTNADSFRI LEVERANS!

produkter & Ingredienser

Vår kombucha behöver inte stå kylt, trots att den är opastöriserad och raw, eftersom att vi använder oss av en särskilt sofistikerad filtreringsprocess. Denna process tar bort en del av scobyn (symbiothic cultcure of bacteria and yeast) och lämnar precis så mycket kvar för att den ska kunna vara aktiv och
göra nytta. På det sättet kan vi kontrollera mängden scoby. Och ja, den innehåller alltså levande bakteriekultur och jäst. Vår Kombucha är naturligt kolsyrad och flaskan bör alltid hanteras varsamt och aldrig skakas. Hemma bör den förvaras svalt, ej över normal rumstemperatur.

Chlorellan och spirulinan odlas och skördas på en liten ö i Sydkinesiska havet. De växer i sötvattensdammar där vattnet utvinns djupt under marken. De filtreras noga före användning för att säkerställa att de är helt rena. Odlingsområdet ligger omgivet av orörda naturskogar och är helt isolerad från tätorter och andra tänkbara källor till föroreningar, ex. jordbruk. Inga kemiska bekämpningsmedel används i framställningen av vår chlorella och spirulina och de får växa ute under naturligt solljus. Varje leverans av chlorella och spirulina (och alla andra superfoods!) testas för förekomst tungmetaller, pesticider och för mikrobiologiska värden för att säkerställa högsta kvalitet.

Ja, det har den.

Ja vår honung är upphettad.

Nej, ingen av våra kokosoljor innehåller citronsyra. Utan Neutral Kokosolja och Virgin Kokosolja tillverkas alla helt utan citronsyra. Detta eftersom vi uteslutande använder kokosnötter av extra hög kvalitet och då behövs ingen citronsyra i framställningsprocessen.

För närvarande har vi ingen möjlighet att göra våra klassiska granolor ekologiska, men givetvis pågår arbetet med detta.

Beklagar, då ginger chews maskinpackas händer det att en tom portionsförpackningspapper slinker igenom. Det trots att vi gör
en extra kontroll manuellt av kolorna innan de förpackas i påsar. Varje påse kontrollvägs två gånger så den totala vikten stämmer alltid och är ett par gram
över den märkta vikten. De påsar som väger fel sorteras bort.

Till att börja med är detta en konsekvens av att vi bestämt att inte använda oss av palmolja. Solrosolja är därför ett bättre alternativ. Vår solrosolja innehåller dessutom en extra stor mängd oljesyra och kallas ofta high oleic sunflower oil. Oljesyra är en fettsyra som är stabil vid uppvärmning och därmed bildas inga transfetter vid tillverkningen av våra chips. Eftersom halten oljesyra är så hög, är också halten omega 6
mycket lägre än i vanlig solrosolja.

Många undviker omega 6 eftersom stora mängder anses vara inflammatoriskt, men omega 6 i lagom mängder behövs för att kroppen ska må bra. Genomsnittssvensken äter inte för mycket omega 6 utan ligger snarare på gränsen till att få i sig för lite.

Brödet är packat då det är mycket varmt och i en mer eller mindre steril miljö så det möglar inte om det är kondens i förpackningen så länge det inte går hål på förpackningen. Fukten kommer att gå tillbaka in i brödet.

Nej, bomullen i alla våra Lingonveckaprodukter är helt ekologisk och därmed har inga kemiska bekämpningsmedel använts.

GI-värdet på vår agave är ca 39. Ja, det är en särskilt bra sort – blue agave.

Chokladen behöver skyddas från oxidation eftersom det är en väldigt fet produkt samt att bara papper inte räcker, fettet kommer att migrera ut i pappret och ta smak av det. Utan aluminium kan också chokladen ta smak av andra livsmedel. Aluminium är en inert metall vid rumstemperatur, den reagerar alltså inte med omgivningen och väger dessutom bara 1,3 gram. Aluminium är alltså ett bra alternativ för tillfället, men vi undersöker löpande möjligheter till ytterligare förbättring.

Vi har medvetet gjort våra granolor lite mindre söta och de flesta av dem är enbart sötade med en skvätt äppeljuice. Och det är socker som gör att granolor klumpar sig. Därför är det också lite mindre klumpar i vår granola än i många andra. De krispiga bitarna i våra granolor blev också något mindre då vi sedan länge bytt från palmolja till rapsolja, vilket vi tycker det är värt.

När det är varmt kan kolorna mjukna något och klibba fast i pappret. För att försöka förhindra detta rullas våra Ginger Chews-kolor i tapioka. Har kolorna legat framme i värmen kan du lägga in dem en kort stund i kylen.

Visst går det att göra med mindre socker i Ginger Chews, men då går flera egenskaper förlorade. Tar man bort socker måste det ersättas av något annat för att uppnå samma goda smak. Sockret tillför dessutom konsistens och är konserverande. Alternativt sötningsmedel skulle kunna användas, men då blir produkten mindre naturlig, dyrare och framförallt inte lika god.

Nej, vår Tahini är gjord på 100% sesamfrön från Etiopien som anses ha världens bästa sesamfrön. De håller en hög kvalitet och har naturligt en hög fetthalt vilket ger en extra krämig tahini. Tahinin är gjord av oskalad sesam och är rik på järn, kalcium och zink.

Att oljan skiktar sig och lägger sig på toppen är normalt. Du kan sticka små hål i spreaden med hjälp av en kniv så att oljan rinner tillbaka och sedan blanda samman med hjälp av en ätpinne eller liten sked.

Vår äppelcidervinäger och hallonvinäger har 5% syrahalt och behöver ej förvaras kylt. Vår äppelcidervinägerdryck ingefära, gurkmeja och chili har lägre syrahalt och ska därför efter man öppnat flaskan förvaras kylt.

Det har bildats en bakterie- och jästtillväxt i flaskan, av en sådan sort som gillar syre, därav att det lägger sig längst upp. Vår äppelcidervinägerdryck – ingefära, gurkmeja och chili har lägre syrahalt och ska därför förvaras kylt efter man öppnat flaskan, annars kan det bildas bakterietillväxt i flaskan.

Vår Matcha grade A kommer från Nara och Kyoto, båda ligger ca 70 mil från Fukushima. Matchan är testad flera gånger för olika typer av strålning, och inget dåligt eller farligt hittades.

Det som forskare endast varnar för är höga doser, det vill säga doser som är betydligt högre än dagsbehovet. Och i de studier (på möss) som visade på ökad cancerrisk användes 5 respektive 50 gånger högre doser av exempelvis E-vitamin än motsvarande dagsbehov.

Om du enbart får i dig antioxidanter via kosten är det mycket svårt att komma upp i farliga överdoser, men med tillskott i allmänhet är risken däremot större. Vi får samtidigt inte glömma att immunsystemet behöver olika typer av tillskott och antioxidanter för att fungera normalt, så du kan inte heller skydda dig mot cancer genom att inte få i dig detta – så, ”lagom är bäst” är alltid bäst!

Alla våra tillskott är certifierade för Säkra Kosttillskott till konsument och angiven dosering är noga anpassad (under rekommenderat dagsbehov) för att vara säker utifrån dagens forskning.

Det är en filmjäst (inte mögel) som vanligtvis framkommer om öppnad förpackning förvarats för varmt. Även om det kan se otrevligt ut, är det helt ofarligt och smakfritt. Peta istället bara bort jästen och förvara den öppnade flaskan svalt.

Nej. Kokossmör är varken raw eller pressad. Utan kokosen mals (ca 85 grader) och är därmed mer att betrakta som pulvriserad. Därefter steriliseras produkten (ytterligare lite varmare, ca 120 grader) för att säkerställa mikrobiologisk kvalitet och hållbarhet.

Nej, produkten är varken dålig eller farlig. Även om det kan se lite trist ut, är det helt ofarligt och smakfritt. Skiktet uppstår ibland vid större temperaturskiftningar som exempelvis mellan ett kylt lager och en varmt butikshylla under kraftig belysning. Ursprunget till detta är att vi medvetet valt att inte tillsätta emulgeringsmedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser som vi bedömer som sämre alternativ.

Det finns olika typer av kassava som kan vara farliga eller om råvaran inte hanteras korrekt. Den kassava vi använder är en sötare variant som inte definieras giftig (mindre än 10 mg/kg cyanogen glukosid, HCN) och därtill kontrolleras och hanteras nogsamt. I vårt fall tvättas dessutom all råvara två gånger och sedan friteras.

Adaptogener kallas en del växter och svampar som innehåller utvalda bioaktiva substanser som påverkar våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress. Namnet adaptogener hänger ihop med engelskans “adapt”, att anpassa sig. Adaptogener är särskilt populära inom alternativmedicinen.

Vitamin B12 (kobalamin) behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Inte minst för veganer är det viktigt med tillskott av vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel, då det annars finns främst naturligt i animaliska livsmedel.

Rekommenderat intag är 2 mikrogram/dag, men inget tyder på att ett högt intag (upp till 100 mikrogram) kan kopplas till några negativa effekter.

Ungefär 30% av B12 försvinner vid uppvärmning, men tack vare vår höga dos av B12 per kopp får du ändå i dig ditt dagliga rekommenderade intag av B12.

Den typ vi använder heter cyanokobalamin och är helt kemisk framställt (ej animaliskt).

Man bör aldrig överdosera någonting utan alltid vara måttfull i vad man äter och dricker, men inget tyder på att många koppar per dag skulle vara farligt. Kroppen förmår ta hand om och sortera det mesta i rimliga proportioner.

Man bör aldrig överdosera någonting utan alltid vara måttfull i vad man äter och dricker, men inget tyder på att många smoothieboosts per dag skulle vara farligt. Kroppen förmår ta hand om och sortera det mesta i rimliga proportioner.

Beställning & Leverans (e-handel)

Se vår guide ”Så handlar du” under Beställning i Villkor.

När din beställning bekräftats kan vi ändra eller stoppa den. Kontakta därför vår konsumentservice på mail eller med kontaktformuläret under Kontakt så fort som möjligt.

Du kan avbeställa och lämna tillbaka varor genom att kontakta vår konsumentservice på mail eller med kontaktformuläret under Kontakt.

Detta ska ske inom 14 dagar från det att du mottagit din beställning.

Du betalar själv för returfrakten och returnerar din beställning väl emballerad, i fullgott skick och i obruten förpackning enligt uppgifter på eller i förpackningen. Därefter betalar vi snarast tillbaka beloppet beroende på valt betalningsalternativ.

Om din beställning är skadad eller felaktig gör du en reklamation till vår konsumentservice på mail eller med kontaktformuläret under Kontakt så fort som möjligt.

Vi använder erbjuder flera olika betalningslösningar som exempelvis Kortbetalning, Klarna, Google Pay, Apple Pay och Shopify Pay.

Kampanjer och kampanjkoder skickas ibland ut i våra nyhetsmail eller är på annat sätt synliga på våra webbplatser. En kampanjkod är en bokstavs-/sifferkombination som ger rabatt på din beställning. Efter att du skrivit in din kod och klickat på Aktivera så dras rabatten direkt av från din varukorg och kassa. Två kampanjkoder kan inte kombineras.

Kontakta Klarna via mejl info@klarna.se eller telefon på nummer 08-120 120 10. Du kan också gå direkt till Klarnas hemsida och få information om din faktura. Logga in med ditt person- eller organisationsnummer samt fakturans OCR-nummer.

För de av våra produkter som inte är livsmedel, exempelvis köksredskap, gäller garantivillkor om normalt 1 år dagar från inköpsdatum (som privatperson omfattas du även av konsumentköpslagen). Läs mer på Garanti under Villkor.

Du kan själv spåra din beställning via det spårningsnummer och länk som du får tillsammans med leveransbekräftelsen. Detta mailas så fort beställningen har packats och skickats från oss. Om beställningen inte kommer fram kontakta vår konsumentservice på mail eller med kontaktformuläret under Kontakt.

Vår allmänna leveranstid är 2 till 3 arbetsdagar beroende på vilket postnummer din beställning ska levereras till. Skulle produkten vara slut kan beställningen ta ytterligare någon dag.

Ja, vi levererar till främst inom Norden och inom EU, och geografiska skillnader kan förekomma. I samband med leveranser utomlands ex. utanför EU, kan vi komma att behöva ta ut en extra administrationsavgift för bland annat tullhantering och liknande.

Kostnaden för leverans är beroende på till vilken plats du vill ha beställningen och vilket leveransalternativ du valt. Har du beställt varor över ett visst belopp kan leveranskostnaden komma att ingå. Aktuellt belopp framgår i samband med betalning i kassan och vid val av leveranssätt.

I samband med leveranser utomlands ex. utanför EU, kan vi komma att behöva ta ut en extra administrationsavgift för bland annat tullhantering och liknande.

Beställning & Leverans (Återförsäljare)

Om du vill komma i kontakt med oss gällande beställning av våra produkter kontakta oss via mail eller med kontaktformuläret under Kontakt.

Om du vill komma i kontakt med oss gällande beställning av våra produkter kontakta oss via mail eller med kontaktformuläret under Kontakt. Där vi ser fram emot att hjälpa dig snabbt och rätt.

Näringsdeklaration & Näringsvärde

Läs mer under huvudmenyn Handla där du hittar alla våra produkter. Och efter produktbeskrivningen anges näringsdeklaration och näringsvärde på alla våra produkter. Givetvis hittar du det också på själva produkten. Har du mer specifika frågor kontakta oss gärna under Kontakt.

Vi får inte ge individuella kostråd eller medicinsk rådgivning men svarar gärna på frågor om våra produkter. Har du vidare funderingar rekommenderar vi att ta kontakt med läkare/barnmorska eller liknande.

Det beror helt på vilka grönsaker eller frukter man blandar i sin juice. Om man är ute efter att hålla kalorier nere bör man undvika söta juicer och fokusera på så grönt som möjligt. En juice gjord på uteslutande frukter brukar ha en sockerhalt på ca 10 procent. För alla de juicer vi gör själva och säljer på Pepstop finns näringsdeklarationer på förpackningen (förutom ”Dagens skörd” som varierar).

Reklamation & Klagomål

Tråkigt att höra du inte är nöjd. Läs mer under villkor och kontakta oss via mail eller med kontaktformuläret under Kontakt där vi ser fram emot att hjälpa dig snabbt och rätt.

Allergi & Kost

Kokosolja består till stor del av mättat fett vilket inte är bra i stora mängder då det kan orsaka förhöjt kolesterol. Då många av våra kunder är vegetarianer eller åtminstone inte äter så mycket kött och mejeriprodukter så är detta sällan något problem eftersom de inte får i sig särskilt mycket mättat fett.

Det som är speciellt med kokosoljan, om man jämför med andra fasta fetter, är att kokosolja innehåller en stor del korta och medellånga mättade fettsyror och det är dessa som sägs ha hälsosamma egenskaper. Vi på Renée Voltaire gillar dock inte kokosolja i första hand för dess hälsoegenskaper, utan för dess goda smak och utmärkta egenskaper för bakning. Och då särskilt raw food. Äter man inte smör är det också perfekt att ha på mackan. En toppenprodukt helt enkelt!

Ja, under 2018 upptäckte belgiska myndigheter att både spirulina och chlorella innehåller naturliga sulfiter. Att de är naturliga betyder alltså att de inte är tillsatt till algerna utan att de bildar detta själva som ett natuligt skydd. Sulfiter är inte farligt men kan ge astmatiska besvär om man är allergisk. Men halten sulfiter blir långt under gränsvärdet när man blandar ut två teskedar i ett glas vatten. Med gränsvärde menas det värde som gäller för när man behöver märka ut att produkten innehåller sulfiter. Som en försiktighetsåtgärd kommer vi ändå att göra detta för de produkter som innehåller spirulina och chlorella vid omtryck.

Växtbaserat & Veganskt

Ja, det är många begrepp att hålla reda på. Här är några:

Vegetarian – en vegetarian äter varken kött, fågel, fisk eller skaldjur. Enligt nationalencyklopedin äter man varken ägg eller mejeriprodukter, vilket kan förvirra då begreppet fått flera betydelser. Vissa säger att de är vegetarianer men är egentligen lakto ovo-vegetarianer.

Lakto ovo-vegetarian – en lakto-ovo-vegetarian äter mejeriprodukter, ägg och vegetariska livsmedel. Däremot äter personen inte kött, fågel, fisk eller skaldjur. En lakto-vegetarian äter mejeriprodukter men inte ägg medan en ovo-vegetarian äter ägg men inte mejeriprodukter.

Vegan – veganer äter inget från djurriket, vilket betyder att kött, fisk, fågel och skaldjur, ägg och mejeriprodukter exkluderas. Man äter inte heller honung eller gelatin. Vissa veganer anammar därtill en helt vegansk livsstil där läder, skinn, ull, dun, vax utesluts men även produkter som testats på djur, exempelvis hudvårdsprodukter, schampo och kosmetika.

Flexitarian – en flexitarian kan lite slappt beskrivas som en deltidsvegetarian som har en mer förlåtande inställning till vad de själva äter. Kanske äter personen helt vegetariskt eller lakto-ovo-vegetariskt några dagar i veckan eller under perioder medan hen ibland också äter kött, fisk, skaldjur eller fågel.

Pescetarian – en pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter men däremot inte varken kött eller fågel.

Pollotarian – en pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter men inte kött eller fisk.

De allra, allra flesta av våra produkter är veganska. Det finns dock några få undantag: Några av våra chokladprodukter innehåller mjölkpulver (vi arbetar dock på att ta bort även detta). Honungen är förstås inte heller vegansk. Vårt mål är att nya produkter som tas in i sortimentet ska vara veganska. Allt som produceras i vårt egna kök i Årsta och allt som säljs i vår egen butik Pepstop är 100% växtbaserat.

Vad roligt att du tänker på oss när du säger att du vill börja äta bättre! Att äta raw food/råkost innebär att äta växtbaserad mat som inte är uppvärmd mer än till ca 42 grader. Det är ett stort steg att ta och vi råder dig att skynda långsamt och inte vara för hård mot dig själv. Det kan bli övermäktigt att byta från en dag till en annan och då är det lätt att tappa motivationen. Dessutom kan magen också protestera om man inte är så van vid färska grönsaker. Nötter och frön är basmat hos en raw food-frälst. På våra webbplatser för Renée Voltaire och Pepstop hittar du mängder av inspiration och förslag på produker du kan börja med samt inte minst hur du kommer igång.

Bor du i Stockholm besök oss gärna i vår Pepstop-butik. Där jobbar raw food-entusiaster som gärna hjälper dig och vi håller ofta kurser som kanske är intressanta för dig.

Miljö & Hållbarhet

Renée Voltaire har i sitt totala sortiment omfattande knappt 200 artiklar fördelat på tolv olika kategorier en total andel ekologiskt på ca 90%, vilket vi är väldigt stolta över. Och vårt nogsamma hållbarhetsarbete sträcker sig över såväl klimatmässiga, sociala och ekonomiska kriterier samt i alla dess led – utveckling, råvara, tillverkning, förpackning och transport mm. Lägg därtill tillgång på särskilda råvaror från hela världen med ständigt föränderliga säsongsmässiga skillnader och variationer samt att dels vår egen produktion och det stora flertalet av våra leverantörer och producenter bedriver hantverksmässig och småskalig produktion av yppersta premiumkvalitet.

Det där sista 10% är därför som princip omöjligt att uppnå utan att kompromissa i vårt ständiga innovations- och hållbarhetsarbete (det är alltid någon dimension som inte kan uppnås, eller snarare faktiskt inte finns). I vart fall om man samtidigt måste förhålla sig till att slutpriset för konsument inte ska bli helt orimligt och att såväl våra kunder som vi själva ska få rimliga marginaler. Såklart nöjer sig inte Renée Voltaire med annat än 100%, vilket vi är övertygade om att kunna uppnå över tid. Men givet en viss produkts sammansättning i sin respektive livscykel kommer det ännu ett tag finnas undantag även från denna regel och ambition. Som sagt, vi vill gärna ge oss en liten klapp på axeln för att inom Renée Voltaire ha ca 85% ekologiskt och inom Pepstop ha ca 95% ekologiskt på totalt ca 350 artiklar.”

Inom Renée Voltaire, med totalt ca 200 produkter, har vi en ekologisk andel på ungefär 90%. Och inom Pesptop, med ytterligare ca 100 dagsfärska produkter, har vi en ekologisk andel på ungefär 95%. Något som vi är riktigt malliga för, men samtidigt kämpar för att det ökar ytterligare även om det också finns andra minst lika viktiga delar inom hållbar livsmedelsproduktion.

Nej, ingen av våra produkter innehåller palmolja!

En stor andel av våra produkter produceras utomlands (totalt närmare 25 olika länder över hela världen), så just transport är ett av våra absoluta fokusområden inom miljö och hållbarhet. Därför klimatkompenserar vi för varje resa och varje transport vi gör. Och väljer alltid båt och tåg framför flyg och lastbil. Det är en kompromiss som är svår att undvika eftersom allt inte kan odlas ekologiskt i Sverige.

Våra kokosnötter plockas av människor och alltså inte av apor som tyvärr förekommer i vissa delar av världen.De av våra produkter som innehåller kokos i olika former – ex. kokoschoklad, kokosolja och kokosvatten – kommer främst från Sri lanka och Thailand, till vilka nötterna inte plockas av apor. Detta framgår av olika former av certifierings- och försäkransdokument i samband med vår upphandling. Vi tar avstånd ifrån all form av djurplågeri och annan form av oetisk livsmedelsframställning samt ställer oss bakom ytterligare granskningar av dels djurrättsgrupper och dels branschen i sig. För att ånyo försäkra oss om att våra produkter inte omfattas av detta, så inleder vi nu per omgående en intern genomlysning och begär in förnyade underlag från alla våra leverantörer samt initierar särskilda egna kontroller av oberoende part.

Olika material har olika egenskaper. Metall används i regel för att hålla ljus och fukt ute och plast för att hålla det lufttätt och skydda från yttre påverkan samt för genomsiktlighet. Kombinationen på förpackningar kan skifta i oändlighet beroende på vilka egenskaper produkten har. Om vi i ett fall endast skulle ha kartong så kan fukt och luft slippa igenom och förstöra produkten. Det är en balansgång men vi strävar självklart efter att vara så miljömedvetna som möjligt och inte använda mer material än vad som behövs. Och det i hela kedjan dvs inte bara själva produktförpackningen utan även andra typer av emballage.

Kontakt & Återförsäljare

Vad kul! Kontakt oss via mail eller med kontaktformuläret under Kontakt. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Våra produkter finns hos alla de stora matkedjorna, i hälsokostbutiker och apotek. Du kan också hitta dem i fristående butiker med inriktning på ekologi och hälsa. Eftersom utbudet skiftar beroende på vart du bor är det bäst att du kontaktar dina närmaste butiker direkt. Såklart kan du annars beställa dem här i vår webshop under Handla.

Övrigt

Nej, förutom våra egna Pepstopbutik driver vi i dagsläget inga restauranger. Utan de du säkert tänker på drivs av Renée syster eller syskonbarn – Lotta Voltaire och Sally Voltaire & Systrar, med vilka vi inte har något verksamhetskoppling eller samarbete. Det är helt separata bolag och vi har inte heller någon insyn i varandras verksamheter.